HU HU
0 hodnotenia
Ma ez a gyönyörű történelmi épület olyan rendezvények helyszínét kínálja, mint bálok, esküvők, szalagfesztiválok, koncertek, színházi előadások, kiállítások, politikai gyűlések stb. Ezekben a terekben nemcsak Szlovákiában, hanem a világ minden tájáról ismert hazai és külföldi művészek ezrei léptek fel.

PKO - Fekete Sas

Ma ez a gyönyörű történelmi épület olyan rendezvények helyszínét kínálja, mint bálok, esküvők, szalagfesztiválok, koncertek, színházi előadások, kiállítások, politikai gyűlések stb. Ezekben a terekben nemcsak Szlovákiában, hanem a világ minden tájáról ismert hazai és külföldi művészek ezrei léptek fel.

A fekete sas története röviden

A megőrzött forrásokból gyakorlatilag mindent tudunk a Fekete Sas épületének történetéről. Korábban a jelenlegi Fő utca és a Slovenská utca között húzódó épületegyüttes Čierny orol nevet kapta, amelynek eredeti alapja egy kétszintes polgári ház volt. Írásbeli iratok igazolják, hogy ezt a tágas udvarral rendelkező házat 1561-ben a város megvásárolta eredeti tulajdonosától, Tomáš Caschertől annak érdekében, hogy a gazdag látogatók és a vendégek számára reprezentatív szállás- és vendéglátó egységgé rekonstruálják. A vendégfogadót városlakók összejöveteleire is alkalmazták különféle alkalmakkor. 1602-ben egy 28 lovas istálló került hozzá, ami nagyon előnyös volt a városon áthaladó utasok számára. A számos vendég közül megemlíthetjük a hírhedt MI Kutuzov orosz herceget, a Napóleon egyik győztesét, vagy Alekszandr Vasziljevics Szuvorov ugyanolyan kiemelkedő tábornokát, a parancsnokot, aki rendkívül aktív karrierje során egyetlen vereséget sem szenvedett.

Bár Martin Zvolenský már 1829-ben kidolgozta a színház, a tánc és a bálok egyetemes kulturális épületének megépítésének tervét, maga a Fekete Sas épület, ahogy ma ismerjük, az 1840-es években a fogadó hátsó részében épült. a város kiállítási épülete kétségbeesik egy gyönyörű társasági csarnokkal, de más projektek szerint. Egy másik, újabb arcot kapott az épület, miután a 19. század utolsó 30 évében az egész Fekete Sas komplexumot fokozatosan rekonstruálták és átalakították, megteremtve a város kulturális és társadalmi központját, amely a városi redutnak, színháznak és luxusnak adott otthont. szálloda étteremmel és kávézóval, kiemelkedő látogatások a Saris metropoliszban. Az eperjesi Széchényi-kör a redutton alapult. A Csehszlovák Köztársaság 1918-as megalakulása után az épületről eltávolították a Fekete sas magyar feliratot, és helyébe a fekete sas szlovák fordítása került.

A Fekete Sas története nemcsak Eperjes számára, hanem egész Szlovákia számára is jelentős eseményhez kapcsolódik. A vezető szlovák nemzeti ébresztő Ľudovít Štúr és Jozef M. Hurban 1848. március 3-án itt találkozott a város és környéke polgáraival, hogy kezdeményezzék őket, hogy csatlakozzanak a szlovák oldalhoz a nemzeti elszántság és államiság szempontjából fontos időkben. Ezt a találkozót emlékeztető emléktábla is emlékezteti a főbejáratnál lévő épületre.

A Fekete Sas épületének belső és külső elülső oldala az 1950-es évekbeli rekonstrukció során utoljára változtatta arcát. Az 1980-as évek végén ez az épület a város ambiciózus tervének része lett, hogy közös komplexumot hozzon létre a Jonáš Záborský Színház és a Savoy Hotel történelmi épületével, amelynek az eredeti elképzelést modern formában kellett megvalósítania. Erre a megvalósításra nem került sor. 2009-ben a Čierny orol épületének részleges rekonstrukcióját hajtották végre, ahol új tetőt, ablakokat és légkondicionálót építettek be. 2018-ban megkezdődött a PKO Čierny orol épület homlokzatának helyreállítása projekt, 2019-ben pedig egy tanulmány szerint meg kell kezdeni a PKO Čierny orol előtti udvar felújítását, ahol multifunkcionális tér szabadtéri rendezvények, sétánykoncertek, táncházak, esküvők, színházi előadások és hasonlók. Ezen rekonstrukciók végrehajtása után el fogják érni, hogy a PKO Čierny orol büszkén viseli Eperjes város legreprezentatívabb terének címét, amely egyértelműen megérdemli.

A PKO Čierny Orol foglaltságának naptárát ITT találja.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 17.3.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli
podľa podujatí


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 51 772 3741
PKO - Fekete Sas
Hlavná 50
080 01  Prešov
Vidék: Prešovský
Időszak: Prešov
Vidék: Saris
 48.996675, 21.242617

Hlavná 50
080 01  Prešov

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események