SK SK

Všetko čo potrebujete vedieť o dezinfekcii v domácnosti

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Proti šíreniu bakteriálnych a vírusových ochorení sa treba brániť umývaním aj dezinfekciou. Umývaním choroboplodné zárodky odstraňujete, zatiaľ čo dezinfekcia ich zabíja. Na dezinfekciu môžte použiť dezinfekčné obrúsky, chemické čistiace prostriedky, alebo ich ekologické náhrady.

Chemické dezinfekčné prostriedky

Pri používaní dezinfekčných prostriedkov vždy postupujte podľa návodu na obale. Treba dbať na správne dávkovanie, dodržiavať odporúčanú dobu pôsobenia a vždy používať gumené rukavice, aby ste si chránili pokožku. K čerstvo denzifikovaným povrchom by sa nemali približovať deti ani domáce zvieratá.

Ekologické dezinfekčné prostriedky

Na tvrdých povrchoch môžete vyskúšať čistiaci sprej z vody a z 3% peroxidu vodíka. Pred použitím však odporúčame otestovať farebnú stálosť povrchu, ktorý ním chceme čistiť, pretože môže mať bieliaci účinok. Nechajte niekoľko minút pôsobiť a potom opláchnite vodou. Ako prírodnú alternatívu môžete použiť zmes vody a octu v pomere 1:1, sódu bikarbonu, soľ, či citrónovú šťavu. Oceníte ich najmä v domácnosti s malými deťmi.

Zdroj: Eko upratovanie (20.3.2020)

Často používané povrchy 

Baktérie prežívajú najdlhšie na neporéznych povrchoch, takže tieto sa snažte čo najviac a najčastejšie dezinfikovať. Umývadlo, sprchu, toaletu, splachovač, dávkovač mydla, kľučky, vypínače, mikrovlnku, úchytky, diaľkový ovládač dezinfikujte prípravkami s obsahom chlóru alebo alkoholu. Vždy skontrolujte, na aký povrch je prostriedok určený, aby ste si nezničili zariadenie. Alternatívou sú aj dezinfekčné obrúsky. Ak chcete potom ešte všetko trocha prevoňať, nakvapkajte do horúcej vody trocha tea tree oleja a miesta v kuchyni a v kúpeľni ňou pretrite.

Zdroj: Upratovanie (20.3.2020)

Posteľné prádlo a uteráky

Posteľné prádlo perte aspoň na 60°C alebo ak to materiál nedovoľuje, skúste pridať do prania špeciálnu dezinfekciu prádla (nájdete v drogérií). Okrem posteľného prádla odporúčame oprať aj vankúše aj periny. Uteráky treba pravidelne meniť. Ideálne je, ak má každý člen v domácnosti svoj vlastný. Uteráky perte na 90°C. Do práčky môžte pridať trocha octu, ktorý pôsobí ako prírodná dezinfekcia.

Zdroj: Pranie prádla (20.3.2020)

Elektronika

Pri čistení tabletu, počítača, či mobilu, by ste sa mali vyhýbať alkoholu, pretože môžete poškodiť ochranný povlak na obrazovke. Namiesto toho vypnite zariadenie, mierne navlhčte handričku z mikrovlákna mydlom a vodou, poriadne vyžmýkajte a umyte obrazovku.

Dôkladne si umyte ruky
Predtým ako sa pustíte do celého procesu dezinfekcie, dôkladne si umyte ruky odporúčaným spôsobom.

Nepožičiavajte telefón a zbytočne ho nepoužívajte vo verejnej doprave
Telefón nepožičiavajte nikomu, pri kom si nie ste istí jeho zdravotným stavom. Zbytočne ho nevyťahujte ani vo verejnej doprave, pre prijímanie hovorov môžete použiť bezdrôtové slúchadlá. Mnohí z nás si taktiež bežne berú telefón na WC alebo na obed. Ak je to možné, v týchto situáciách nechajte mobil na inom mieste.

Zdroj: Čistenie elektroniky (20.3.2020)
zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 25.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať