SK SK

Saška Mišiková

0 hodnotení
LYRA je ručne vyrábaná čokoláda. Na výrobu používajú iba najkvalitnejšie prírodné produkty: kakao z kakaovníkov criollo a trinitario FINO DE AROMA, čo je len asi 6% ceľkovej svetovej produkcie kakaa, plantážne kakao z rôznych oblastí Kolumbie, trstinový cukor, prírodnú vanilku, lyofilizované ovocie, scukornatené lupene kvetov, kalifornské mandle, škoricu zo Sri Lanky, Morello čerešne. A to všetko bez pridania chemických, či aromatických látok.

Ich príbeh začal v  roku 2008 keď skúšali dovážať belgické pralinky na Slovensko, no neúspešne. Potom  sa pustili do vlastných horúcich čokolád vyrábaných z pravej čokolády a úspešne. Vďaka pozitívnej odozve netrvalo dlho a v hlave sa im zrodila myšlienka vyrábať aj ďalšie čokoládové produkty.  Zlom nastal v roku 2009, stretli sa s kolumbijskou firmou Casa Luker, ktorá im poukazovala vlastné plantáže v Južnej Amerike a stala sa ich partnerom. Tým sa im otvoril  svet kvalitnej výberovej čokolády, na akú dovtedy neboli zvyknutí. Pochopili , že vyrábať kvalitnú čokoládu znamená poznať každého farmára, každý strom, každý detail, poznať celú cestu kakaa a venovať mu dostatok času.

190_wi67wudb8v.jpg
Zdroj: lyrachocolate (20.2.2020)

Okrem toho v roku 2017 začali spolupracovať a odoberať vysokokvalitné kakao od Indiánov z kmeňa Shuarov v Ekvádore a dlhodobo podporujú viaceré aktivity doma i vo svete. Sú toho názoru, že nejde len o nás, ale aj o prostredie, v ktorom podnikáme. Lyra pre nich znamená návrat k prírode.

190_2ewixyyv07.jpg
Zdroj: kakaovník (20.2.2020)

Na čokoláde Lyra pracuje cca tridsať ľudí  a pracujú pod vedením Karola Stýbla, ktorý absolvoval čokoládovú akadémiu Barry Callebaut v Belgicku, pracoval na plantážach v Kolumbii, bol na tréningu u chocolatera Emmanuela Hamona vo Francúzsku a získal titul Fino de Aroma Master Chef Chocolatier. On vymýšľa a oni vyrábajú.

Dnes si Lyru pochvaľujú aj najväčší „čokoholici“ – na výrobu čokolády totiž používajú iba kvalitné suroviny, ktoré dovážajú z Kolumbie.
Najväčším tajomstvom Lyry je kolumbijské kakao Fino de Aroma, tvorí len šesť percent svetovej produkcie kakaa a charakterizujú ho ovocné a kvetinové vône. Pre Lyra čokolády je typický farebný posyp – scukornatené lupene kvetov, oriešky alebo sušené ovocie, ale hlavne množstvo lásky v každej tabličke.

190_kff1h4cero.jpg
Zdroj: lyrachocolate (20.2.2020)

Do budúcna by chceli rozširovať svoje portfólio produktov, chceli by naďalej vyvíjať nové produkty z najkvalitnejších surovín a dúfajú, že svojich zákazníkov nesklamú. Sme pyšní , že Slovensko sa môže pochváliť spoločnosťou na výrobu kvalitnej čokolády. Okrem toho, že sa volá LYRA, môžeme potvrdiť aj to, že ide o jednu z najlepších čokolád na svete. Na záver vám ako zaujímavosť prikladáme reportáž o tejto výnimočnej čokoláde.

zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať