SK SK

Tipy na vianočné darčeky trochu inak

Saška Mišiková

0 hodnotení
Milí priatelia, Vianoce sú už za rohom a na každom mieste je cítiť vianočná atmosféra. Tiež ste toho názoru, že obchodné strediská a potravinové reťazce si z Vianoc urobili zlatú baňu a od konca októbra už je v plnom prúde vianočná výzdoba a trochu sa stráca čaro Vianoc? Asi všetci si na Vianoce prajeme jedno a to byť hlavne s rodinou a priateľmi.

No či chceme alebo nie, Vianoce sú aj o darčekoch. Nie len, ale aj. A keď nechceme podľahnúť výrobcom, ktorí sa pri svojej výrobe zameriavajú skorej na kvantitu než na kvalitu, tak je tu aj iná cesta. Na Slovensku je veľa šikovných Slovákov alebo slovenských firiem, od ktorých si môžete zakúpiť kvalitný darček pre svojich blízkych a pri ktorých si môžete byť istí, že na jeho výrobe si dali záležať a dali do neho samého seba. Zároveň tým môžete podporiť malých a stredných podnikateľov na Slovensku a pri jeho kúpe možno pomôžete viac ľudom než plánujete. A o tom to je, čaro Vianoc, je ukryté v srdci.

Ako prvých vám predstavíme ľudí, ktorí pracujú prostredníctvom eshopu HendiKup. Je to eshop podporujúci šikovných, zdravotne postihnutých ľudí. Prečo HendiKup? Ľudí so zdravotným znevýhodnením nereprezentuje ich ´hendikep´, ale to, akými naozaj sú a čo dokážu. HendiKup vznikol vďaka trom skvelých ľudí, ktorí premýšľali, ako podporiť šikovných drobných výrobcov so zdravotným znevýhodnením, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu, alebo nevedia predávať svoje výrobky. Zistili , že mnohí vytvárajú krásne a hodnotné diela, no veľa z nich ich vyrába len tak a poznajú ich iba v okruhu svojich priateľov a známych. Rozhodli sa to zmeniť. Pozrite sa sami na stránku www.hendiKup.sk, kde je mnoho výrobkov od šperkov, háčkovaných hračiek, kníh, obrazov až po interiérové doplnky. Všetky tieto veci sú práve tým správnym darčekom, ktorý je oceniteľný. Na ukážku si pozrite pár výrobkov, ktoré vyrobila šikovná partia Slovákov.

166_7oi37ao088.jpg
Zdroj: HendiKup (16.12.2019)

NašeVaše, čo to asi tak je? Naševaše.sk je slovenský internetový obchod, ktorý zoskupuje a propaguje lokálnych výrobcov so sviežim dizajnom, nápadom a produktom. Ponúkajú predaj výrobkov aj tým, ktorí nemajú vlastný eshop a predaj realizujú len prostredníctvom trhov. V ich ponuke nájdete oblečenie, obuv a doplnky pre mužov, ženy aj deti, nápadité interiérové doplnky, náučné hry a hračky, a rozsiahlu ponuku kvalitnej prírodnej kozmetiky. Nakúpite rýchlo vianočné darčeky svojim najbližším bezpečne, priamo z pohodlia domova a navyše podporíte slovenskú tvorbu. Víziou naševaše.sk je vytvoriť najlepší internetový obchod so slovenskou tématikou.

166_k1jj0fu13f.jpg
Zdroj: NašeVaše (16.12.2019)

Ďalší tip na darček bude veľmi praktický. Je to zubná kefka. No nie obyčajná! Sú to ekologické kefky zo Slovenska. Ecoheart mala byť pôvodne nezisková organizácia, ktorá bude získavať peniaze na pomoc tým, ktorí sa snažia skrášliť svoje okolie, či tým, ktorí chcú pomôcť sociálne slabším. Až neskôr sa ich vlajkovou loďou stala výroba zubných kefiek. Výroba ekologických kefiek z bambusového dreva je pritom náročnejšia záležitosť, ako by sa mohlo zdať. Keďže nové stroje na výrobu kefiek sú nastavené na výrobu z plastu, museli oživiť klasické stroje z roku 1969. Aj preto je ambíciou Ecoheart oživiť priemyselnú výrobu kefiek na Slovensku otvorením transparentnej kefkárne, ktorá bude prístupná pre každého, kto sa chce pozrieť na výrobu a kus žijúcej histórie. Kefkáreň by radi pretvorili na chránenú dielňu, ktorá by poskytla možnosť zamestnať sa aj handicapovaným občanom. Pozrite si ich stránku, nájdete tam aj videá ako vznikli a čo je ich víziou. Je to veľmi náučné a prospešné. Tým, že zakúpite tento darček na Vianoce svojim blízkym nepotešíte len ich, ale pomôžete aj životnému prostrediu.

166_rrvvd5dx0o.jpg
Zdroj: Ecohart (16.12.2019)

Tento typ na darček isto poteší manželov, synov, frajerov a milencov, ktorí si nevedia rady, čo kúpiť svojej ženuške pod stromček. Predstavujeme vám Dulcia Natural.
,,Naša práca ovplyvňuje celý náš život a pevne veríme, že to budete cítiť“, to sú slová od výrobcov Dulcia Natural. V ich výrobkoch nájdete to najdôležitejšie a to život, lásku a vieru v silu prírody.
Ich príbeh začal už veľmi dávno, dokonca ešte skôr, ako si pamätáme. Rodinná tradícia bylinkárstva a mastičkárstva sa prenáša z pokolenia na pokolenia už niekoľko generácií. Neuveriteľné je, že korene bylinkárstva má každý z ich týmu Dulcia Natural. Mnoho zachovaných spisov liečiteľstva im výrazným spôsobom pomáha vytvárať originálne receptúry. Pri výrobe používajú suroviny, ktoré sú históriou overené, ale aj novo objavované prírodné aktívne látky z preukázateľnými výsledkami. Naše životy sa rýchlo menia, ale vždy sa vracajú k prírode.
Myslím, že nie je o čom premýšľať, Dulcia Natural vám ponúka aj vianočné sety, akciové balíčky, ktoré potešia každú nežnejšiu polovičku, možno aj tú mužnejšiu.

166_zn45mpdx1j.jpg
Zdroj: Dulcia Natural (16.12.2019)

“Čosi od kohosi”. Milý názov že? V Čosi majú čosi. Je to maličký obchodík ale s veľkou dušou. Za každou vecičkou, ktorú u nich nájdete totiž stojí skutočný človek – či už je to vyučený umelec, študentka alebo človek s postihnutím. Veď handmade je ručná práca a ruky musia vždy niekomu patriť. A oni tieto ručne robené výrobky predávajú. Od náušníc, cez tašky či drevené motýliky až po zástery. No proste “čosi od kohosi”. Ponúkajú iba ručne robené výrobky a tak dávajú priestor výrobcom zo Slovenska a ČR. Snažia sa dodávať veci aj z chránených dielní a občianskych združení a pomôcť im vytvoriť ďalšie miesto na odbyt ich výrobkov. Ponúkajú naozaj rozsiahly výber, ktoré môžete použiť ako vianočný darček. Pozrite si stránku www.cosihandmade.sk a presvedčte sa sami.

166_277yh0essp.jpg
Zdroj: Čosi (16.12.2019)

Posledné riadky tohto článku budeme venovať niekomu inému, nie našim blízkym, niekomu úplne cudziemu. Čas Vianoc je predsa aj o nezištnosti.
ADOPTUJ POSTEĽ, ZACHRÁŇ ŽIVOT. Ľudia bez domova sú ako my. Mnohí stratili zamestnanie, milovanú osobu alebo trpia vážnou chorobou. Depaul Slovensko je nezisková organizácia, ktorá sa snaží pomáhať všetkým, ktorí zostali na ulici. Pretože ulica nie je a pre nikoho nemôže byť domov. Zima je pre ľudí bez domova najťažšiu skúškou, mnohí túto skúšku neprežijú. Môžete pomôcť aj vy tým, že adoptujete posteľ v nocľahárňach Depaul, aby sa mohlo pomôcť každému.

Tím GoSlovakia vám praje krásne a požehnané sviatky.
zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať