SK SK

Jesenná maková torta s figami, bobuľovým ovocím a vôňou perníka

Bibi Starečková

Bibi Starečková

2 hodnotenia
Už dlhšie sa snažím o vytvorenie lahodného receptu na makovú tortu. Vyskúšala som mnoho receptov. Niektoré boli pre mňa prisladké, niektoré mali príliš suchý korpus. Nakoniec sa zrodil tento recept. Cesto je vláčne, torta sladká tak akurát a kombinácia višňového džemu a makového krému roztancuje vaše chuťové bunky! Počet porcií: 12 Príprava: 1 hodina Pečenie: 30 minút Priemer: 26 cm

Čo potrebujete:

Na korpus:

4 vajcia

80 g trstinového cukru

2 PL kokosového oleja

200 g mletého maku

40 g špaldovej múky hladkej – bielej

štipku soli

štipku sódy bikarbóny

4 figy

100 g čučoriedok

100 g malín

Na makový krém:

200 g mletého maku

400 ml plnotučného mlieka

4 žĺtka

40 g trstinového cukru

15 g práškového trstinového cukru

1 PL Zlatého klasu

1/2 ČL perníkového korenia

3 PL slivkového lekváru

6 PL višňového džemu

šťavu z 1 citróna

Ako na to:

Bielka vyšľahajte s cukrom do tuhej peny. Žĺtka zmiešajte s kokosovým olejom, štipkou soli a vmiešajte do bielkov. Vytvoríte hmotu, do ktorej prisypte múku so sódou bikarbónou. Nakoniec primiešajte mletý mak. Cesto si rozdeľte do dvoch tortových foriem (vystlaných papierom na pečenie). Umyté figy pokrájajte na kolieska. Opláchnite bobuľové ovocie a spolu s figami ho poukladajte na cesto. Pečte 15 minút na 160 °C. (Každú tortovú formu zvlášť.)

Kým sa pečie korpus pripravte si makový krém. Mlieko s makom a trstinovým cukrom nechajte zovrieť. V miske vymiešajte do penista žĺtka s práškovým trstinovým cukrom a so Zlatým klasom. K tejto mase pridajte polovicu zo zmesi makového mlieka, poriadne rozmiešajte a naspäť vmiešajte do hrnca. Nechajte na slabom ohni zhustnúť. Do hustého krému pridajte šťavu z jedného citróna, slivkový lekvár a dobre premiešajte.

Vychladnuté korpusy bohato potrite višňovým lekvárom. Na lekvár natrite makový krém a položte naň druhý korpus. Postup opakujte. Pri ozdobovaní popustite uzdu svojej fantázii.!

zdieľaj na
Spracoval: Bibi Starečková
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Foto: autor


Mohlo by ťa zaujať