SK SK

Netflix vs. nuda: 10 seriálov, ktoré sa oplatí vidieť na Netflixe

Saška Mišiková

0 hodnotení
Väčšina Slovákov je v domácej karanténe a hoci je to pre mnohých splneným snom, viacerí nevedia, čo robiť. Ak patríš k tým znudeným, riešením pre teba môže byť Netflix. Nájdeš tam množstvo nových aj starých seriálov, ktoré sa oplatí vidieť. Odporučíme ti najlepšie seriály, ktoré môžeš sledovať z pohodlia gauča na Netflixe. Nepôjde o žiadne neznáme tituly, skôr o seriály z kategórie „You Must Watch“ teda to, čo jednoducho musíš vidieť, ak vyhľadávaš kvalitný obsah.

1. 13 Reasons Why (13 dôvodov prečo)

Stredoškolák Clay pred vchodom do domu nájde kazetu so svojím menom. Spolu s ňou sú tam aj ďalšie, na ktoré jeho spolužiačka Hannah Baker nahrala 13 dôvodov, pre ktoré sa rozhodla ukončiť svoj život. Odkrýva sa nám nepekný pohľad na typickú americkú strednú školu, kde ťa jednoducho onálepkujú nejakou prezývkou, ktorá sa s tebou vlečie celé roky. Kde sa dejú veci, pred ktorými mnohí zatvárajú oči. Násilie, šikana, stalkovanie či sexuálne obťažovanie, seriál sa nevyhýba žiadnej z týchto ťažkých tém. Na netflixe aktuálne nájdete 3. série, z toho prvá je s českými titulkami a 2. a 3. sériu si môžete pozrieť aj s dabingom.

2. Peaky Blinders  (Gangy z Birminghamu)
Historický seriál pracuje s reálnymi udalosťami aj s množstvom fikcie. Predstavuje sympatické postavy, ktoré stoja na strane zákona, ale aj mimo neho - gangstrov. Seriál sa odohráva v Británii, v popredí je rodina Shelbyovcov a ich klan, ktorý sa každou sériou rozrastá, rovnako ako ich nelegálny biznis. Hlavou rodiny je charizmatický Thomas Shelby v podaní Cilliana Murphyho. Seriál je plný zaujímavých ženských postáv, intríg, akcie a dejových zvratov. Ak máš rád britské, gangsterské príbehy, od Peaky Blinders sa nebudeš vedieť odtrhnúť.  Momentálne nájdete 5 sérii a každá obsahuje 6 dielov.

3. Sex Education ( sexuálna výchova)

Prvá séria rozpráva príbeh Otisa Milburna, tínedžera, ktorý má nejasno vo vlastnom sexuálnom živote, a to napriek tomu, alebo pravdepodobne presne preto, že je jeho matka sexuálnym terapeutom. Je až príliš úprimná vo všetkých aspektoch sexuality, čo Otisa často stresuje a dostáva do trápnych (a vtipných) situácií. Potom, čo Otis neúmyselne pomohol spolužiakovi s jeho úzkosťou v sexuálnom výkone, začne v oblasti sexuálneho poradenstva podnikať spolu so spolužiačkou Maeve – krásnou, ale tiež problémovou a nedostupnou spolužiačkou. Spoločne tak pomáhajú svojim spolužiakom vysporiadať sa so svojimi vlastnými sexuálnymi problémami. Momentálne sú v ponuke 2 série a každá má 8 epizód.

4.Black Mirror
Pokiaľ ste tento britský seriál ešte nevideli, určite túto chybu napravte. Každá epizóda rozoberá jednu tému, ktorá má súvis s dopadom moderných technológií na naše životy. Kým niektoré diely sú skôr žánru sci-fi, iné sú veľmi realistické a aplikovateľné aj na dnešnú dobu.
Každá epizóda funguje ako oddelený príbeh, takže je úplne jedno, z ktorej časti začnete. Seriál dokonca vydal zvláštny diel, ktorý vyšiel mimo oficiálnych sérií, v ktorom viete ovládať dej. Epizóda tak má niekoľko dejových línií a aj rôzne konce.

5. Narcos

Meno Pablo Escobar je notoricky známe po celom svete. Narkobarón z kolumbijského Medellínu nemá v histórii obdoby. So svojím obrovským drogovým kartelom, siahajúcim do celého územia Ameriky v 80-tych rokoch zarábal desiatky miliónov dolárov. Postava Pabla Escobara sa stala akýmsi symbolom pre márnosť boja proti drogám a kriminalite v Amerike, úplatnosti a bezmocnosti autorít voči silným zločineckým skupinám. Seriál Josého Padilhu zobrazuje skutočné udalosti nebezpečných a mocných zločincov, čo ho robí mimoriadne dramatickým.



6. Stranger Things

Ústrednou témou je samozrejme sci-fi zápletka, no tým hlavným dôvodom, prečo je tento seriál taký obľúbený, je atmosféra. Dostupné sú zatiaľ tri série, ktoré budete chcieť vidieť na jeden šup. Stranger Things je fenomenálnym seriálom, ktorý sa inšpiroval popkultúrou 80. rokov. Filmy ako E.T. mimozemšťan, Star Wars, arkádové hry a dobová hudba z tých časov je skvelou dávkou nostalgie, pre ktorú treba tento seriál pozerať. Prvá séria Stranger Things je o chlapcovi menom Will, ktorého unesie príšera a ocitne sa v prostredí, ktoré pripomína Poltergeista. Jeho matka spolu so šerifom po ňom pátrajú. Okrem nich sa do pátrania pustí aj jeho najlepší priatelia, vrátane kamarátky so zvláštnymi telepatickými schopnosťami.

7. House of Cards

House of Cards je jedným z prvých seriálov z produkcie Netflixu. Môžeme povedať, že aj jedným z najkvalitnejších. Príbeh sa odvíja od ambície Franka Underwooda (Kevin Spacey), postúpiť z pozície senátora amerického kongresu až na ten najvýznamnejší post – prezidenta Spojených štátov. Seriál je bohatý na intrigy, zápletky, dejové zvraty a prekvapivé vyvrcholenia, ktoré vás dostanú. Excelentné herecké výkony a scenár robia vytvárajú z politického seriálu nezabudnuteľný divácky zážitok.

8. Mindhunter

Hlavná postava tohto seriálu, Holden Ford, je inšpirovaná skutočným mužom, menom John E. Douglas. Ide o mladého agenta FBI, ktorý nachádza zvláštnu záľubu v štúdiu psychológie sériových vrahov. Seriál vznikol na základe behaviorálnej vedy, ktorá skúmala správanie zločincov z 70tych a 80tych rokoch. Množstvo vyšetrovacích postupov sa opiera práve o takéto štúdie.Dej robí zaujímavým Fordova osobnosť, ktorá sa sama začína meniť pod vplyvom urputného skúmania a snahy vžiť sa do duše zločincov. Rozvinie sa u neho obsesia, ktorá odzrkadlí vzťah medzi zločincom a obeťou. Mindhunter vás prekvapí prepracovanými detailami charakterov postáv a ich práce, ale aj nečakanými zvratmi a ukončeniami jednotlivých príbehov.

9. The Witcher

Dostupná je zatiaľ iba prvá séria, ktorá sleduje príbehy z prvej poviedkovej knihy Andrzeja Sapkowskeho, no Netflix ešte pred vydaním potvrdil natočenie pokračovania. Postavu Zaklínača Geralta z Rivie si zahral Henry Cavill, ktorého sme tiež mohli vidieť v úlohe Supermana a môžeme potvrdiť, že hlavnú postavu zahral perfektne. The Witcher alebo po slovensky Zaklínač je seriálovou adaptáciou populárnej knižnej a ešte populárnejšej hernej série zasadenej do fantasy sveta.

10. Dark

Nemecký seriál Dark bol pre Netflix ďalším veľkým úspechom. Pozoruhodný mysteriózny hororový projekt oslovil divákov aj kritikov. Bez toho, aby sme niečo podstatné vyzradili, môžeme napísať, že v malom mestečku Winden začne dochádzať k tajomným udalostiam po tom, čo sa stratí miestne dieťa. Táto udalosť je len jednou nitkou v klbku záhad, ktoré sa týkajú troch generácií štyroch rodín. Tajomstvá sa vyplavujú na povrch a zdá sa, že za všetkými záhadami je niečo oveľa temnejšie, než si ktokoľvek z hrdinov dokázal predstaviť.

zdieľaj na
Spracoval: Saška Mišiková
Aktualizované dňa: 6.4.2020
Zdroj: GoSlovakia


Súvisiace... Napísali o nás

Mohlo by ťa zaujať