SK SK

Ako tradícia vína v Hlohovci znovu ožíva

Stanislava Murínová

Stanislava Murínová

0 hodnotení
Čítajúc Frašták, ale píšuc Hlohovec – pre všetkých, čo nás poznajú. Vedia, že vinič je naším tisícročným pútnikom životom. Mesto, kde sme dokázali, zatienení priemyslom, zabudnúť na vinárske dejiny nášho mestečka.

A práve Cech hostinských, vinárov a gastronómie sa ho snaží vrátiť na mapu sveta ako región veľkých prémiových vín. Cech vznikol v roku 2006 ako dobrovoľné združenie fyzických a právnických subjektov, „točiacich sa“ okolo vína a chutného jedla. Veď lahodné vínko a gurmánske špeciality k sebe patria! Po Fraštackom putovaní za pivom, do ktorého sa zapojilo až 16 podnikov z Hlohovca a okolia, sa cech rozhodol oživiť už takmer zabudnutú vinársku tradíciu v regióne a atraktívnymi podujatiami od koštoviek vína až po turistiku ju domácim neúnavne pripomínať. Veď Hlohovec má svoje korene akoby „zapustené“ vo viniči!

Nech je sláva Hlohovsko- -Šintavskej oblasti obnovená!

A tak v roku 2006 zorganizoval cech 1. ročník Fraštackej vínnej cesty, ktorá okamžite zaznamenala úspech – na putovanie za vínom v regióne vykročilo až 300 návštevníkov. O tri roky neskôr ich už bolo 1 100! Tohto podujatia sa zúčastňujú predovšetkým už registrovaní renomovaní výrobcovia vína. V meste však chýbala možnosť prezentovať vínne skvosty od menších výrobcov a malých rodinných vinárov. Preto sa k slovu dostali Hlohovecké ochutnávky vín. Členovia cechu sa inšpirovali aj úspechom Malokarpatskej vinárskej oblasti, kde v čase ochutnávky vín vychádzajú domáci do kultúrnych domov, viech, na ulice aj do vinohradov, aby „okoštovali“, čo pre nich vinári z ich oblasti tento rok „natočili“. Prečo by teda Hlohovec, ktorý má silnú vinársku tradíciu, mal za Malokarpatskou vinárskou oblasťou zaostávať?! Členovia cechu neostali len pri myšlienkach a slovách – a začali organizovať súťažnú výstavu vín Víno Hlohovec. Už piaty rok je aj nominačnou výstavou pre Národný salón vín Slovenskej republiky. V roku 2017 sa uskutočnil už jej 8. ročník. Hlohovec je už dlhú dobu svojimi vinicami akoby pupočnou šnúrou spojený so starobylým bývalým mestom Šintava, s ktorým v minulosti aj tvoril jednotnú Hlohovecko-Šintavskú vinohradnícku oblasť. Tá však bola v 70. rokoch 20. storočia násilne rozdelená: zatiaľ čo Hlohovecký vinohradnícky rajón pripadol Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, Šintavský pričlenili k tej Nitrianskej. Cech sa preto snaží vrátiť Hlohovecko-Šintavskú vinohradnícku oblasť nielen na mapu, ale hlavne do sŕdc milovníkov vína.

Vykročte za vínom v malebnej krajine!

A to nielen prezentovaním lokálnych pestovateľov hrozna a producentov vína, ale aj obnovou turistických chodníkov cez chotáre, na ktorých sa vinič pestuje. Aby návštevníci prešli, na vlastné oči videli a zažili očarenie z prírody a tu dopestovaného viniča a vyrobeného vína. Preto už piaty rok organizuje na Šintavsko-nitranskej pahorkatine s prechodom aj do Považského Inovca vinársky pochod cez vinice, a to na jar aj na jeseň. Obe podujatia sú doplnené výkladom, rozprávaním o histórii vinárstva a koštovkou miestnych vín. V pohorí Považský Inovec, ktoré spadá do hlohoveckej časti vinárskej oblasti, zas majú vínni fajnšmekri možnosť absolvovať jesenný pochod Horné Otrokovce – Dolné Otrokovce – Horné Trhovište – Tepličky – Jašter na Starej hore v Hlohovci. Tento rok sa konal už 4. ročník tohto pochodu na novovybudovanom náučnom chodníku Poniklec, ktorý bol pre verejnosť slávnostne otvorený 23. septembra 2017. Ambíciou jej tvorcov, hlavne cechu v spolupráci s Klubom slovenských turistov, je časom rozšíriť jeho trasu až do oblasti Šintavy, spojiť vinárske obce mikroregiónu Poniklec, a tak obe vinohradnícke oblasti prepojiť pre potešenie vinárov aj milovníkov prírody. Náš kraj je nádherný, príďte ho spoznať!

Majú cveng!

V súčasnosti má cech 24 stálych aktívnych členov a veľa partnerov – od Tokaja až po Záhorie. Členovia cechu patria medzi popredných producentov hrozna a výrobcov vín, uznávaných na Slovensku aj na Morave. Víno Černý je rodinné vinárstvo, ktoré je spoluzakladateľom cechu a môže sa pýšiť prestížnymi medailami z domácich aj moravských vinárskych výstav. Richard Soják má renomé ako jeden z najlepších pestovateľov hrozna na Slovensku. Vďaka jeho snahe najkrajšia lokalita Šomode ostala zachovaná a nevymizla z mapy ako mnoho iných vinárskych lokalít na Slovensku. Hrozno z jeho 60-hektárových viníc je ozdobou nejedného vinárstva a získalo množstvo svetových ocenení. Pavol Meliš je vychýrený svojím Iršaiom Oliverom a v regióne je známy ako najlepší výrobca burčiaka. PD Hlohovec je jedným z najväčších pestovateľov hrozna na ploche asi 300 hektárov. Z jeho viníc vzišlo už nejedno svetové víno. Vinice REVA Bojničky sú rajom na Zemi. Vinič tu rastie v úhľadných terasách a vytvára malebnú scenériu krajiny pod kontrolou agronóma Jána Hubinu. Hubina junior pokračuje v tradíciách svojho otca a v lokalite Tokajka vsadil na slovenské novošľachtence, ktoré čakajú na dobu, keď ukážu potenciál slovenských červených vín. Rodinné vinárstvo Víno Chudý z Vinohradov nad Váhom je ukážkovým príkladom odovzdávania vinárskej tradície a rokov skúseností z otca na syna, pričom obaja patria k priekopníkom novošľachtencov ako Rimava, Hron, Dunaj či Malverína. Ich Cabernet Sauvignon rosé, Chardonnay či Tramín červený patria medzi top slovenské vína. Šintavan investoval tento rok do výstavby nových priestorov a ich Dunaj 2015 je úspešnou odpoveďou na všetky neprajné reči, že Slovensko nie je krajinou na výrobu kvalitných červených vín. Slobodné vinárstvo z Majera Zemianske Sady je víno s príbehom, na Slovensku raritné a originálne, podobne ako na Morave produkcia tzv. autentistov. Víno vnímajú ako živý organizmus, ktorý netreba pretvárať a meniť pridávaním enologických prípravkov „vylepšujúcich“ jeho chuť a vôňu. Naopak, snažia sa pochopiť prirodzený kvasný proces vína a kladú dôraz na remeselnú precíznosť. Ich vína kvasia prirodzene, vlastnými kvasinkami. Ak ste ešte nepili ich oranžové vína, ostáva vám podstatná časť vinárskeho vesmíru nespoznaná! Oplatí sa ju uvidieť – na dne pohárika!

zdieľaj na
Spracoval: Stanislava Murínová
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Zdroj informácií a foto: Pavol Tutura


Mohlo by ťa zaujať