SK SK
Stanislava Murínová

Stanislava Murínová

0 hodnotení
bistro „na kašu“ s obývačkovou atmosférou

Na bratislavskom Dullovom námestí už vyše dvoch rokov funguje v úzkej uličke zastrčené bistro s názvom, pri ktorom sa mi okamžite vynorí spomienka na kuchyňu mojej starkej. A hoci rozlohou neohúri, reči o ňom sa medzi bratislavskými fajnšmekrami šíria rýchlosťou svetla. Vybrala som sa tam teda na skusy. Očarená priateľskou atmosférou a lákavou ponukou (aj raňajkových) jedál som tam jedno sobotňajšie ráno vytiahla muža a dcérku – aspoň raz si dáme raňajky vo veľkom štýle (a nemusím ich chystať ja). Krupicová kaša s dukátmi horkej čokolády, brusnicami a praženými lieskovcami, makové dolky či kombo pre hladošov (poctivo pripravená praženica a párky) nás jednoznačne presvedčili, že takto začatý deň nemôže skončiť inak ako úspešne. A úspešným sa zdá byť aj samotný projekt bistra Žufaňa. Janke Hoosovej, jednej z troch majiteliek Žufane, ktoré v bistre s nadšením pracujú ako kuchárky, čašníčky či prevádzkarky, som položila pár otázok.

S čím ste do otvorenia Žufane išli?

Chceli sme založiť raňajkáreň, kde ľudia môžu príjemne začať svoj deň – už od 7.00 hod. Tradičné jedlá, na ktorých sme ako deti vyrástli, pripravujeme súčasne, odľahčene. Každý, kto miluje sladké, si môže dať niektorú z našich kaší – tradičného, avšak trochu zabudnutého jedla našich starých mám. Mojou srdcovkou je štedrá kaša, inšpirovaná tradičným koláčom, s makovo-slivkový základom, kyslastým tvarohom a pečenými vlašskými orechmi. Nájdete u nás aj iné obilninové kaše, nátierky, dolky, bliny – slané kysnuté lievance, praženicu, obložené chlebíčky, pečieme si vlastné koláče. Okrem toho denne pripravujeme dve polievky, prívarok, mäsové aj vegetariánske jedlo, takže dobre sa najesť sa u nás dá celý deň. Zakladáme si na jednoduchom, ale poctivom varení z čerstvých a sezónnych surovín. Ponuku meníme trikrát ročne a snažíme sa dostať do jedál sezónne suroviny v plnej sile.

Prídu si u vás na svoje aj kávičkári?

Pod jednou strechou tu nájdete dobré jedlo a výberovú kávu z anglickej pražiarne Has Bean Coffee, ktorá patrí medzi znalcami k obľúbeným kávovým odborníkom. Neraz sa na rannú kávu či neformálne pracovné stretnutie počas dňa ku nám ľudia vyberú aj z opačného konca Bratislavy.

Dobré jedlo a delikátna káva ľudí zbližujú...

Áno, s tým sme do projektu bistra išli. Aby sa ľudia stretávali a rozprávali aj offline – nad tanierom dobrého jedla a šálkou voňavej kávy. Verím, že ľudia sa u nás cítia ako s kamarátmi vo vlastnej obývačke. Deti aj psi sú vítaní. Niekedy je to u nás akčné, vtedy sa pri stole stretnú aj cudzí ľudia – a dajú sa do reči. Každý deň sa u nás udeje niečo ľudsky milé. Ľudia ku nám chodia aj kvôli tejto srdečnej atmosfére. Lebo umenie žiť je aj vo vychutnávaní si dobrôt a užívaní si medziľudských vzťahov.

Otvorené denne od 7.00 hod. – aj soboty od 8.00 a nedele od 9.00

Cez víkend pre 4– a viacčlenné skupinky odporúčame rezervovať stôl vždy najneskôr v piatok do 19.00 hod.

www.zufana.sk

zdieľaj na
Spracoval: Stanislava Murínová
Aktualizované dňa: 8.6.2020


Mohlo by ťa zaujať