HU HU
0 hodnotenia
UNESCO
A Jasovská-barlang Jasov faluban található. Jasov a Szlovák Karszt határában fekszik, Kassától mintegy 25 km-re nyugatra. A faluban deszkák vezetik a barlanghoz.

Jasovská-barlang

A Jasovská-barlang Jasov faluban található. Jasov a Szlovák Karszt határában fekszik, Kassától mintegy 25 km-re nyugatra. A faluban deszkák vezetik a barlanghoz.

Történelem

A Jasovská-barlang a neolitikumban (Bukovo Hora kultúra), a bronzkorban, a hallstatti korban (kora vaskor) és a római korban lakott volt. A ritka régészeti leletek is egy lehetséges rövid távú paleolitikus településre utalnak.

Állítólag a barlangot (felső részeit) a premontreiek rendjének egyik szerzetese fedezte fel Jasovában. A rend létezésére vonatkozó első említések a 12. századból származnak. A falu és a kolostor lakói menedékként használták. A barlangban sok régi felirat és rajz maradt fenn. Egy 1452-ből származó felirat a brandýsi Jan Jiskra csapatainak győzelmét jegyzi. A denevérkupolában található 1576-os dátum azt bizonyítja, hogy a barlang egyes alsó részei már a 16. században ismertek voltak. A barlangban egy vésett díszű tőr került elő, amely valószínűleg a török ​​terjeszkedés idejéből származik. A barlangot Richter Alojznak, a jászóvai premontrei kanonokok rendjének elöljárójának köszönhetően tették hozzáférhetővé 1846-ban.

1923-ban fedezték fel a Tigrisfolyosót (J. Tenjak, J. Koval), a Tigrisfolyosó feletti tereket (V. Blum A. Štangler és S. Prát segítségével), a Nagy Kupola mögötti tereket (J. Zikmund és munkatársai) és a felső emelet 1452-ből való felirattal (Zikmund J.). A Kelet-szlovákiai Karsztkutató Osztály 1924-ben átalakítás után újra megnyitotta a barlangot. A barlangot 1926 óta elektromosan világítják meg. A Csehszlovák Turisztikai Klub 1931-ben nyitotta meg a Bludisk szakaszt és az alsó bejáratot. 1935-ben elérhetővé vált a felső emelet 1452-ből származó felirattal, a Nagykupolából faragott alagút és a Fehér Kupola környéke. A barlang megközelíthető részének hossza 550 m.

Forrás: Správa slovenských jaskýň (3.12.2023)

Mezozoos közép-triász szürke gutensteini dolomitokban és világos steinalmi mészkövekben és dolomitokban keletkezik. A Jasovská sziklát jelentős mértékben bolygatják a törési hibák és számos repedés, ami meghatározza a folyosók irányát és nagymértékben a folyosók számát a barlangban. A Jasovská-barlang hossza 2811 m, függőleges fesztávja pedig 55 m.

A földalatti terek fokozatosan, több fejlesztési fázisban jöttek létre a legmagasabb folyosóktól a barlang legalsó részeiig, a Bodva folyó völgyének fejlődésétől függően. A barlang felső és középső részén magas, kanyargós, mennyezetvályús folyosók az egykori bodvai merülővizek korróziójával, eróziójával jöttek létre. Az alsó részeken kupolák, csarnokok, falbevágásokkal, kiegyenlített mennyezetű folyosók találhatók, amelyek az egykori vízállás pangó szakaszainak felelnek meg. A barlang legalsó, kiegyenlített mennyezetű részei a mészkő oldódásával alakultak ki lassan folyó vagy pangó víz körülményei között.

A talajvízszint ingadozása a barlang legalsó részének elöntését eredményezi, beleértve a túraútvonal egy részét is. A barlangban található tó legalacsonyabb szintje 7 méterrel a Bodva felszíni folyásának szintje alatt van, melynek vize már nem folyik át a barlangon. A barlang alsó részének időnkénti elöntése jelenleg nem felel meg a bodvai vízszint ingadozásának.

A barlang több részét gazdag szinteres töltelék díszíti. Pagodaszerű sztalagmitok, cseppkövek, "kő" vízesések, dobok, szívószálak és egyéb formák vonzzák magukra a figyelmet. A levegő hőmérséklete a barlangban eléri a 8,8-9,4 °C-ot, a relatív páratartalom 90-98%.

Az egykori állatok maradványai közül egy barlangi medve (Ursus spelaeus) és egy barlangi hiéna (Crocuta spelaea) csontjait találták a barlangban. A Jasovská-barlang nagyon fontos kiropterológiai helyszín. Eddig 19 denevérfajt fedeztek fel, amelyek főleg télen tartózkodnak a barlangban. A legnagyobb számban a nagy patkórák (Rhinolophus ferrumequinum) és a kis patkórák (Rhinolophus hipposideros). Jaskyňa a nagy patkós denevérek egyik legfontosabb telelőhelye Szlovákiában. Az Eukoenenia spelaea ritka a kis gerinctelen állatok között.

Forrás: Správa slovenských jaskýň (3.12.2023)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz
Frissítve: 22.4.2024

Nyitvatartási idő

Az időjárás

április - október
kedd - vasárnap:
09:00 - 16:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: 0554664165
Jasovská-barlang
Košice
044 23  Jasov
Vidék: Košický
Időszak: Košice-okolie
Vidék: Abov
 48.6772, 20.9769

Tengerszint feletti magasság: 272 m

Košice
044 23  Jasov

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események