SK SK
Martina Zvolanská

Martina Zvolanská

0 hodnotení
Malebná obec Smolenice, bohatá svojou históriou a čarovnou prírodou, sa nachádza na úpätí Malých Karpát, približne 25 kilometrov od Trnavy. Aj odtiaľto môžete vyraziť na najvyšší vrchol Malých Karpát na Záruby. Ak sa vám však nechce na dlhé túry a do výšin, ostaňte nižšie pri zemi a navštívte mnohé pamiatky, ktoré dostala táto obec do vienka.

Z histórie

Archeologické nálezy potvrdzujú, že územie dnešných Smoleníc bolo osídlené už v staršej dobe kamennej. Prvá písomná zmienka o obci však pochádza až z polovice 13. storočia. Neskôr, v 14. storočí „vyrástol“ nad obcou hrad, ktorý patril medzi pevnosti strážiace malokarpatské priesmyky aj toľko známu Českú cestu.

Historické pamiatky a prírodné zaujímavosti

Smolenice sa môžu pýšiť bohatým kultúrnym dedičstvom. Nachádza sa tu krásny Smolenický zámok s parkom, ktorý patrí Slovenskej akadémii vied, ale cez leto býva sprístupnený aj pre verejnosť. Na vrchu Molpír sa rozpínajú zvyšky zvyšky hradiska, ku ktorému vedie náučný chodník. V dedine natrafíte na neskororenesančný kostol Panny Márie z roku 1644, či na kaplnku sv. Vendelína, kde je umiestnená rodinná hrobka rodiny Pálfiovcov. Obhliadnuť zblízka si môžete aj pranier, alebo tzv. stĺp hanby z 18. storočia, vzácnu sochu Pieta s reliéfmi znakov mučenia, či múzeum Molpír, vyhľadávané vďaka svojej bohatej expozícii. Veľkou atrakciou najmä pre turistov je aj jaskyňa Driny. Smolenice sú pre turistov ozajstným lákadlom, takže sa ich tam občas „moce“ neúrekom, avšak pre domácich naďalej zostávajú pokojným miestom pre život.

Revitalizácia hradiska Molpír

Nad obcou Smolenice sa nachádza veľmi známe a turistov lákajúce návršie Molpír. Na tomto mieste sa totiž zachovali zvyšky hradiska a celá oblasť patrí k najvýznamnejším náleziskám staršej doby železnej v strednej Európe. Keďže ide o veľmi vzácnu lokalitu, ktorá má svoje korene v dávnej minulosti, bola potrebné ju revitalizovať. Do tohto náročného projektu sa pustilo občianske združenie Naše Smolenice v rámci programu „Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a Podpora rozmanitosti v kultúre a umení v rámci európskeho kultúrneho dedičstva“. Vďaka spolufinancovaniu z Finančného mechanizmu EHS a štátneho rozpočtu SR sa podarilo v roku 2017 ukončiť prvú etapu revitalizácie hradiska Molpír. Z hradiska boli odstránené rôzne náletové dreviny, kríky a iné odpady v rozlohe približne 5 hektárov. Táto „čistka“ pomohla odkryť terasy a línie valu druhého nádvoria. Obzvlášť veľkým prínosom bola realizácia archeologického prieskumu AirborneLaserscan, ktorý by sa bez grantu nemohol uskutočniť. Na hradisku prebehol aj geofyzikálny prieskum, ktorý mal slúžiť hlavne na odhalenie existencie bývalých valov, ktoré od seba oddeľovali jednotlivé nádvoria hradiska. Výsledky oboch týchto meraní boli následne využité pri archeologickom výskume. Niektoré výstupy sú prezentované v informačnej brožúre alebo na tabuliach, ktoré sú súčasťou náučného chodníka prehliadky hradiska. Hradisko Molpír čaká ešte druhá časť revitalizácie, ktorá bude zameraná na obnovu a revitalizáciu hradiska akropoly, čiže tretieho nádvoria.

Vyrazte na Molpír!

Na Molpír sa vám oplatí vyjsť z viacerých dôvodov: čaká tam na vás ukážka dobových obydlí pôvodných obyvateľov a pri vstupe v predpolí ukážka 3D modelu hradiska, ktorá vám pomôže predstaviť si, ako hradisko vyzeralo v časoch svojej veľkej slávy. Ak sa vám to máli, uvádzame dôvod, ktorý vás presvedčí: čarokrásny výhľad na Smolenice aj s jeho až rozprávkovo pôsobiacim zámkom! Prístup k hradisku zvládnu aj seniori a deti. Pri vstupe na náučný chodník je vám k dispozícii menšie parkovisko.

zdieľaj na
Spracoval: Martina Zvolanská
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Foto: archív, wikimedia.org


Mohlo by ťa zaujať