Ich príbeh začal v roku 2008 keď skúšali dovážať belgické pralinky na Slovensko, no neúspešne. Potom sa pustili do vlastných horúcich čokolád vyrábaných z pravej čokolády a úspešne. Vďaka pozitívnej odozve netrvalo dlho a v hlave sa im zrodila myšlienka vyrábať aj ďalšie čokoládové produkty. Zlom nastal v roku 2009, stretli sa s kolumbijskou firmou Casa Luker, ktorá im poukazovala vlastné plantáže v Južnej Amerike a stala sa ich partnerom. Tým sa im otvoril svet kvalitnej výberovej čokolády, na akú dovtedy neboli zvyknutí. Pochopili , že vyrábať kvalitnú čokoládu znamená poznať každého farmára, každý strom, každý detail, poznať celú cestu kakaa a venovať mu dostatok času.
Okrem toho v roku 2017 začali spolupracovať a odoberať vysokokvalitné kakao od Indiánov z kmeňa Shuarov v Ekvádore a dlhodobo podporujú viaceré aktivity doma i vo svete. Sú toho názoru, že nejde len o nás, ale aj o prostredie, v ktorom podnikáme. Lyra pre nich znamená návrat k prírode.
Na čokoláde Lyra pracuje cca tridsať ľudí a pracujú pod vedením Karola Stýbla, ktorý absolvoval čokoládovú akadémiu Barry Callebaut v Belgicku, pracoval na plantážach v Kolumbii, bol na tréningu u chocolatera Emmanuela Hamona vo Francúzsku a získal titul Fino de Aroma Master Chef Chocolatier. On vymýšľa a oni vyrábajú.
Dnes si Lyru pochvaľujú aj najväčší „čokoholici“ – na výrobu čokolády totiž používajú iba kvalitné suroviny, ktoré dovážajú z Kolumbie.
Najväčším tajomstvom Lyry je kolumbijské kakao Fino de Aroma, tvorí len šesť percent svetovej produkcie kakaa a charakterizujú ho ovocné a kvetinové vône. Pre Lyra čokolády je typický farebný posyp – scukornatené lupene kvetov, oriešky alebo sušené ovocie, ale hlavne množstvo lásky v každej tabličke.
Do budúcna by chceli rozširovať svoje portfólio produktov, chceli by naďalej vyvíjať nové produkty z najkvalitnejších surovín a dúfajú, že svojich zákazníkov nesklamú. Sme pyšní , že Slovensko sa môže pochváliť spoločnosťou na výrobu kvalitnej čokolády. Okrem toho, že sa volá LYRA, môžeme potvrdiť aj to, že ide o jednu z najlepších čokolád na svete. Na záver vám ako zaujímavosť prikladáme reportáž o tejto výnimočnej čokoláde.