SK SK

Iný kraj iný mrav, aké sú vianočné tradície na strednom Slovensku?

Saška Mišiková

0 hodnotení
Kapustnica, kapor, šalát a pozeranie rozprávok. To je vianočná klasika, ktorá určite nikoho neomrzí. Vianočné tradície sa dedia z generácie na generáciu, ľudia sa kedysi riadili a verili poverám čo im povedali ich predkovia. Viete napr. to, že gazdiná nesmela opúšťať svoju stoličku pri štedrovečernom stole, aby neprivolala nešťastie do domu? Slovensko je síce menší štát, ale ako sa hovorí : iný kraj iný mrav. My vám v tomto článku predstavíme zvyky a tradície stredného Slovenska.

Stredné Slovensko je vo svojich zvykoch naozaj rozmanité. V niektorých rodinách sa večeria iba pri svetle sviečok, na Kysuciach sa naopak necháva zažaté svetlo vo všetkých miestnostiach v dome. Aj v tomto kraji ľudia na štedrý večer prekrajujú jablko, ktoré im má priniesť šťastie.

Zaujímavým zvykom je fúkanie do sviečky, ktoré vám môže čo to napovedať. Napr. keď dym z nej stúpa rovno do hora, bude daný človek celý rok zdravý. Ak však dym stúpa krivo alebo do boku, môže sa obávať zdravotných problémov.

Špeciálnym zvykom na strednom Slovensku je, že otec rodiny spraví všetkým členom pred večerou na čelo krížik z medu. Večeria sa úplne po tme, iba pri svetle sviečky. Pred večerou sa celá rodina postaví a spoločne pomodlí. No je to aj individuálne, napr. kysucké rodiny nechávajú naopak zažaté svetlo vo všetkých miestnostiach.

167_prqywoqvjw.jpg
Zdroj: Teraz.sk (27.12.2019)

V mnohých rodinách sa napr. stále dodržiava zvyk jedného taniera navyše pre náhodného hosťa alebo tuláka, či peniaz pod obrusom na zabezpečenie bohatstva a cesnak na stole ako symbol zdravia pre všetkých členov rodiny. Prvou a dôležitou časťou štedrovečerných rituálov je príhovor a modlitba najstaršieho príbuzného za celú rodinu. Potom nasledujú oblátky s medom a cesnakom.

Tradičné zvyky, ktoré praktizujú na Štedrý deň sú rôzne. Pod obrus dávajú peniaze a s peniazmi je u nich spojený aj taký zvyk, že do umývadla sa napustí voda a na spodok sa dajú mince. Je to taký znak, aby rodina nebola počas budúceho roka na tom finančne zle.

Zvyky sú tu asi najpestrejšie z celej krajiny. Poverčivosť a fantázia ľudí nepozná hraníc a tak napríklad na Orave museli kedysi počas večere sedieť ľudia zas stolom bosí, s jednou nohou vyloženou na sekere. Ľudia verili, že ich to ochráni pred chorobami.

167_oi3e37z4xo.jpg
Zdroj: Preistotu.sk (27.12.2019)

Orava je tiež známa svojimi špecifickými tradíciami a zvykmi, napr. si prichystajú misy s plodmi, kde je zelenina, klobása, šunka, syr a k tomu sa pridajú peniaze. Tento zvyk má symbolizovať, aby sa našej rodine darilo aj v nasledujúcom roku a zároveň je to aj poďakovaním za uplynulý rok.

Tradičnou vianočnou polievkou je na strednom slovensku určite kapustnica – opäť na mnoho spôsobov, napr. s hubami (Liptov), rybacia kapustnica (Žilina) alebo hríbová či slivková polievka (Rimavská Sobota). Na Orave je obľúbená kapustnica, ktorá je s hubami a údenou rybou, so smotanou a navrch sa pridáva opražená cibuľka. Zvykne sa podávať aj so zemiakovou kašou.
Ako ďalšie prichádza na rad vyprážaná ryba (najčastejšie kapor alebo pstruh) a zemiakový majonézový šalát.
V okolí Martina sa na štedrovečerný stôl dáva pečená hus alebo kačka, dokonca v niektorých oblastiach bryndza a chlieb. Samozrejme nesmú chýbať sladké makové opekance, podávané ako dezert.
Na Orave sa hlavne vo viac generačných rodinách dodnes zachovalo mnoho z pôvodných vianočných zvykov – nohy stola zviazané reťazou, aby bola rodina stále pohromade, zrno na vianočnom stole symbolizuje hojnosť. Hospodárskym zvieratám sa dáva chlieb s medom aby boli zdravé.

167_tki5200qzs.jpg
Zdroj: bratislavaden.sk (27.12.2019)

Na Kysuciach sú zvyky úplne iné. Tam sa v tento deň neje nič mäsové. Kysučania tak môžu zabudnúť na výbornú kapustnicu a na štedrý večer sa musia namiesto nej uspokojiť s hrachovou polievku so slivkami. Potom nasleduje ryba a majonézový šalát.
V oblasti južného Slovenska, v okolí Levíc sa zase po oblátke podáva hustá rybacia polievka – halászlé. Hlavné jedlo tvorí v tejto oblasti netradične pečený pstruh s opekanými zemiakmi.

167_ozy9h4y3lv.jpg
Zdroj: bratislavadnes.sk (27.12.2019)
No čo, našli ste tu niečo čo sa vám zapáčilo a na budúci rok to vyskúšate aj vy? Dúfame, že sme vás trochu aj pobavili a predstavili vám, ako možno trávili Vianoce naši predkovia a čo bolo pre nich v tej dobe dôležité a čomu verili.
zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať