SK SK

Hlavné typy ľudí v dnešných ťažkých časoch

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Pre mnohých, najmä tých neskoršie narodených, je táto epidémia azda prvým dôvodom pocítiť ohrozenie. Počúvať nariadenia krízového štábu, strachovať sa o seba alebo o svojich blízkych. Zažiť rušenie podujatí, pokuty za vychádzanie z domu a obmedzenie „slobody“ robiť si, čo chcem a kedy chcem. Nevedieť, čo bude ani koľko to potrvá. Koronavírus prináša mnohé výzvy. Jednou z nich je naučiť sa pracovať s vlastným strachom.

Niekedy stačí len titulok článku a cítime nervozitu. Pri večerných správach máme stiahnutý žalúdok. U niekoho sa zahniezdil trvalo prítomný nepokoj. V hlave sa nám odohrávajú strašidelné scenáre a pred spaním nevieme tento kolotoč myšlienok vypnúť.

Pociťovať strach v súčasnej situácii je prirodzené. Niet sa za čo hanbiť. Ale to, čo platí pri všetkých emóciách, platí aj pri strachu: najhoršou stratégiou je tváriť sa, že neexistuje.

V tomto článku sa dozviete ako ľudia berú tento vírus, niektorí sa boja, niektorí si z toho nič nerobia a podobne.

Ktorý typ človeka si?

OPTIMISTA
Myslí si, že po 14-dňovej karanténe sa všetko okamžite vráti do normálneho režimu. Týchto 14 dní berie ako dovolenku, ktorú žiaľ musí stráviť vo svojom obmedzenom teritóriu. Na ďalšie týždne má už mega veľa plánov.

PESIMISTA
Nevie či je horšie, že zomrie alebo že zaznamená veľké ekonomické straty. Možnosť zlepšenia situácie už dávno neexistuje. Čo ak padne meteorit a príde doba ľadová?

REALISTA
Vie, že najbližšie mesiace budú „iné“. Momentálne nič neplánuje, čaká ako sa situácia vyvinie. Hovorí si „človek mieni, pán Boh mení“. Zachováva si však chladnú hlavu. Jediné, čo sa s ním deje - začínajú mu chýbať sociálne kontakty (online život mu nestačí).

VEDĽAJŠIE TYPY ĽUDÍ
SALÁMISTA
Všetko má na háku. Dodržiavanie nariadení mu nič nehovorí. Jeho sa táto situácia skrátka netýka.

ZÁSOBOVAČ
V špajzi už nie je miesto, a tak postupne zapĺňa pivnicu. Stavia egyptskú pyramídu z toaletného papiera. Pre istotu ju spevňuje konzervami fazule. Stabilita je predsa dôležitá.

DEPRESÍVNY
Skôr ako vírus ho zabije stres. Alebo zomrie od hladu?

INTROVERT
Napriek tomu, že tvrdil, že má rád samotu, zistil, že to tak nie je. Začínajú mu chýbať sociálne kontakty, pociťuje osamelosť. Žeby zistil, že nie je až taký samotár?

Zdroj: Introvert a extrovert (21.3.2020)
Zdroj: Debresívny človek (21.3.2020)
Zdroj: Facebook (21.3.2020)
Zdroj: Zásobovač (21.3.2020)

MERKANTILISTA
Netrápi ho nič iné ako ekonomické dopady. Zo zníženého príjmu neprežije ani týždeň. Vidí zrútenú ekonomiku nielen v SR, ale na celom svete. Na zdravie kašle, hlavne, aby minimalizoval ekonomické straty.

PREHÁŇAČ
Umyť ruky, vydezinfikovať kľučky, vyprať oblečenie, nasadiť si rúško (radšej 2 na seba, aby účinnosť bola vyššia), dodržiavať odstupy (pre istotu má pri sebe meter). No aj tak vie, že najlepšie je na pol roka sa zabarikádovať vo svojej izbe. Bezpečnosť však ani tak nie je 100%-ná. Vírus prelezie aj cez zatvorené okno.

NAJODVÁŽNEJŠÍ
Vírusu sa nebojí, je mu jedno, že ho dostane. Prežije! Keď však pocíti prvý príznak nádchy, razom stráca odvahu a z obavy o svoj život vytáča všetky telefónne čísla v snahe, čo najrýchlejšie zavolať si pomoc.

ROZVÁŽNY
Má obavy. Viac možno o svojich príbuzných ako o seba samého. Snaží sa dodržiavať všetky nariadenia, hygienu. Zároveň však vidí nádej a upokojuje všetkých naokolo, ktorí panikária.

Tak čo: ku ktorému typu patríte? Alebo ste spozorovali vo svojom okolí ešte iné typy?

A na záver, je jedno aké sme typy ľudí. Snívajme a naše sny sa stanú skutočnosťou. Snívajme o tom, že sa vírus stratí a my znova začneme žiť.
Zdroj: Sny sa stanú skutočnosťou (21.3.2020)
zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 25.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať