SK SK

Koronavírus zostáva na povrchu hodiny až dni. Od čoho to závisí?

Dominika Šimončičová

0 hodnotení
Nový koronavírus, ktorý spôsobil globálnu zdravotnícku krízu, môže byť v kvapôčkach vznášajúcich sa vo vzduchu nebezpečný aj niekoľko hodín, na niektorých typoch povrchu potom dokáže prežívať aj celé dni. Na šírenie má vplyv aj počasie, dlhšie sa drží na minciach ako na bankovkách, ale existuje aj účinná dezinfekcia.

Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19 postihuje primárne dýchacie ústrojenstvo, a tak sa typicky šíri kvapôčkovou infekciou. Ibaže, je tu jeden háčik.

Nákazu roznášajú aj ľudia bez príznakov. V podstate sa nám zdajú ako zdraví, nemusia ani na nás zakašľať alebo kýchnuť v našej blízkosti. Môžete po nich stlačiť gombík vo výťahu, kľučku či chytiť nákupný košík.

Čo sa týka prežívania na povrchu predmetov, životnosť vírusu sa výrazne líšila u rôznych materiálov. Na kartóne vraj SARS-CoV-2 zostáva aktívny až 24 hodín, na plastovom či nerezovom povrchu bol „funkčný“ vírus zaznamenaný dokonca aj po troch dňoch. Najkratšia bola jeho životnosť na medi, kde autori novej štúdie vírus už po uplynutí štyroch hodín nezaznamenali.

Zdroj: Dezinfekcia kľučiek (26.3.2020)

Von len s rúškom

Vírus môže prežiť zavesený vo vzduchu až 3 hodiny. Čítate dobre. Zemská gravitácia v prípade týchto mikroskopických votrelcov, zdá sa, nefunguje podľa našich pravidiel. V predstavách laikov totiž kvapôčky po zakašľaní padajú rovno k zemi, čo je dobre viditeľné najmä v dennom svetle. Ale v podstate sú tu mikrokapsule, ktoré chránia vírus ako kozmická loď, a tak sa aj správajú v priestore.

Jediný spôsob, ako zabrániť ich šíreniu, či ako sa pred nimi chrániť, je použitie rúška, respektíve respirátora, ktoré dobre priliehajú k tvári a tesnia okolo nosa, pod bradou aj na lícach.

Jednorazové noste naozaj iba raz a po návrate domov si ich zložte tak, že ich chytíte iba gumičky. Nikdy sa nedotýkajte prednej časti rúška, ktorá môže byť kontaminovaná. Následne pomôcku zahoďte do uzavretého koša.

Pokiaľ ste si rúško ušili, tiež ho používajte jednorazovo, perte ho na teplote 60 až 90 °C. Po uschnutí ho prežehlite.

Zdroj: Rúško na tvári (26.3.2020)

Problémové povrchy

Vírus žije najdlhšie na nerezovej oceli a polypropyléne, typickom plaste využívanom masívne na výrobu hračiek či autodielov. Na týchto povrchoch môže byť  až 3 dni. Na kartóne sa však nový koronavírus dokáže udržať trikrát dlhšie ako SARS: 24 hodín, v porovnaní s 8 hodinami.

Pri teplote 20 °C vírus prežije 2 dni na oceli, 4 dni na dreve a skle, 5 dní na kove, plaste a keramike.
Na hliníku sa udrží od 2 do 8 hodín, v prípade latexu niečo menej ako 8 hodín.

Aký je záver? Mimoriadne opatrní by sme mali byť pri hladkých povrchoch. Najlepšími médiami na prenos vírusu sú kľučky a povrchy stolov.

Bankovky sú bezpečné, mobil je riziko

Naopak, štruktúrovaný povrch s pórmi zachytí koronavírus a uviazne v ňom ako v pasci, kde hyne oveľa skôr. Hovoríme o látkach, vlasoch a, áno, aj o peniazoch.
Mince majú vyšší potenciál prenosu infekcie než bankovky, na ich povrchu je množstvo bacilov, preto je potrebné po platení použiť dezinfekciu na ruky, prípadne si ich doma riadne vyumývať mydlom. Semenišťom vírusu môže byť mobil. Je potrebné ho po príchode zvonka taktiež dezinfikovať.
Ideálne, ak použijete na utieranie vlhčenú handričku s roztokom s obsahom alkoholu alebo vatový tampón s dezinfekciou. Nikdy nestriekajte prípravok priamo na prístroj, aby ste ho nepoškodili.

Počasie mu pomáha, alebo škodí

Koronavírus je  závislý od počasia. Lepšie sa mu  darí pri nižších teplotách, ktoré dú  vhodné pre jeho ochranné puzdro .Pri vyšších teplotách a suchom počasí tento ochranný štít vyschne a naplno ho vystaví podmienkam, ktoré sú pre vírus nezlučiteľné s existenciou. Naopak, kvapôčkovej infekcii prospieva vyššia vlhkosť, vietor a pevný povrch, o ktorý sa môže zachytiť.

Zdroj: Teplé počasie (26.3.2020)

Účinná dezinfekcia

Všeobecne ľudský koronavírus by mohli byť „efektívne inaktivovaný“ na povrchoch v priebehu 1 minúty pri použití roztokov s obsahom 62 % až 71 % alkoholu, 0,5 % peroxidu vodíka či 0,1 % chlórnanu sodného, teda prostriedkov s obsahom chlóru.

zdieľaj na
Spracoval: Dominika Šimončičová
Aktualizované dňa: 27.3.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať