HU HU
1 hodnotenie
A kelet-szlovák síkságon Veľký Kamenec faluban emelkedő riolit-dombon álló várromjai.

Veľký Kamenec vár

A kelet-szlovák síkságon Veľký Kamenec faluban emelkedő riolit-dombon álló várromjai.

Hozzáférés és környéke
A Veľký Kamenec vár romjaihoz nagyon könnyű hozzáférni. A Veľký Kamenec falun át vezető főúton, az Evropská nevű utcán a Városi Hivatalnál állunk meg, közvetlenül egy kis kereszteződésnél, egy kis parkkal. Itt parkolhatunk az autóval - a posta épülete előtt, amely a Városi Hivatallal szomszédos, vagy közvetlenül a Városi Hivatal mellett több autó számára van hely. Innen már csak néhány méterre van a kastély, az udvarház mellett lépcsőkön haladunk el, majd egy kisebb dombon, amelyen a rom található.

Belső és külső
A vár eredeti magja - a torony és a kerületi erődítmények - a várhegy legmagasabb csúcsán állt. A középkori kastély egy része valószínűleg ciszterna volt az udvaron. A területhez tartoznak a vár alatti templomig tartó sáncok és falak is, amelyek részei lehettek.
A kastély több falát megőrizték - egy sarok ötszögletű hatalmas bástyát és egy jelentősen elpusztított kerek ágyúbástyát. A falak a vár majdnem háromszög alaprajzát mutatják, sarkain lekerekített és sokszögű bástyákkal. A sokszögű bástyán és a szomszédos falon megmaradtak az ágyú lövöldék és az ablaknyílások. Azon a helyen, ahol az udvar volt, egy ciszterna van kivágva a kőbe, ami ma is elég egyértelműen felismerhető.

Történelem és személyiségek
A vár kezdetéről nincsenek pontosabb jelentések. Valószínűleg a 13. század közepén épült a tatárjárás után. Állítólag 1247-ben a Rathold család Lorandja állította ki. Kamenec (Kuezd) települése 1280-ban a Ratótov családból származó Matej és Ratold birtoka volt, akik a Bokšovci családdal cserélték ki más vagyonra. Családjuk gyorsan növekedett, amíg a vagyon megosztására szükség volt. Az 1323-as megosztottság során Kamenec a Soós családhoz és a Szerdahely családhoz tartozott. A kameneci kastélyt (Kuwezd castrum) is először említik. A tulajdonosok között állandó viták folytak, nem is gondozták jól a várat, amely már 1438-ban nagyon rossz állapotban volt, részben elhagyott.

Egy évvel később Albrecht király meghalt, és Kamenecet illegálisan kisajátító Szerdahelyi Ján kihasználta szinte tehetetlenségét. Az 1444–1450-es években a várat röviden Pavloviec (Palóczi) urai birtokolták. Szerdahelyi Ján halála után azonban a kastély felesége igazgatása alatt maradt. Hunyadi Ján nem hagyhatta el a várat fiúvédelem nélkül, ezért 1450-ben végtelen vitát döntött Juraj és Mikuláš Soós javára. Röviddel ezután Ján Jiskra megszállta Zemplínt, és 1451-ben súlyos harcok után Kamenec meghódított. 1453-ban Jiskra kénytelen volt elhagyni az országot, és zsoldosai csatlakoztak testvéreihez.
1458-ban az új király, Matej Korvín serege összetörte testvére mezei társaságait Sárospatak közelében, de a kastélyt továbbra is a testvérek irányították. Egy évvel később azonban a királyi csapatok meghódították a várat is, ahol békeszerződést írtak alá Jiskr és Hunyady Ján között. 1527-től az országot két király - Ján Zápoľský és Habsburg Ferdinánd - zsoldosai zsákmányolták el. A Zápoľsk család támogatója - František Németh százados 1556-ban elfoglalta Kamenecet, de már 1558-ban Ferdinánd tábornok, Imrik Telekessy visszafoglalta a várat.
Valószínűleg ezen események eredményeként a 15. század végén a Soos család jelentős javításokat végzett a kastélyban, és nagy erődítményt épített. Azonban a 17. században, amikor az akkori tulajdonos Juraj Soós aktívan részt vett a Wesselényi-felkelésben, a császári hadsereg 1672-ben elfoglalta a várat, és egy évvel később lebontották.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 30.3.2020
Forrás: hrady-zamky.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Veľký Kamenec vár
076 36  Veľký Kamenec
Vidék: Košický
Időszak: Trebišov
Vidék: Dolný Zemplín
 48.358586, 21.808036

076 36  Veľký Kamenec

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események