SK SK

Čo iné by som robil? Vyrábam a pražím Zlaté Zrnko

Maťo Šimončič

Maťo Šimončič

0 hodnotení
Na štúdiá v talianskej Bologni si zarobil šikovným podnikateľským nápadom v Taliansku. Po štúdiách v Taliansku sa vrátil na Slovensko, tu si založil rodinu a venoval sa podnikaniu na internete, kým neobjavil v sebe vášeň pre praženie kávy. Celý život slúži ľudom a chce im poskytnúť niečo naozaj výnimočné...a podľa nás sa mu to aj podarilo. Václav Faltus – autor Zlatého zrnka.

Príbeh praženia kávy Zlaté zrnko z Ivánky pri Dunaji je príbehom, ktorý začína v pražiarni. Nie však v pražiarni kávy, ale v pražiarni kakaových bôbov. Tu si dvaja kamaráti zo strednej školy  s chlapčenskou zvedavosťou skúšajú z kúpenej surovej kávy niečo upražiť.

183_bloh7fux3r.jpg

Po stovkách pokusov a omylov po stovkách hodín vzdelávania sa a po mnohých nezdaroch položil Václav Faltus na barový pult jednej nemenovanej reštaurácie vrecko upraženej kávy s tým, aby ju skúsili ponúknuť ľuďom – žiadne pokyny k nastaveniu kávového mlynčeka, žiadny návod na obsluhu, žiadne baristické rady či triky. Jednoducho dôvera v to, že keď človek niečo urobí s láskou, ľudia to musia spoznať. A veru spoznali.

183_hrrosr4gzj.jpg

Vlastník reštaurácie si prišiel onedlho po ďalšiu kávu, nakoľko sami zákazníci upozorňovali čašníkov, že káva je zrazu „nejaká iná“ a že takú kávu chcú. A tak je to dodnes. Dobrá povesť s láskou praženej kávy sa rozchýrila tak na Slovensku ako aj v zahraničí. Napriek tomu, že káva Zlaté zrnko získala viaceré ocenenia aj v zahraničí, keď sme ju degustovali, mali sme pocit, že pre jej autora nie je väčšieho potešenia, ako keď jeho káva ľuďom jednoducho chutí a vyvolá pozitívnu emóciu.

Zlaté Zrnko, znamená to najlepšie z kávového sveta. Nakupujú tie najdrahšie a najlepšie kávy z každej krajiny. Kávové zmesi sú miešané z 6 až 9 káv tak, aby v každom období roku dosiahlo rovnakú chuť. V Pražiarni pražia kávu s pôvodom od farmára. Zlaté Zrnko dostalo túžbu sprístupniť ľudom kávu najvyššej kvality a tak uskutočniť založenie pražiarne kávy v Ivanke pri Dunaji, kde pražia kávu s pôvodom a kávové zmesi. Tieto kávy majú každý rok iné výnimočné chute. Od roku 2015 objavujú kávové poklady z celého sveta.

183_jur7wfzlcm.jpg

V nás vyvolala pozitívnu emóciu nielen vôňa a chuť degustovanej kávy ale aj odpoveď na našu otázku: Ako ste sa dostali k praženiu kávy, pán Faltus? – „A čo iného by som robil?“ Keď si človek ani nevie predstaviť, že by robil niečo iné, musí ísť o človeka bez fantázie alebo o človeka, ktorý svoju prácu miluje. Václav Faltus rozhodne nie je človekom bez fantázie, vyvinul vyše 20 druhov praženej kávy, ktorá ľudom spríjemňuje deň. Ako chutí káva pražená s láskou sa môžete dozvedieť už čoskoro v našom e-shope.

183_xosaenxgfe.jpg
zdieľaj na
Spracoval: Maťo Šimončič
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať