SK SK

Ako sa chrániť a bojovať s COVID-19

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Nie ľahko sa píše o tejto téme. Je to hrozné, čo sa za posledné týždne deje vo svete. Korona, hrozba ľudstva. Tento vírus straší každého z nás. Obávame sa o seba a naše rodiny. Modlíme sa, aby sme toto všetko prekonali a dúfame, že sa vírus vytratí čo najskôr a mohli sme žiť plnohodnotný život ako doteraz.

Aktuálne každým dňom máme čoraz viac nakazených. My vám chceme napísať o tom, ako sa pred vírusom ako tak ochrániť a čo robiť v tejto situácií, ale hlavne aby sme my ľudia nerobili paniku. Panika a stres, je veľmi zlý spoločník pre človeka, a nie ešte pre ľudstvo.  

Svetom sa šíri pľiaga menom COVID-19 a jedine ako ju poraziť je, že budeme sňou bojovať! Je to najväčšia kríza, akú Slovensko zažilo.

Ako sa chrániť pred COVID-19?

Najlepšie sa chrániť je, pravidelne si umývať ruky aspoň 20-30 sekúnd použitím mydla a vody. Umývaním so spojenými rukami pokryjete priestor medzi prstami. Končeky prstov umývajte krúživým pohybm vo svojej druhej dlani. Nezabúdajte na okolie palcov a zápästia. Opláchnite si ruky pod tečúcou vodou a osušte jednorázovou vreckovkou, či uterákom. Mydlo používajte tekuté, pretože vraj na tuhom môžu zostať baktérie. Ďalej používajte antibakterálne gély, tie by ste mali mať vždy pri sebe, keď idete von, na nákupy. Každý deň užávajte vitamín C, hlivu ustricovú a hlavne zinok. Koronavírus, postihuje najmä ľudí s nedotatkom zinku, preto by ste mali doplniť do jedálníčka chlorellu GW. Chránte sa aj koloidným striebrom. Štúdie ukazujú, že dokáže zabiť vírus HIV-1, chrípkové a SARS vírusy, kam patrí aj aktuálny.

Vieme, že momentálne je antibakteriálnych gélov v obchodoch a e-shopoch nedostatok, priam by som povedala , že niesú vôbec. Ale nemajte strach, takýto antibakteriálny gél, si môžete vyrobiť aj vy doma a ja vám dám návod ako nato. 

Budete potrebovať.

Konzumný liech, najlepšie 80%, aloe vera gél, tea tree olej a fľaštičku s rozprašovačom. 

Všetky tieto ingrediencie zoženiete buď v kamenných obchodoch, alebo na internetových.

Do 1/3 fľašky nalejete konzumný lieh, 15 kvapiek tea tree oleja a do 2/3 aloe gél. Všetko spolu pekne zatrepete a ta dá, antibakteriálny gél máte na svete.Takto si ich môžete vyrobiť z týchto produktov viac.

Najlepšie je však pre vás, ak máte možnosť, čo najmenej sa zdržiavať medzi ľudmi. Budťe čo najviac doma. Do obchodu chodievajte , iba ak potrebujete niečo súrne a hlavne ak tam pôjdete si dajte rúško a rukavice. Pokiaľ ho však nemáte, tak si ho môžete vyrobiť doma, alebo vám postačí šatka, šál, nákrčník, hlavne aby ste si chránili tvár. Teraz by sme si všetci mali pomáhať, pokiaľ ste zruční tak ich vyrobte a za pár eur, zadarmo ich môžete poskytnúť ľudom, ktorí to potrebujú a nemajú toľko penazí na rúško, čo sa predáva v obchodoch.

Obchody s potravinami?

Nakupujte s mierou. Sú rodiny  a ľudia ktorí si nemôžu nakúpiť na mesiac dopredu, žijú zo dňa na deň. A keď si nebudú môcť kúpiť nič na jedlo, tak ich nedostane vírus, ale ľudská hlúposť. Myslíme všetci aj na naše predavačky, ktoré musia každý deň chodiť do práce, aby sme my mali čo jesť. Taktiež si dajte rúško a rukavice  keď idete do obchodu s potravinami. Chráňte seba a ich, pretože bez nich nebudú potraviny otvorené a my nebudeme mať čo jesť. Naše predavačky sú momentálne pre nás hrdinky.

Čo nám dáva zmysel?

Smerujme pozornosť na naše zdravie, posilňujme imunitu, majme zodpovednosť k ostaným, vyhýbajme sa verejným a odberovým miestam, ak si budete niečo objednávať s internetového obchodu a je možnosť platiť kartou, tak ňou aj plaťte, ihneď si umyte ruky po preberaní balíčkov. Doma dezifikujte vaše mobilné zariadenia, peňazenky, kľúčky od dverí, či vchodových, alebo od kúpeľne či wc, pretože nikdy neviete kde sa baktérie zdržiavajú.

Ako správne nosiť rúško?

Rúška chránia ostatných. Všetci sa správajme, ako keby sme boli nakazení a budme opatrní, ako keby sme všetci ostatní boli nakazení.

Pred nasadením rúška, si umyte ruky mydlom. Rúško si nasadte tak aby čo najviac priliehalo. Počas nosenia sa nechytajte tváre. Ak sa náhodou chytíte, umyte si ruky, poprípade použite antibakteriálny gél. Ak rúško navlhne, tak ho vymeňte. Rúško dávajte dolu z tváre chytením za gumičky a tváre sa nedotýkajte! Použité zabezpečte tak, aby sa vy a okolie nemohli infikovať. (uzavretý sáčok, plátené rúško hoďte do práčky a opäť si umyte ruky).

Verím, že to spolu zvládneme a budeme k tejto situácií pristupovať zodpovedne, už viac infikovaných nechceme a určite sa chceme všetci s vírusom v najbližších týžnoch, mesiacoch rozlúčiť  a žiť ako doteraz.

Držte sa váš tím GoSlovakia 

zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 18.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať