SK SK

Zostaň Zdravý: Táto aplikácia vás upozorní, ak sa vo vašom okolí nachádzal niekto s koronavírusom

Saška Mišiková

0 hodnotení
Slováci vytvorili mobilnú aplikáciu Zostaň Zdravý, ktorej cieľom je upozorniť vás na to, ak sa vo vašom okolí nachádzal niekto s koronavírusom. Zostaň zdravý je úplne anonymná aplikácia, zbiera len všetky stretnutia s telefónmi v okolí. Ak sa u niekoho potvrdí koronavírus a používateľ je v jeho blízkosti, zobrazí sa na mape.

V čase epidémie koronavírusu COVID-19 začína vznikať viacero aj dobrovoľných projektov, ktoré majú uľahčiť ľudom boj s nákazou alebo zlepšiť prevenciu. Často tieto projekty vychádzajú z IT prostredia a týkajú sa aj mobilných technológií. To je aj prípad mobilnej aplikácie ZOSTAŇ ZDRAVÝ, ktorú vytvorili programátori pod vedením lekára MUDr. Andreja Thurza. Hlavnou úlohou aplikácie je upozorniť používateľa, že sa v jeho blízkosti nachádza človek nakazený koronavírusom.

Ako to funguje?

Vďaka získaným údajom o nakazených môže anonymným spôsobom zobrazovať ich polohu. Tým pádom vidia ďalší registrovaní v aplikácii s presnosťou na 50 metrov, že majú v blízkosti človeka s pozitívnym testom na koronavírus. Zdraví
 ľudia v okolí sa používateľovi aplikácie na mape nezobrazujú. Rovnako sa zdravý používateľ nezobrazuje iným používateľom v okolí. Ak sa však v okolí používateľa vyskytnú infikovaní ľudia, aplikácia zobrazí dátum, čas a odhadovanú polohu s presnosťou na 50 metrov. Pozitívne výsledky testov do systému zadáva špecializovaný pracovník. Aplikácia dokáže zistiť stretnutie s infikovaným aj spätne. Mobilná aplikácia, ktorá je už dnes dostupná pre systém Android (a onedlho aj pre iOS), zachytáva len polohu užívateľa cez GPS. Zadávanie osobných údajov vrátane mena a telefónneho čísla nie je povinné, a tak konkrétnu osobu cez aplikáciu nie je možné vystopovať.

Ako uvádzajú autori aplikácie, pomocou Zostaň Zdravý si môžu ľudia priamo z aplikácie vybrať možnosť otestovať sa na COVID-19 a zároveň do nej naspäť dostanú informáciu o pozitivite, bez potreby niekam volať či chodiť. V prípade, že anonymný identifikátor bude referenčným centrom/laboratóriom/lekárom označený ako pozitívny, aplikácia v takom prípade automaticky upozorní ostatné, ktoré s ňou boli v blízkosti za poslednú dobu, samozrejme anonymne. Aplikáciu nájdete v Obchode Play a je dostupná na používanie. Pozrite si následujúce video, v ktorom pochopíte ako užívať appku Zostaň Zdravý.

zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 25.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať