HU HU

(ds)

1 hodnotenie
A Východná tanya Liptó legmagasabb ökológiai gazdasága (930 m tengerszint feletti magasságban). "Környezetbarát, előnyös számunkra." Elsősorban a szarvasmarhák és juhok biotermesztésére összpontosítunk tejtermelés céljából. A Magas-Tátra hegyvidékéről származó tej kivételes minőségének köszönhetően exkluzív sajt finomságokat és finom természetes sajtokat kínálunk a Farma Východná márkanév alatt, amelyek szlovák és cseh versenyeken vezető díjakat nyernek.

A KELETI Tanyát 1958. március 13-án hozták létre

A gazdaságot egy szövetkezeti társulás részeként hozták létre Východná faluban Jednotné Roľnícke družstvo néven, és az állam jelentős támogatásainak köszönhetően a szocializmus alatt működött. Különféle növényeket termeltek itt (burgonya, gabonafélék, takarmányrépa, len, ömlesztett takarmány), volt kenyérsütő és burgonyagyár is. A JRD a kapcsolódó gyártásnak köszönhetően is dolgozott, például taneszközök, térképek, játékok, színházak, kerti bútorok, asztalos termékek, pótalkatrészek gyártása a Tátra autógyártó számára, a Zetor Brno számára. A szövetkezetnek saját építési csoportja és betonüzeme volt (PD épületek építése, PD bérházak), itt homokot bányásztak. Sajnos e projektek többségének nem volt világos elképzelése arról, hogy a projekteknek hogyan kell kinézniük a döntőben, ezért a legtöbbjük nem volt gazdaságos.

A szelíd forradalom után a szövetkezet olyan piaci rendszernek volt kitéve, amelyben a beruházások hiánya miatt nem volt versenyképes (a mezőgazdaság óriási beruházásokat igényel, mert minden gépet 15-20 évente teljesen meg kell újítani), ezért a csődhöz közeledett.

2008-ban egy külföldi befektető fedezte fel a szövetkezetet. A tulajdonos brit család lett, ami nagyon szükséges beruházásokat hozott a Farmba. A Farm minden vezetése szlovák maradt. Munkatársaink rendszeresen ellátogatnak a külföldi gazdaságokba, különféle tanfolyamokon és képzéseken vesznek részt, hogy az állatok gondozása, valamint a növénytermesztés a lehető legmagasabb szintre kerüljön.

oszd meg
Spracoval: (ds)
Frissítve: 16.6.2021
Forrás: farmavychodna


Lehet, hogy érdekel