HU HU
1 hodnotenie
Pajštún egy várrom Szlovákia nyugati részén, Borinka falu közelében.

Pajštún-kastély

Pajštún egy várrom Szlovákia nyugati részén, Borinka falu közelében.

A Pajštún-kastély a határvárak rendszeréhez tartozott, amely a XIII. Századtól vette át a Kis-Kárpátokban a magyar állam északnyugati határainak védelmét. A királyi vár kezdete a 13. század második felére nyúlik vissza. Ez dokumentálva van 1273. A legidősebb tulajdonosok Stupavával osztoztak egy kastélyban, ahova később visszatértek. A XIV. Századtól kezdve folyamatosan Svätý Jur és Pezinok grófokhoz tartozott 1526-ban, amikor a család kihalt, és a vagyon Seredyék, később Salmovék kezébe került. Az r. 1592 és 1867 között a Pálfi, később a Károli családé volt. A kastély a 18. század közepén leégett, részben megújult és továbbra is használatban volt. 1809 óta romokban hevert, amikor a napóleoni csapatok lebontották.

A középkori várat, amelynek csak a falazat maradványait őrizték, a reneszánsz idején jelentősen átépítették. A modern reneszánsz erődítmény a XVI. Századra nyúlik vissza, és egy masszív kerekessző támogatta, amelyre ágyúkat lehetett elhelyezni. Az erődítmények elkészültek 1550-ben a 17. század folyamán tovább javította a Pálfi család, amely befejezte a vár alapvető rekonstrukcióját és bővítését 1619. Még nagyobb változások történtek az épület átalakításai során a 17. század közepén, amikor átépítették a lakóépületeket és újabb külső erődítményt építettek.

A várépületeket töredékesen megőrizték a központi udvar körül, amelynek területét megrongálódott falazat töltötte be. Legkapcsolatosabb a várkapu masszívumába beépített paloták és erődítmények kerületi falazata, megőrzött nyílásokkal, boltívekkel, bejáratokkal, a falazatban domborművel és boltozatnyomokkal. A legimpozánsabbak az egykori galéria szarufái a bejárat felett, késő reneszánsz díszítéssel, szempillaspirál formájában. 1619-ben, amelyek sokszínűségükkel dokumentálják az építtető állításait az építészetről és annak művészi tervezéséről.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 11.6.2019
Forrás: Wikipédia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Pajštún-kastély
Hrad Pajštún
900 31  Stupava
Vidék: Bratislavský
Időszak: Malacky
Vidék: Záhorie
 48.275596, 17.082987

Hrad Pajštún
900 31  Stupava

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események