SK SK

10 tipov ako prežiť karanténu

Saška Mišiková

1 hodnotenie
Áno je to tak, bohužiaľ aj keď sa nám to nepáči, motto momentálnej situácie znie ,,buď zodpovedný a seď doma“. Vidíme to všade kam sa len pozrieme : koronavírus…..stres …..rúška ...panika ...zásoby potravín na 2 roky ...zdravenie sa lakťami… stavanie si protiatómového krytu….karanténa. Áno, toto všetko je v situácii v ktorej sa Slovensko a vlastne celý svet ocitol veľmi dôležité (okrem tých zásob a stavanie si protiatómového krytu).

Mohli by sme to nazvať aj takým novým sociálnym experimentom, v ktorom si uvedomíme, že 4 steny a pár rodinných príslušníkov je celkom výzva. Budme k sebe úprimní, vonku konečne svieti slnko, vo vzduchu cítiť jar, chceli by sme si ísť vypiť kávičku do našej obľúbenej kaviarne na terasu, ísť do kina alebo do baru na pivo, no extrémna situácia si vyžaduje extrémne opatrenia. GoSlovakia si pre vás pripravila praktické rady, ktoré sa vám teraz určite hodia, aby ste vy ako aj my “využili“ túto situáciu a spojili to nutné teda užitočné s príjemným a v neposlednom rade prežili toto všetko vo fyzickom i mentálnom zdraví a nezbláznili sa.

1. Odviažte sa v kuchyni
Už dlho ste chceli vyskúšať nový recept no nemali ste na to čas? Možno ste sa báli toho, že by nevyšiel podľa vašich očakávaní, museli by ste ho vyhodiť a potom už by ste nemali čas variť alebo piecť ešte niečo druhé. Teraz máte čas, isto máte aj plno ingrediencií v špajze (pokiaľ vám niečo v obchodoch zostalo) a môžete sa vyblázniť, skúšať niečo nové. Vyskúšať nové ingrediencie, ochutnať nové príchute, skrátka experimentovať.

2. Ak pracuješ z domu, vytvor si domácu kanceláriu
Home office, fleeranceri a ľudia, ktorí pracujú z domu, to veľmi dobre poznajú. Poznám ľudí, čo pracujú z domu a tvrdia že to nie je vždy to najlepšie, doma na gauči s notebookom na sebe, to neznie ako pracovná morálka a všetko, aj tie riady v kuchyni sú lákavejšie ako práca. Vytvor si svoj pracovný kút, stačí ti len stôl, jedna stolička, notebook a kľudne môžeš mať aj bordel na stole, si predsa doma.

3. Vytrieď si fotky v mobile a v notebooku
Poznáme to všetci, moderná doba nám dovoľuje zdokumentovať všetko a hneď, nepotrebuje k tomu nič ani talent, stačí nám len mobil s foťákom. Fotíme doslova všetko a pamäť sa plní a plní. Potom to vymažem, jasné. Z potom sa stane nikdy a výsledok je preplnená galéria so zbytočnými zábermi. Teraz máte čas si preriediť fotky, či už z mobilu alebo notebooku, alebo preložiť z mobilu do notebooku a archivovať. Je to len na vás.

4. Venujte sa svojmu hobby alebo sa naučte niečo nové
Samozrejme táto rada je vám k ničomu, pokiaľ radi splavujete divoké rieky alebo lietate na rogale. No musíme byť realistickí a svoje požiadavky prispôsobiť domácim podmienkam. Radi chodíte do fitka? Cvičte doma, na internete nájdete kopu videí o tom ako sa dá poriadne zamakať aj doma. Môžete to spojiť napríklad s radou č. 1, natočte video ako doma cvičíte a potom môžete k tomu pridať aj nejaký fit recept a stať sa motiváciou pre druhých. Čítajte knihy, lúštite krížovky, učte sa jazyky….kreativita nepozná hranice. Ak radi spíte-tak spite, no nezabudnite si občas aj vyvetrať.

5. Upracte si
Schválne sme nedali túto radu ako prvú, aby sme vás zbytočne nedemotivovali hneď na začiatku. Môžme si predstaviť, že je apríl, veľkonočné sviatky sú za rohom a je čas odsunúť gauč, nájsť tam všetko,čo sme cca pol roka hľadali a byť šťastní a hrdí na seba. Poumývať okná, poumývať chladničku, odmraziť mrazničku, uff - je toho naozaj veľa.

6. Začnite s filmovým alebo seriálovým maratónom
Isto poznáte ten pocit, keď si upracete a potom si celý spokojný s úsmevom sadnete na gauč a cítite sa dobre. My to ešte trochu vylepšíme - spravte si popcorn, vyberte chipsy zo zásob a pustite sa do filmového maratónu. Je veľa filmov, ktoré majú niekoľko častí a čas vám s nimi ubehne rýchlo. Môžeme spomenúť napríklad Harry Potter, Hry o život, Labyrint, James Bond, Star Trek, X- men atď. Zo seriálov napr. Priatelia, Teória veľkého tresku, Dva a pol chlapa, Kosti, Mentalista ...atď. Môžte sledovať seriály cez Netflix alebo si pre túto situácii aktivovať HBO.

7. Hrajte sa
Dostihy a sázky, Scrabble, kartové hry, človeče nehnevaj sa, Fifa hry..hocičo. Využime čas, ktorý teraz máme, strávme ho čo najlepšie ako vieme a to je s rodinou, ak nám to samozrejme situácia dovoľuje. Nieje nič lepšie ako keď sa celá rodina poháda pri človeče nehnevaj sa.

8. Tvorte
Môžno táto rada nie je pre každého, nie všetci sme tvorivé a kreatívne typy. Na internete nájdeme veľa návodov na vyrobenie hocičoho takmer z ničoho. Môžte si vytvoriť rôzne domáce dekorácie, vylepšováky. Pre tých nekreatívnych stačí obyčajná vymaľovánka pre dospelých a verte mi, že nikdy nie sme príliš starí no to, aby sme si kreslili.

9. Spravte si poriadok na sociálnych sieťach.
Sociálne siete, trávime tam toľko svojho času a ani si to neuvedomujeme. Využime teraz ten čas a spravme si poriadok aj tu. Máte kopu priateľov, ktorých ste nevideli 100 rokov a na ulici sa s nimi ani nepozdravíte? Preč s nimi, strážte si svoje súkromie. Fotky si môžete preriediť aj tu, aj keď je vtipne si pozrieť akú fotku sme zdieľali pred 10 rokmi, niekedy je to doslova“skvost“. 

10. Všetky uvedené rady je najlepšie vykonávať v zdraví
Táto rada je venovaná prevencii. Všetky činnosti, do ktorých by sme sa radi pustili sa však nedajú robiť s radosťou, pokiaľ nás trápi podlomené zdravie. Dbajme preto na prevenciu, posilnime si imunitu, vyzbrojme sa pozitívnym myslením a robme veci, ktoré nás bavia. Dá sa to aj doma.

Váš tím GoSlovakia.

zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 25.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať