SK SK

Bylinkové čaje spod Tatier? No jasné predsa BioTatry

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Pod Kriváňom v ideálnej nadmorskej výške má farma východná svoje políčka s bylinkami. Pretože len ideálne podnebie a poveternostné podmienky dovolia vyrásť bylinkám ktoré prinášajú svojim zákazníkom.

Čaje Biotatry vyrába Farma Východná.

Farma Východná je najvyššie položené ekologické hospodárstvo v Liptove (930 m.n.m.).

Zameriavajú sa predovšetkým bio-chovom hovädzieho dobytka a oviec za účelom produkcie mlieka. Vďaka výnimočnej kvalite mlieka horskej oblasti Vysokých Tatier ponúkajú exkluzívne delikatesy a lahodné prírodné syry pod značkou Farma Východná, ktoré získavajú popredné ocenenia na slovenských aj českých súťažiach. Okrem produkcie mlieka a mliečnych výrobkov pestujú liečivé bylinky a drobné ovocie, ako aj ponúkajú prehliadky farmy. Pasienky plné liečivých bylín a horský vzduch s vôňou ihličia a hríbov sú garanciou pre vznik jedinečných farmárskych pochúťok.

Farma bola založená 13.3.1958,  v rámci združstevňovania v obci Východná ako Jednotné Roľnícke družstvo a za socializmu fungovala vďaka značným dotáciám od štátu. Produkovali sa tu rôzne plodiny (zemiaky, obilniny, kŕmna repa, ľan, objemové krmoviny), bola tu aj pekáreň chleba a zemiakáreň.

V roku 2008 družstvo objavil zahraničný investor. Majiteľom sa stala britská rodina, ktorá do Farmy priniesla tak veľmi potrebné investície. Všetok manažment na Farme ostal slovenský.

Vďaka novým investíciám bolo možné družstvo pretransformovať na životaschopnú BIO Farmu, ktorá získala BIO certifikát v roku 2010. Keďže pestovanie rôznorodých plodín a výroba rôznych výrobkov je veľmi náročná rozhodli sa zamerať aktivity na 4 hlavné projekty.

Pestovanie krmiva pre  ovce a kravy, chov zvierat za účelom produkcie mlieka – t.j. rastlinná a živočíšna výroba.
Spracovanie časti mlieka na syry a bryndzu pod vlastnou značkou Farma Východná.
Pestovania BIO byliniek a BIO drobného ovocia, ktorý začal v roku 2012.
Do roku 2016  predávali len surové bylinky, no od roku 2017 začínajú s produkciou vlastných sypaných čajov a výrobu drobného ovocia.

Zdroj: GoSlovakia
Zdroj: Facebook (9.2.2020)
Zdroj: Facebook (9.2.2020)

Ako a kde pestujú bylinky?

Severne od obce Východná, priamo pod Vysokými Tatrami, v prírode tatranského národného parku, rastie tisíce rokov množstvo liečivých rastlín. Ich silu a účinky, poznali už naši predkovia. Tí ich zbierali, sušili, vedeli nimi preliečiť rôzne neduhy v podobe zranení, chorôb. Vysoká nadmorská výška s alpínskou klímou južných svahov Vysokých Tatier, kde je vhodná pôda, čistý vzduch a dostatok zrážok, vytvára priaznivé podmienky pre rast byliniek a drobného ovocia. Práve tu, ekologickým spôsobom pestujú čisté bio produkty špičkovej kvality.

Zdroj: Facebook (9.2.2020)

Ako zachádzať s bylinkami?

Už naše babičky hovorili, že bylinky sú liek. A presne tak treba aj k nim pristupovať.  

Predovšetkým opatrne. Než si uvaríme akýkoľvek bylinkový čaj, je vhodné si o ňom zistiť všetky informácie. Obzvlášť opatrní musíme byť vtedy, keď berieme lieky. Veľa ľudí zaraďuje bylinkové čaje do pitného režimu. Bylinkový čaj sa doporučuje užívať najviac 3-6 týždňov, potom by mala byť prestávka. Blíži sa Jar, ktorá so sebou prináša detoxikáciu organizmu, často spojenú aj s chudnutím. K najobľúbenejším a najviac používaným bylinkovým čajom patrí harmanček, a to hlavne preto, že funguje ako všeliek a predovšetkým má protizápalové účinky.

Každý bylinný čaj je premyslenou kompozíciou bylín, v ktorej sa spája účinok s dobrou chuťou.

Návod ako si dobre pripraviť čaj.

Bylinky majú svoju silu a správnym užívaním môžu blahodarne pôsobiť na ľudský organizmus. Čajíčky z liečivých rastlín treba preto striedať a užívať s mierou a rozvahou. Čaj sa najčastejšie pripravuje ako zápar, niekedy ako odvar.

Zápar: bylinky (zväčša kvety, listy, tenké stonky, lupienky) zalejeme prevarenou horúcou, nie vriacou vodou, zakryjeme pokrievkou, aby s parou neunikali prchavé účinné látky a necháme chvíľu lúhovať. 
Odvar:  bylinky (zväčša plody, semienka, korene, kôra, tvrdšie stonky) krátky čas povaríme, potom odstavíme a necháme chvíľku lúhovať.

Po lúhovaní čaj scedíme a pijeme teplý, najlepšie vždy čerstvo pripravený.


Na zdravie!

zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať