SK SK

O čom je naša iniciatíva Rúška pre Slovensko

(ms)

0 hodnotení
Portál GoSlovakia prichádza z iniciatívou Rúška pre Slovensko. Informácie prehľadne a transparente na jednom mieste.

V GoSlovakia spolupracujeme s mestami a obcami od svojho vzniku. Aj v dnešných náročných časoch denne vidíme, že obce a mestá iniciatívne povzbudzujú svojich občanov, aby sa zapojili do výroby ochranných rúšok. Sledujeme aj to, že niekto má dostatok šikovných ľudí, šičiek, krajčírok – no nemá látku, či gumičky. Iní zasa majú materiál a chýbajú ľudia.

Chceme byť nápomocní a rýchlo sme spustili iniciatívu a vyvinuli k nej technickú podporu. V rámci nej sa môže zaregistrovať mesto či obec, ktoré má záujem a v rámci svojho profilu môže zverejniť, či zabezpečuje rúška pre svojich občanov. V prípade kapacít môže ponúknuť nadprodukciu zo svojej obce a v rámci iniciatívy Rúška pre Slovensko ich sprostredkovať pre tých, ktorí si ich nevedia zabezpečiť sami. 

Rúšok je stále nedostatok a my vieme, že v našich obciach a mestách je veľa šikovných a obetavých ľudí, ktorí vedia rúška vyrobiť. Vieme aj to, že mnohé obce a mestá už komunikujú so svojimi občanmi a snažia sa v spolupráci s občanmi rúška zabezpečovať. Zháňajú materiál ako kto vie a môže, hľadajú a posúvajú si návody, ako rúška šiť a podobne.

Spolu dokážeme viac!
Naším záujmom je povzbudiť ich v tejto činnosti a priniesť systémovú podporu, v rámci ktorej bude možné evidovať, kto takúto aktivitu vyvíja, či je možné získať v rámci tejto iniciatívy rúška naviac tak, aby tieto mohli byť potom rozdelené tým, ktorí si ich nevedia zabezpečiť inak.

Rúška ZDARMA. Obce môžu zverejniť výzvu pre občanov, že sa môžu zapojiť do šitia rúšok na dobrovoľníckom princípe. Ak v rámci solidarity niekto môže ušiť rúška a podeliť sa o ne, obec ich vyzdvihne, zaeviduje a ponúkne tým, ktorí ich potrebujú.

Rúška ZA ODPLATU. Obec môže vyčleniť určité zdroje na nákup rúšok. Tieto rúška vie odkúpiť za cenu 0,50 EUR / 1 rúško a čiastočne tak nahradiť náklady spojené s ich výrobou. Chceme tak motivovať tých, ktorí by boli ochotní priložiť ruku k dielu, nemôžu si však dovoliť robiť to zdarma. Cena 0,50 EUR nie je komerčná a zmyslom tejto iniciatívy nie je obchodovanie s rúškami. V prípade záujmu o tieto rúška ich obec ponúkne za tú istú cenu bez akéhokoľvek navýšenia.


Chcete sa zapojiť, podporiť nás, chcete byť náš partner - NAPÍŠTE NÁM a my Vás budeme kontaktovať.

Kvalitných informácií nikdy nie je dosť!
Nezostaneme však len pri rúškach. V rámci iniciatívy sa snažíme prinášať aj dostatok kvalitných informácií súvisiacich s témou. Niektorým sa možno nevenuje dostatočná pozornosť. Napríklad – ako správne nosiť rúško a ako s ním nakladať počas jeho používania ale ja po jeho použití. Aké sú najčastejšie chyby pri manipulácii s rúškom? Aj takéto informácie Vám postupne prinášame.

Samospráva v prvej línii.
Obec, ktorá sa zapojí do systému evidencie a redistribúcie rúšok pristupuje k zámeru, že je schopná od občanov rúška „vyzbierať“, zaevidovať a v rámci systému zverejniť. Nadbytočné rúška, ktoré už nepotrebuje pre svojich občanov, môže ponúknuť ďalším obciam a mestám, prípadne iným inštitúciám.

Solidarita!
Vieme, že prvok solidarity je veľmi silný. Denne sledujeme, ako si mnohí ľudia navzájom pomáhajú a chceme priniesť príklady dobrej praxe a skúseností aj prostredníctvom nášho portálu. Jednou z vecí je aj dobrovoľníctvo v rámci tejto iniciatívy. Rúška, ktoré budú dodané a odovzdané ZDARMA, budú takto zaevidované a ponúknuté tým, ktorí si ich nevedia zabezpečiť inak.

Ďakujeme!
Obciam a mestám, ktoré sa zapojili a zverejňujú údaje.
Všetkým dobrovoľníkom, za výrobu rúšok pre svoje okolie.
Partnerom projektu. 
Ľuďom čo zdieľajú iniciatívu Rúška pre Slovensko.

zdieľaj na
Spracoval: (ms)
Aktualizované dňa: 22.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať