SK SK

Zažite aktívny výlet s detmi v Cíferi a Vlčkovciach

(ms)

3 hodnotenia
V tomto článku navštívime dve obce z Mikroregiónu 11 PLUS, kde si popíšeme atrakcie, kde sa možno s detmi aj zapotíte, prípadne vyskúšate niečo iné.

Najskôr začneme miernym tempom v obci Cífer. Obec, ktorá je najväčšou v Trnavskom okrese čo sa týka počtu obyvateľov má toho veľa čo ponúknuť, no nás zaujal malý rodinný ranč nachádzajúci sa v miestnej časti Háj. Ranč pod Lipkou sa postupom času stal domovom mnohých zvierat, ktoré si vyžadujú pozornosť, starostlivosť a hlavne veľa práce. Tým všetkým však postupne nadobudol tú správnu tvár a stal sa miestom, z ktorého dýcha stará, dobrá, farmárska atmosféra. Tá atmosféra, ktorú v dnešnej modernej, uponáhlanej dobe už veľmi ťažko nájdete. Veľa hľavne zaneprázdnených ľudí v kútiku duše sníva svoj sen, no pani Martina Koniarová Vám vyrozpráva svoj vlastný príbeh ako sa dostala z pohodlnej Bratislavy na okraj tejto malebnej dediny:

Ranč pod lipkou ponúka veľa možností ako napríklad vozenie na koni, kurzy jazdenia pre začiatočníkov, vozenie detičiek na poníkovi, detské jazdecké pobytové víkendy alebo tábory, vychádzky na koni do prírody ale aj darčekové poukážky v podobe jazdy na koni. Kontakt s koníkmi aj inými zvieratkami má pre človeka veľký význam a pre deti obzvlášť. Ak sa však chce niekto naučiť jazdiť na koni musí v prvom rade spoznať jeho reč, ako koník reaguje na človeka a dokázať reagovať na jeho potreby.

V areáli ranča však okrem koníkov nájdete aj tieto zvieratká: austrálskeho ovčiaka, gottingenské miniprasiatka, quesantské miniovečky, kozičky, minikačice, kravičku, sliepky, psy a mačičiky. Cieľom majiteľov tohto milého ranča je žiť v harmónii s prírodou, vytvoriť domov pre zvieratá a učiť ľudí, ako nebyť ľahostajní k prírode a zvieratám a taktiež k ostatným ľuďom. Fotogalériu zvieratiek a ich popisom môžete nájsť na tomto odkaze.

Ranč sa venuje hlavne westernovému jazdeniu - drezúrnym disciplínam, s ktorými sa zúčastňuje aj na rôznych súťažiach. Ranč však pravideľne organizuje aj množstvo vlastných podujatí. Zoznam aktuálnych podujatí nájdete na Facebookovom profile Ranča pod lipkou. Určite odporúčame si ich pred plánovaním výletu prezrieť.

Po uvoľnení opatrení v súvislosti s COVID-19 treba v neposlednom rade spomenúť, že ranč organizuje v tomto roku aj tábory pre deti, ktoré sa uskutočnia v nasledovných termínoch:

- od 6.7. do 10.7.2020
- od 20.7 do 24.7.2020
- od 3.8 do 7.8.2020

Návštevu tohto ranča Vám určite odporúčame, nakoľko spojíte príjemné s užitočným v tomto pokojnom mieste, kde si oddýchnete a načerpáte novú energiu. Vaše deti sa so zvieratkami ihneď spriatelia a obľúbia si ich možno natoľko, že leto budú chcieť tráviť práve s nimi v spomenutom detskom tábore na farme.

Ak sú Vaše deti akčnejšie a skôr vyhľadávajú dobrodružstvo, tak v tom prípade sa presunieme iba o necelých 20 km ďalej do obce Vlčkovce. Obec je vzdialená iba 9 km od krajského mesta Trnava a tak ako aj kedysi viedla cez túto obec významná obchodná cesta, tak aj teraz vedie opäť dôležitá rýchlostná cesta - R1.

Vlčkovce sa môžu pýšiť prvým rozhľahlým kukuričným budiskom na Slovensku, ktoré sa stalo veľmi obľúbeným nielen v blízkom okolí. Organizátori každý rok menia tvar bludiska, takže táto atrakcia bude pre Vás a hlavne pre deti vždy ako nová aj napriek tomu, že ste sa jej už raz zúčastnili.

V roku 2019 organizátor pripravil až 2 bludiská, ktorých dĺžka bola spolu cca 2 800 metrov, ale nachodilo sa oveľa viac, pretože úlohou nebolo len nájsť východ von, ale stanovištia ukryté v uličkách. Prvé bludisko bolo jednoduchšie v tvare štátneho znaku SR a bolo určené hlavne pre najmladších návštevníkov. V uličkách boli ukryté zvieratká (vyrobené z dreva), ktoré detičky museli nájsť, rodičia im prečítali náučný text a otázku, odpoveď na ňu zapísali do tajničky a za vyplnenú tajničku deti dostali na pokladni medailu. Druhé bludisko bolo zložitejšie v tvare mapy SR. Na stanovištiach čakali indície o mestách v ktorých ste sa práve nachádzali. Úlohou bolo zistiť kde práve ste, podľa toho sa zorientovať a pokračovať správnym smerom.

Okrem toho, na detičky čakali sprievodné atrakcie, ako napr. veľká pyramída z balíkov slamy, rozhľadňa, rôzne loptové hry, hod kruhmi na stĺpiky, futbalové bránky a v neposlednom rade bolo aj minulý rok pripravené ohnisko na opekanie a párty stan s občerstvením a výčapom. Niektoré dni bola dokonca možná aj jazda na traktori, kde si chlapci naozaj prišli na svoje. Zaujímavosťou bolo nočné blúdenia pre deti s baterkami a pre odvážnych dospelých dokonca aj hororové noci v bludisku. V kukuričnom bludisku preto zažijete spolu s rodinou či priateľmi kopec dobrodružstva a aktívnej zábavy, preveríte svoje orientačné schopnosti a vedomosti. Už teraz sa tešíme s čím novým príde organizátor v tomto roku, kedže po ukončení predošlej sezóny sa na svojom facebookovom profile tešil na nový rok. Pevne veríme, že koronavírus neskomplikoval prípravy a deti zažijú množstvo krásnych chvíľ v bludiku aj v roku 2020.

Vo Vlčkovciach však ešte zostaneme, no presunieme sa len malý kúsok, asi 5 minút cesty smerom do dediny. V areáli motorestu ESO sa totiž nachádza najmladší z radu lanových parkov Tarzanii, Tarzania Vlčkovce. Tento lanový park je postavený z 11 prekážok vo výške približne 4 až 8 metrov nad zemou a jeho súčasťou je aj trasa pre najmenších lezenia chtivých Tarzančekov s 25 metrovou lanovkou. Obsahuje rovnaké prekážky v nízkej výške nad zemou takže deťom môžete asistovať. Počas celého lezenia sú istení proti pádu na zem. Pre väčšie šikovné deti a dospelých je určená hlavná trasa v korunách stromov. Skúsiť to môže naozaj každý, nakoľko počas celej doby ste istený o bezpečnostné lano.

Detská trasa je dlhá zhruba 80 metrov a lístok kúpite za 4€. Hlavná trasa pre väčších je dlhá 208 metrov a lístok kúpite za 7€. Otváracia doba je však odlišná každý mesiac a taktiež môže byť upravená teraz počas opatrení proti COVID-19. Počas mesiaca jún je otvorené so sprísnenými hygienickými pravidlami len počas piatkov, víkendov a sviatkov od 14.00 do 18:00. Aktuálnu otváraciu dobu si môžete pozreť TU.

Zdroj: TARZANIA (12.6.2020)

Ak ste sa rozodli pre návštevu Tarzanie Vlčkovce, určite ste spálili veľa energie, ktorú treba následne doplniť. Nemusíte však googliť a sadať do auta, pretože v areáli bývalej panskej záhrady sa nachádza reštaurácia ESO. Reštaurácia s kvalitnou gastronómiou je umiestnená v upokojujúcom prostredí tohto parku s jazierkom a detským ihriskom. Ten správny stôl pre Vás si určite vyberiete v tejto veľkej reštaurácii s dvomi terasami.

zdieľaj na
Spracoval: (ms)
Aktualizované dňa: 30.6.2020
Zdroj: GoSlovakia


Mohlo by ťa zaujať