SK SK

Šikovní Slováci #1 SANT Handmade

Maťo Šimončič

Maťo Šimončič

0 hodnotení
Príbeh je cesta, ktorú si píšeme každý deň. V rubrike šikovní Slováci ti budeme prinášať zaujímavé príbehy z celého Slovenska. Vdýchnuť život starým veciam, vytvoriť niečo nové, uľahčiť, či spríjemniť život druhým, aj o tom budú naše príbehy. V našom prvom príbehu sme navštívili pána Jánošiho. Dôchodcu, ktorý nevysedáva pred televíziou, ale žije aktívny život a jeho tvorba potešila už mnohých.

Prichádzame do širšieho centra Bratislavy pred všedný panelák akých sú na Slovensku tisíce. Pán Jánoši nás už čaká a s úsmevom na tvári sa pýta akú sme mali cestu. Vchádzame do pivničných priestorov, kde si na pár metroch štvorcových zriadil svoju dielničku. Začína rozprávať svoj životný príbeh, ktorý ho doviedol k záľube, ktorej sa venuje. Vo svojom profesijnom živote sa venoval práci s drevom a hlavne dizajnu. V spoločnosti, v ktorej pracoval vyrábali nábytok na mieru navrhovali interiéry. Keď prišiel na dôchodok nechytil ovládač od televízora a nepredplatil si ďalší rozšírený balík tv kanálov. Na to pána Jánošiho jeho práca priveľmi bavila. Vnútorná potreba stále niečo tvoriť a vymýšľať bola tak silná, až ho priviedla k opätovnej práci s drevom a výrobe unikátnych výrobkov z dreva, živice, kože a kovu.

172_nyyyz18kq7.jpg

Ako každý kus dreva tak každý jeho výrobok je originál. Púzdra na okuliare sú ozajstným skvostom. Výrobky z drevín ako palisander, koreňovica, orech, či macasara , ťa zaujmú na prvý pohľad. Budeš sa ich chcieť dotknúť a kresbu dreva cítiť aj hmatom. Originálne náramky, drevenné, alebo v kombinácii so živicou sú skvelým darčekom. V portfóliu sme našli aj prstene z nerezu ozdobené rôznofarebnými živicovými dekoráciami.

Pán Jánoši má ešte množstvo nápadov, ktoré postupne realizuje, zúčastňuje na rôznych handmade marketoch, jeho tvorbu si môžes kúpiť aj na našom eshope plnom príbehov.

zdieľaj na
Spracoval: Maťo Šimončič
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať