SK SK

Saška Mišiková

0 hodnotení
Predstavujeme vám rodinné vinárstvo spod Malých Karpát, konkrétne zo Šenkvíc. Carpate Diem je pokračovaním vinárstva Fitz & Petrík , ktoré vzniklo v roku 2012 a od leta 2019 plynule pokračuje vo výrobe vína z hrozna z vlastných malokarpatských viníc pod názvom Carpate Diem. V súčasnosti ročná produkcia predstavuje 25 tis. fliaš kvalitného odrodového vína.

Začiatky tohto vinárstva boli skromné, najprv vyrábali víno len pre zábavu a potešenie ich priateľov a známych. Nad pivnicou v roku 2013 vysadili nový vinohrad, ktorý im slúžil na pestovanie kvalitného hrozna. Dnes už tieto priestory slúžia len na ochutnávky a riadené degustácie. No ich víno nenechalo nikoho chladným a rýchlo rastúci dopyt po ich víne ich donútil premýšľať nad novými s väčšími priestormi. Ich sen sa  začal plniť v roku 2016, keď firma investovala do kúpy priestorov bývalých skladov ovocia a zeleniny NUPOD v Šenkviciach. Vo firme  Carpate Diem sú si vedomí toho, že len z kvalitnej suroviny môžu vyrobiť kvalitné víno,  preto vysádzajú a obhospodarujú vlastné vinohrady. Ich vína vyrábame hlavne z hrozna z vlastných malokarpatských viníc.

Zdroj: Facebook (14.2.2020)

Vína z vinárstva CARPATE DIEM odrážajú charakter malokarpatských viníc, z ktorých surovina pochádza. Sú obhospodarované metódou integrovanej ochrany. V rámci ochrany pred chorobami viniča používajú len konkrétne zákonom povolené druhy prípravkov, žiadne jedy, insekticídy ani herbicídy.
Vďaka  technologickým postupom vyrábajú vína, ktoré sú zdravotne vyhovujúce, čo znamená, že hladina histamínu v nich je veľmi nízka až žiadna. Potvrdili to aj výsledky rozboru vzoriek vín v cerifikovanom laboratóriu.

Zdroj: Víno pod hviezdami (14.2.2020)

Dnes budujú moderné vinárstvo s progresívnymi technológiami. Ich  vinohrady, s celkovou rozlohou 5,3 ha, sa nachádzajú v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v modranskom vinohradníckom rajóne v katastri obce Šenkvice a mesta Modra. Pestujú odrody: Nitria, Hron, Tramín červený, Devín, Pálava, Muškát moravský a v roku 2019 bol vysadený Hybernal.

Zdroj: www.bigsta.net (14.2.2020)

CARPATE DIEM majú aj jasnú víziu do budúcna a chcú sa stále zlepšovať. Postupným budovaním by chceli ich  konzumentom prinášať moderné vína odzrkadľujúce charakter Modranského vinohradníckeho rajónu.

zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať