SK SK

Lasagne alla Bolognese

Stanislava Murínová

Stanislava Murínová

0 hodnotení
Náročnosť: stredná Počet porcií: 8

Potrebujeme (na formu 20 x 30 cm):

21 plátov vaječných lasagní

250 g parmezánu na postrúhanie

Bolonská omáčka: 50 g mrkvy, 60 g cibule, 50 g zeleru, 500 g pomletej bravčovej slaniny, 500 g pomletého chudého hovädzieho mäsa, 250 g paradajkového pyré, 50 ml čerstvého plnotučného mlieka, 20 ml extra panenského olivového oleja, soľ podľa chuti, mleté čierne korenie podľa chuti, 150 ml bieleho vína, 1 l vody

Bešamel: 1 l čerstvého plnotučného mlieka, 100 g masla, 80 g hladkej múky špeciál 00 extra, muškátový orech na postrúhanie podľa chuti, štipku soli, štipku mletého čierneho korenia

Ako na to:

Začnite prípravou bolonskej omáčky, ktorá vyžaduje dlhú dobu varenia. Nožom alebo mixérom najemno nasekajte cibuľu, mrkvu a zeler. V hrnci zohrejte olej a pridajte nasekanú zeleninu. Restujte na slabom ohni aspoň 20 minút, kým sa zmes úplne nevysuší. Potom vložte bravčovú slaninu a hovädzie mäso. To orestujte, miešajte drevenou varechou, aby sa rovnomerne uvarilo a nepripálilo na dno hrnca. Keď bude mäso dobre orestované a suché, podlejte ho bielym vínom a nechajte ho úplne odpariť. Potom pridajte paradajkové pyré, vodu, dobre všetko premiešajte a nechajte variť aspoň 2 hodiny. Keby sa počas varenia omáčka veľmi vysušila, pridajte ďalšiu vodu. Je však dôležité, by bola omáčka po dovarení dostatočne suchá. Dochuťte ju soľou a mletým čiernym korením. Keď je omáčka hotová a zredukovaná, vlejte mlieko, ktoré zjemní kyslú chuť paradajok, a zamiešajte, aby sa všetko pekne spojilo. Dovarte a odložte nabok.

Potom si pripravte bešamel. V malom hrnci zohrejte mlieko. Medzitým v inom hrnci nechajte na slabom ohni rozpustiť maslo. Keď bude rozpustené, odstavte ho z ohňa a pridajte preosiatu múku. Rýchlo premiešajte metličkou, aby ste získali zmes bez zrazenín, dajte hrniec opäť na oheň a varte zmes dozlatista. Keď je mlieko teplé, dochuťte ho muškátovým orechom a štipkou soli. Potom ho pridajte k zmesi masla a múky. Suroviny rýchlo premiešajte metličkou a varte ich na slabom ohni, kým nezhustnú. Zmes musí byť homogénna a bez zrazenín. Bešamel varte 5 – 6 minút na slabom ohni, kým bude krémový.

Potom začnite ukladať lasagne. Vezmite plech alebo obdĺžnikovú zapekaciu misu s rozmermi 20 x 30 cm. Rovnomerne rozotrite vrstvu bešamelu na celú plochu, poukladajte lasagne a znova rozotrite na celú plochu bešamel. Potom rozotrite bolonskú omáčku a nastrúhaný syr. Dajte pozor na to, aby ste pokryli celú plochu plechu. Vytvorte vrstvu lasagní, poukladajte ich v opačnom smere ako pri prvej vrstve tak, aby boli prekrížené. Vytvorte ďalšiu vrstvu bešamelu – opäť po celej ploche plechu. Postup zopakujte, urobte vrstvu bešamelu, omáčky, postrúhaného syra, dokopy 6 vrstiev. Poslednú vrstvu urobte z omáčky a posypte ju dostatočným množstvom postrúhaného syra. V predhriatej rúre pečte 25 minút na 200 0C (pri teplovzdušnej rúre 15 minút na 180 0C). Keď na vrchnej vrstve uvidíte zlatistú kôrku, lasagne sú upečené.

zdieľaj na
Spracoval: Stanislava Murínová
Aktualizované dňa: 8.6.2020
Recepty Talianov na Slovensku (Taliansko-slovenská obchodná komora, 2017)


Mohlo by ťa zaujať