HU HU

A Szlovák Nemzeti Könyvtár Irodalmi Múzeuma

0 hodnotenia
A Szlovák Nemzeti Könyvtár Irodalmi Múzeuma Martin központjában található, egy gyönyörű történelmi épületben, a 19. század végén. Ez egy központi irodalmi múzeum Szlovákiában, amelynek célja a szlovák irodalom történetéhez kapcsolódó múzeumi tárgyak összegyűjtése, szakszerű feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele.

A Szlovák Nemzeti Könyvtár Irodalmi Múzeuma

A Szlovák Nemzeti Könyvtár Irodalmi Múzeuma Martin központjában található, egy gyönyörű történelmi épületben, a 19. század végén. Ez egy központi irodalmi múzeum Szlovákiában, amelynek célja a szlovák irodalom történetéhez kapcsolódó múzeumi tárgyak összegyűjtése, szakszerű feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele.

A kiállítás időrendileg tagolódik:

Nemzeti Csarnok - fáklya vagy bizottsági szoba 1. Matice slovenskej

Nagy Morva Birodalom - a szláv irodalom bölcsője / 800 - 1000 /

A Nagymorva Birodalom időszakát ritka ószláv kódexek fakszimilái mutatják be, amelyek vallási, közigazgatási-jogi és irodalmi műveket dokumentálnak területünkön. Az érdekes kiállítási tárgyak közé tartoznak a Gospel Gospel és Conversio latin dokumentumok fakszimiléi, valamint az ebből az időszakból származó régészeti ásatások hű másolatai.

Középkori irodalom a magyar állam megalakulása után - Középkori irodalom / 1000 - 1500 /

A Nyitrai Hercegség az ezredfordulón befolyásolta az új magyar állam létrejöttét. Az egyik legértékesebb latin nyelvű szöveg, amelyet területünkön ebben az időszakban írtak, a nyitrai evangélista (1083), Koloman király oklevele. 1113, Szentpétervár legrégebbi legendája. Svorad és Benedek, avagy pozsonyi diplomások a XV. A középkori írnok kolostori műhelyekben, forgatókönyvekben és a kiállításban végzett munkásságát szemlélteti a tanszék korabeli írássegédekkel történő rekonstrukciója.

Reneszánsz és humanista irodalom / 1500 - 1650 /

A reneszánsz és a humanizmus korszakának oktatási környezetét a bártfai könyvtár eredeti példányai és reneszánsz íróasztala idézi. A szlovák nyomtatványok és kéziratok válogatása hazai tudósok - latinista humanisták: J. de Thurocz, J. Sambucus, P. Rubigall, M. Rakovský, J. Koppay, V. Mader munkáiból áll. A könyvnyomtatás kezdetét a pozsonyi Typographia Confessionalis műhely első lenyomatai és Magyarország legrégebbi nyomtatott térképe jelentik. 1528. Kiállítják azokat a szlovákosított cseh, kulturális nyugat-szlovák és cseh nyelvű műveket, amelyek eredete szorosan összefügg a reformáció Magyarország területén való terjedésével. A spirituális szövegek legnagyobb számban J. Silván, E. Láni, valamint J. Tranovský - Cithara sanctorum és D. Pribiš dalaiban fordulnak elő.

Irodalom Szlovákiában a barokk korban / 1650 - 1780 /

A barokk kort a törökkel vívott harcok, a rekatolizáció és számos Habsburg-ellenes felkelés jellemzi, és ezek az események a kortárs irodalomban is tükröződtek. A fontos vallási művek közé tartozik az első nyomtatott katolikus énekeskönyv, a Cantus catholici a népnyelv jeleivel. A világi költészetet H. Gavlovič Valaská škola mravúv pajta munkája képviseli, amely már kimutatható művészi vonásokkal rendelkezik. A világi prózát az útleírások, visszaemlékezések és életrajzok képviselik, melyeket a török inváziók és az üldözöttek sorsa, a latin iskolajáték drámája, de a szlovák párbeszédes jelenetek is ihlettek. A szakmai, enciklopédikus munkákat M. Bel polihisztor, AF Kollár birodalmi könyvtáros és P. Doležal nyelvtan mutatja be.

A felvilágosodás és a nemzeti újjászületés kezdetei / 1780 - 1820 /

A szlovák nemzettudat újjáéledését J. Papánek és J. Sklenár művei mutatják be. A nyelv lett a nemzeti újjászületés alapja. A kiállítás René Mládenc első szlovák nyelvű regényét, JI Bajz eseményeit és élményeit mutatja be. Az irodalmi nyelv kodifikációját A. Bernolák "kulturális nyugat-szlovák" alapján a csak a szerző halála után megjelent Slowár ... nyelvtani mű képviseli.

Forrás: Slovenské národné múzeum (13.11.2021)

Klasszicizmus / 1820 - 1840 /

A klasszicizmus fő képviselői a szlovák irodalomban J. Kollár és PJ Šafárik, akik a szláv kölcsönösséget vallották, és a magyarországi szlovákok kulturális egyediségére hívták fel a figyelmet. Nagyon fontos volt a gyűjtőmunka, a folklór rögzítése és a dalok kiadásában végzett szerkesztői munka - Kollár J. - Narodné spievanky és PJ Šafárik - A magyarországi szlovák nép világi népének énekei. A tárlat bemutatja PJ Šafárik történeti munkáit, a Szláv beszédtörténet és minden nyelvjárás irodalomtörténetét, a Szláv régiségeket és a szláv néprajzot is. J. Hollé munkásságát a Svätopluk, Cirillo-Metodiada és J. Kollár a Glory Daughter című eposz képviseli. J. Chalupka drámaíró a Kocúrkovo című művében a kispolgárságról írt szatírájával a szlovák dráma alapjait fektette le.

Romantika / 1840 - 1880 / és anyaévek / 1863 - 1875 /

A kiállításon a romantika kezdeteit az Evangélikus Líceumok diákegyesületei révén ábrázolják. Jelentős személyiségek mutatkoznak be: Ľ. Štúr, JM Hurban, S. Chalupka, J. Kráľ, A. Sládkovič, J. Botto, J. Kalinčiak és a messianizmus képviselői, MM Hodža, SB Hroboň és mások. Külön bemutatjuk a forradalmi éveket, 1848-1849. Az Orol tatránski című irodalmi melléklettel betekinthet a látogató az 1. szlovák politikai lap, a Slovenskje národnje novini szerkesztőségébe. A Szlovák Nemzet Memoranduma (1861) és a Szlovák Mátrix megalapítása (1863) a tudományos és kulturális tevékenység fejlődésének kezdetére utal.

Realizmus és szlovák modernizmus / 1870 - 1918 /

Három szlovák gimnázium megszüntetése és a Matica slovenská feloszlatása után a kulturális és nemzeti élet új központjává a Márton-i Nemzeti Központ vált, ahol a szlovák énekesnő rendszeresen fellépett, valamint kapott helyet a Slovenské pohledy (1871) és a Národné noviny székhelye. . A realizmus első korszaka P. Országh Hviezdoslav munkáihoz kötődik. M. Kukučín, S. Hurban-Vajanský, E. Marótha-Šoltésová és T. Vansová. A második fázist a következő nevek képviselik: B. Slančíková Timrava, J. Gregor - Tajovský, J. Jesenský. A bemutatott időszak végén a formálódó modernizmus elemei jelennek meg a szlovák költészetben, I. Krasko, I. Gáll, V. Roy képviseletében.

Az állandó kiállítást további kiállítások egészítik ki, amelyek a szlovák irodalom fejlődésének más szakaszait reprezentálják:

Forrás: Slovenské národné múzeum (13.11.2021)
Frissítve: 13.11.2021
Forrás: Kam na výlet

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

A Szlovák Nemzeti Könyvtár Irodalmi Múzeuma
M. R. Štefánika 11
03601  Martin
Vidék: Žilinský
Időszak: Martin
Vidék: pulyka
 49.0669567, 18.9229296

M. R. Štefánika 11
03601  Martin

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események