HU HU
0 hodnotenia
UNESCO
templom Szent Az Egídia a második legnagyobb a Kassai Főegyházmegyében. 50 m hosszú és 31 m széles. A templom középső része a szentéllyel és a hajóval 24 méter magas. A bazilika 76 méteres tornya Szlovákia legmagasabb templomtornyai közé tartozik.

Szent Kisbazilika Egídia- Bártfa

templom Szent Az Egídia a második legnagyobb a Kassai Főegyházmegyében. 50 m hosszú és 31 m széles. A templom középső része a szentéllyel és a hajóval 24 méter magas. A bazilika 76 méteres tornya Szlovákia legmagasabb templomtornyai közé tartozik.

Történelem

A templom eredete a 13. századra nyúlik vissza. A templom védnöksége ebből az időszakból származik. 1206 körül ciszterci szerzetesek telepedtek le a lengyel Koprzywnicából, és kolostort alapítottak Szent Egyednek. 1247-ből származó királyi oklevél, amellyel IV. megerősítette a rendnek, hogy kiterjedt földjeiket Bártfa ("Terra Bardfa") környékén, először említik templomot ezen a területen. A ciszterciek azonban a hirtelen változások miatt a 13. század második felében (1271 körül) elhagyták ezt a helyet.

A 14. század elején német gyarmatosítók telepedtek le az elhagyott területen. Anjou-i Károly Róbert I. Károly 1320-ból származó királyi okleveléből, amely az új telepeseknek adófizetési kiváltságokat biztosít, kiderül, hogy itt plébános dolgozott. A templom létét Károly fiának és Anjou-i Nagy Lajos utódjának 1352-ből származó oklevele is megerősíti, amellyel a király engedélyezte az évi vásár megtartását Szentpétervár után. Aegis. A mai templom építése a 14. század közepén kezdődött, 1415-ben fejeződött be bazilikális részének - a fő- és mellékhajó - építése. 1420-1427 között épült fel a templom tornya. A templomot 1427-ben háromhajós, egyszerű árkádos bazilikaként említik.

Azt, hogy itt templom volt oltárral, a ma már nem létező oltár legrégebbi szobrai az 1390-1400 közötti időszakból, amelyek jelenleg a Szent István oltárban találhatók. Anne (Szűz Mária gyermekkel a karjában, Szent Margit, Szent Katalin és Szent Dorotty).

1448-ban a városi tanácsosok kezdeményezésére megkezdődött a templom bővítése és újjáépítése. A várossal kötött szerződés szerint Mikuláš kőfaragó mester kezdte meg az újjáépítést. Mindenekelőtt presbitériumot kellett építenie. A tetőt borító boltozat valószínűleg statikai hibák miatt összeomlott. Egy másik építőmester, a szepesszombati Juraj 1464-ben felajánlotta a javítását. Bártfa város tanácsosai azonban a kassai városi tanács javaslata alapján a kassai Štefan építőmestert részesítették előnyben, aki akkoriban a kassai szt. Erzsébet. A kiemelkedő királyi építő a háromhajós alapszakaszt, amelyet Szent kápolnának is neveznek, nagy szentéllyel, kórussal, sekrestyével és karzattal bővítette. Katalin, később Máté király oratóriuma. 1464-ben új boltozattal fejezte be a szentély építését. Egy évvel később az új szentély és a főhajó találkozásánál egyedülálló kőpasztofóriumot épített, amely a szerző és a Szlovákiában fellelhető műalkotások legkiemelkedőbb alkotásai közé tartozik. 1466-ban a sánczi Jakub mester gótikus főoltárt épített a szentélyben. Azonban csak a Szent Szt. A Szűz Mária kápolnában ma található égisze. Ebből az időszakból származik a bronz keresztelőkút is.

A helyi építő, Urban, valószínűleg Štefan tanítványa vezetésével 1482-1486-ban a templom további bővítésére került sor. A déli részen három kápolna épült: Szűzanya, Szt. Erzsébet, a főbejárat felett, és a St. Ondrej. Utóbbiban az eredeti boltozatokat őrizték meg. 1486-ban öntötték az első nagy Ján-harangot. Urbán mester a délnyugati részén is megkezdte a torony újjáépítését, de befejezője az anspachi Franklin Stemasek lett 1486-1494 között. Így fejeződött be a 15. század végén Szlovákia egyik legjelentősebb vallási épülete.

Más időszakokban nem történt jelentős változás. Az olaszországi Luganóból származó Ľudovít és Bernard Pelovc testvérek 1580 utáni reneszánsz módosításai csak a templom déli előcsarnokát érintették. A lengyelországi tarnowi Ján harangöntő 1584-ben öntötte a templomba Szlovákia egyik legnagyobb harangját, a négytonnás Urbanát.

Az évszázadok során a templomot számos nagy katasztrófa érte: tűzvészek 1550-ben, 1577-ben, 1640-ben, 1774-ben és 1878-ban, földrengések 1725, amely során a torony összeomlott, ill 1836, amikor a templom falai három helyen beszakadtak, végül 1944-ben a bombázás. Az 1774-es nagy tűzvész után a templom 1898-ig torony nélkül állt. Az 1878-as húsvét hétfői katasztrofális tűzvész után, amikor szinte az egész város leégett, megkezdődött a templom átfogó javítása és újjáépítése. Az új ötletek jegyében J. Steindl építész vezette, majd 1899-ben F. Schulek követte, amikor a reneszánsz módosításokat a regotizálás részeként eltávolították, és a 19. századi elképzeléseknek megfelelően gótikusra cserélték. Külsőleg a templom vakolata mély karcokkal lett ellátva, négyszögesítés formájában, ezzel imitálva a kőfalazást. A belső térben a templom festészetét igyekeztek a gótikus díszítő tendenciákhoz igazítani. A templomba új neogótikus főoltárt és szószéket építettek, a főhajó pilléreit és falait restaurálták, a kápolnák tetőzetét újjáépítették. A javítás húsz évig tartott, és a templomot olyan állapotba hozták, amelyben ma ismerjük.

A 20. században az épületfelújítások keretében további építési beavatkozásokat végeztek. 1957-1958-ban a pasztofórium tartórészét, 1963-1964-ben a templom masszív tetőzetét javították. Ezt követően több figyelemre méltó műalkotást restauráltak (1978-1979-ben restaurálták a torony déli oldalán lévő gótikus falfestményeket).

1990-ben mindkét templom harangját – Urbán és Ján – megkongatták. A templom nagyjavítása során, amely 1986-tól 1999-ig tartott, 1995-ben új harangokat helyeztek el a toronyban. 2001-ben, a templom Kisbazilikává nyilvánítása alkalmából János helyére egy új harang – a József – 700 kg tömegű.

belső

templom Szent Az égisze háromhajós bazilika jellegű épület, melynek hajói kelet-nyugati irányúak, főbejárata a déli oldalon található. A bártfai templom kiemelkedő építészeti értékei mellett belsőépítészeti kialakításáról is nevezetes. Egyedülálló tizenegy gótikus szárnyas oltár uralja 1460 – 1520 egy helyen, szinte eredeti elrendezésben őrzött egyedülálló oltárgyűjteményt alkotva.

Mobilizáló

A ritka középkori szobrászati ​​alkotások közé tartozik a 15. század végi Golgota szobor a Diadalív alatti gerendán. A szobor egy nyolc méter magas, csaknem öt méter fesztávú keresztből áll, a keresztre feszített Krisztus tökéletes anatómiailag kidolgozott testével és két kisebb keresztből, két tolvaj szögezett alakjával. Jézus keresztje alatt Szűz Mária és Szent Péter alakja látható. János.

A templombútorok egyéb ritka emlékei közé tartozik a Szent István szobor. A püspök égisze 1466-ból (Jakub mester munkája), Krisztus korpusza az ún. század elejéről származó, Pavlo lőcsei mesternek tulajdonított kis kálvária, későgótikus bronz keresztelőkápolna a 16. századból. 1485, gótikus bódék a 15. századból, reneszánsz padok a 17. századból. gazdag figurális faragás díszítéssel K. Kolmitz lőcsei faragó műhelyéből, gótikus ajtó 1448, 15. század végi gótikus fémcsillár, több késő gótikus, reneszánsz és barokk liturgikus tárgy, 16. és 17. századi sírkövek és egyéb emlékek.

Harangok

A városi harang – az eredeti harangot régebbi anyagból készítették 1584-ben, a tarnowi Ján harangöntő készítette Ján fiával. 1655-ben a harang eltört, és egy ismeretlen harangöntő eredeti formájába öntötte. A harang átmérője 162 cm, magassága 165 cm, súlya 4000 kg.

A Ján harangot – a gótikus harangot 1486-ban készítette Ján Wagner szepesi mester. A harang átmérője 140 cm, magassága 120 cm, súlya 2200 kg. 1990-ig szolgálta a templom szükségleteit.

A templom bejárata előtt áll a Szent István-szobor. Flórián, a tűzoltók védőszentje az 1774-es nagy tűzvész emlékére épített talapzaton. Tőle jobbra az Urbán és a Ján régi történelmi harangok.

Az épület jelentése

templom Szent A bártfai Aegis az ókori Bártfa egyik legjellegzetesebb nevezetessége. Ez a késő gótikus épület az egyik legfontosabb eleme, amely a gótikus építészet fejlődését hazánkban dokumentálja, építészeti forma- és művészi elemeinek gazdagsága, méretei és művészi színvonala, valamint az eredeti középkori szakrális teret idéző ​​ritka templombútorai miatt. . Mindezen tulajdonságok összegeként a Szent István-templom. Egídiát 1970. április 24-én nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították. János Pál pápa is kiemelte a templomot, mint fontos lelki hely, amikor 2000. november 23-án apostoli breve-vel (rövid betűvel) kisbazilikává emelte a templomot.

A templom a közeli történelmi városházával együtt a központi tér meghatározó elemeit alkotják, és fő turisztikai attrakciót jelentenek a hornošariši városba látogatók számára.

Érdekes

A Szent templomban. Az Aegis egy középkori könyvgyűjtemény volt, amelyet a 13. században hoztak létre. Késő gótikus szekrényben helyezték el (méretei 2,4 x 4,2 m; ma a Magyar Nemzeti Múzeumban található Budapesten). A könyvtár gyarapodott, és 1540-ben városi könyvtár lett. A városlakók többszöri könyvadományozása után a legnagyobb növekedés 141 könyv volt, amely halála után 1639-ben Gašpar Seifreid városi rektor hagyta el.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky, cseh, angol, német

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 22.4.2024

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
10:00 - 16:00
10:00 - 15:00
V soboty a nedele je otváracia doba skrátená o hodinu, teda do 15:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: 0544722595
Szent Kisbazilika Egídia- Bártfa
Bardejov
Radničné námestie 46, 085 01 Bardejov
Bardejov
Vidék: Prešovský
Időszak: Bardejov
Vidék: Saris
 49.2934944, 21.2754643

Tengerszint feletti magasság: 282 m

Bardejov
Radničné námestie 46, 085 01 Bardejov
Bardejov

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események