SK SK

Chirurgické rúška, respirátory alebo látkové rúška?

Saška Mišiková

0 hodnotení
To, že nosiť rúško nie je hanba už pochopila väčšina Slovákov. Jeho dôležitosť spočíva nie len v tom, že chránime v prvom rade samého seba ale aj v tom, že rúško chráni tiež okolie. Ak máte napríklad vy koronavírus a vôbec o tom neviete, pretože aj to sa môže stať, že ho prekonáte úplne bez príznakov, bez rúška nakazíte vaše okolie v práci alebo na nákupe a to už by bol problém.

Bohužiaľ na Slovensku je momentálne situácia taká, že rúška nie sú. Nie sú v lekárni ani v drogérii a nemajú ich ani sestry v nemocniciach. V krátkosti vám predstavíme rozdiel medzi jednotlivými prostriedkami, ktorými si nos a ústa môžeme chrániť.
Aký je rozdiel medzi rúškom a respirátorom?
V ponuke obchodov, si môžete všimnúť rozličné druhy ochranných masiek. Najrozšírenejšie sú chirurgické rúška a respirátory. Jednoduché chirurgické rúško slúži v prvom rade ako základná bariéra. Stojí v ceste nákazám, ktoré sa z tela chorého prenášajú vzduchom pomocou drobných kvapôčok pri kašľaní, kýchaní a dokonca aj pri obyčajnom dýchaní.

Zdroj: www.zdravotnetesty.sk (19.3.2020)

Respirátory spravidla musia spĺňať náročnejšie požiadavky zdravotníckych agentúr. Sú navrhnuté tak, aby garantovali bezpečné utesnenie medzi tvárou a respirátorom. Človek by vďaka nim mal byť vystavený podstatne nižšiemu množstvu potenciálne škodlivých čiastočiek a patogénov, ktoré sú rozptýlené v ovzduší. Respirátor sa teda oplatí nasadiť v prípade, ak sa chystáte na miesta, kde sa zdržiava veľa ľudí, respektíve ak viete, že sa budete nachádzať v tesnej blízkosti potenciálne infekčných ľudí.

Zdroj: www.eshop.goweld.sk (19.3.2020)

Ak by sme porovnávali schopnosť masiek a respirátorov brániť šíreniu ochorenia z nakazených pacientov, obe sú porovnateľne účinné. Všetky typy rúšok a respirátorov ponúkajú okrem ochrany zraniteľných slizníc aj druhý dôležitý benefit. Bránia tomu, aby ste sa zbytočne dotýkali tváre.
Ľudia sa dotýkajú tváre približne 23-krát za hodinu. Vďaka maske klesá riziko, že si vírus prenesiete z kontaminovaného povrchu, ako sú trebárs kľučky, bezprostredne do oblasti úst a nosa. 

Látkové doma vyrobené rúška
Ako sme už na začiatku spomenuli, ak v lekárni kúpite rúško alebo respirátor tak ste mali naozaj šťastie a môžete si zatlieskať. Preto si väčšina Slovákov šije rúška sama doma. Pri používaní látkových rúšok sú odborníci opatrní, ich názory sa rozchádzajú.  Organizácia WHO pripúšťa, že akékoľvek (aj látkové) masky chránia jednotlivcov pred infekciou počas pandémie a prepuknutia choroby viac ako žiadne. Látkové masky chirurgovia úspešne používali počas operácií skôr, ako boli k dispozícii jednorazové masky. V súčasnosti väčšina ľudí vo všetkých vážne postihnutých oblastiach opakovane používa svoje látkové masky. Vyrobiť si ho doma nie je ťažké a ak žiadne nemáte, je to najlepšia voľba. Výhoda látkového rúška je tá, že sa dá použiť viac krát a nie je jednorázové. Ak sa rozhodnete používať látkové rúško opakovane, nezabudnite ho po každom jednom nosení poriadne vydezinfikovať. Ideálne je ho vyvariť, vyžehliť alebo vyprať v dezinfekcii. Denník SME  (Miroslav Mezei ) vytvorili šikovné zhrnutie efektívnosti využitia domácich prostriedkov pri výrobe látkových rúšok a porovnali odolnosť látok v priepustnosti vírusových častíc.

Váš Tím  GoSlovakia

Zdroj: www.sme.sk (19.3.2020)
zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 25.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať