SK SK

JARNÝ DETOX DOMÁCNOSTI - Ako (z)menitˇ domov bez stresu

Redakcia

0 hodnotení
Vo vzduchu cítiť jar a vy opäť stojíte pred rozhodnutím začať každoročné generálne upratovanie, či vypratávanie domácnosti.

Pozrime sa na to, ako túto bytovú očistu začať čo najvhodnejšie.

Aj keď sa zrovna nesťahujete, z času na čas padne každému vhod vyhodenie nepotrebných vecí . Máte starý televízor, ktorý už nikto nepozerá, ale je vám ho ľúto vyhodiť? Alebo máte v pláne pretriedenie vášho šatníka? Je všeobecne známe, že vec, ktorú sme nemali oblečenú viac ako rok, vlastne ani nepotrebujeme. Pri spotrebičoch, nábytku alebo technike, ktorú už nepotrebujete alebo nechcete prenášať do nového domova, sa obráťte na odborníkov. Požiadajte o pomoc profesionálnu sťahovaciu spoločnosť , ktorá sa postará o bezpečnú a ekologickú likvidáciu na skládke alebo v spaľovni. Okrem bytovej očisty však môžete získať aj peniaze navyše. Keď viete, že niektoré veci sú stále použiteľné, namiesto zberného dvora ich predajte na „susedskej burze”. Alebo ich len tak darujte. V detskom domove, v materskom centre, v domove sociálnych služieb vašu snahu ocenia a vy získate dobrý pocit. Takmer všetky predmety dnešnej domácnosti majú aj svoje alternatívne využitie . Pýtate sa aké? Tak napríklad klavír. Ak vám už pomaly dosluhuje a viete, že ho už takmer vôbec nepoužívate, posuňte ho ďalej. Kaviarne a reštaurácie v rôznych mestách s radosťou privítajú túto formu odreagovania sa pre zákazníkov. Alebo prispejte mestu na spríjemnenie pouličného umenia, podobne ako je to v Paríži, Sydney či New Yorku. Nielenže urobíte niekomu radosť, ale aj prispejete k nižšiemu environmentálnemu zaťaženiu. Fascinuje vás recyklovanie starých vecí a ich nová premena na iné kusy nábytku? Určite nájdete mnoho inšpirácií na webe, či v časopisoch o bývaní. Ak si netrúfate, zalovte vo vodách svojich priateľov a známych – určite sa nájde aspoň jedna kreatívna duša.

Často nás k detoxu domácnosti donúti až samotné sťahovanie.

Poznáte to. Vidina krajšieho a priestranejšieho domova je zahmlená množstvom vybavovania a povinností. V živote nastanú rôzne situácie, kedy musíme, či chceme zmeniť naše bydlisko. Ak meníme domov v detskom veku, celú situáciu skôr prežívajú rodičia. Deťom je viac smutno za spolužiakmi zo školy a kamarátmi z ulice, ako za predošlým bývaním. Z pohľadu dospelých však nastáva veľká zmena, ktorá si vyžaduje dôkladnú prípravu, a, povedzme si, nikdy na ňu nie je najvhodnejší čas . Niekedy je nutné takúto životnú zmenu urobiť zo dňa na deň, pretože príčinou často bývajú vážne rodinné situácie. Častejšie však chceme ísť jednoducho len do nového, krajšieho, väčšieho priestoru.

Jedno je však isté – človek potrebuje pomoc!

Ako prvú vec, ktorú by sme vám poradili, je nespoliehať sa na svoje vlastné sily . Každý, kto niekedy opúšťal starý byt a sťahoval sa do nového, vie, že je dosť práce s odhlásením a prihlásením služieb, či s nahlásením zmenenej adresy na všetkých úradoch. Na sťahovanie domácností, malých i veľkých bytov sú vyškolení pracovníci, ktorí to zvládnu rýchlejšie, systematickejšie a bezbolestnejšie. Odbremeňte sa aspoň od toho, čo za vás môžu urobiť profesionáli.

ODBORNÍK RADÍ: VYHNITE SA NÁPORU NA PSYCHIKU!

Veľké jarné upratovanie aj sťahovanie sa do nového príbytku je veľkou záťažou nielen na fyzický stav človeka, ale aj na jeho psychickú pohodu.

Pri veľkom upratovaní je dobré myslieť na to, že okrem očisty prostredia je zároveň vhodné zbaviť sa aj nepotrebných vecí a trošku preorganizovať šatník. K samotnej očiste domácnosti sa odporúča použitie vody, ktorá aspoň dve hodiny stála vonku na slnku. Pred začatím samotného upratovania otvorme okná dokorán, aby sme tak vpustili do bytu slnečné lúče aj čerstvý vzduch, ktorý je najlepšou zbraňou na zneškodnenie baktérií. Veľké jarné upratovanie má za úlohu aj odstránenie stôp zimy, a tak pomáha vytvoriť pocit jarného prebudenia aj v domácnosti, čo – napriek psychickej záťaži zo samotného upratovania – pomáha naštartovať našu psychiku a tým aj náš imunitný systém. Pri sťahovaní sa do nového príbytku je to ťažšie. Väčšina z nás spája bývanie s rutinnou istotou. Zvykli sme si na rozmery bytu, na rozmiestnenie predmetov v byte, cestu domov. To všetko stratíme pri presťahovaní, čo už je samo o sebe záťaž na psychiku. Samotný proces balenia vecí, ich prevozu bez poškodenia, následného rozbalenia a uloženia na nové miesto môže ešte viac destabilizovať náš psychický stav a namiesto radosti z nového začiatku budeme cítiť len vyčerpanosť a nechuť z celej situácie. Aby sme sa vyhli psychickej záťaži z upratovania či sťahovania, je dobré zapojiť do samotného procesu rodinu a priateľov. To môže spraviť z celého procesu jednu veľkú zábavu a nebudeme ani pociťovať stres, že sme na to sami. Druhou možnosťou je najať si profesionálov, ktorí to spravia za nás, a my môžeme takto získaný čas tráviť so svojou rodinou a priateľmi.

zdieľaj na
Spracoval: Redakcia
Aktualizované dňa: 8.6.2020


Mohlo by ťa zaujať