HU HU
0 hodnotenia
A Dunajská Streda járás északkeleti határán, a járási várostól kevesebb mint 10 km-re található Jahodná falu. A falu nagy része a Kis-Duna bal partján fekszik, de mivel a jobb parton is van házsor, azt lehetne mondani, hogy a folyó átfolyik rajta. A kerületben több kis szak tartozik.

Jahodná falu

A Dunajská Streda járás északkeleti határán, a járási várostól kevesebb mint 10 km-re található Jahodná falu. A falu nagy része a Kis-Duna bal partján fekszik, de mivel a jobb parton is van házsor, azt lehetne mondani, hogy a folyó átfolyik rajta. A kerületben több kis szak tartozik.

Kevés a megbízható információ a falu nevének eredetéről. Állítólag 1460 körül Mátyás király katonái a környező erdőkben vadásztak, és amikor a tisztáson pihentek, a közeli település lányai frissen szedett epret kínáltak nekik. Talán ezek a katonák adták öntudatlanul a településnek, azon a területen, ahol sok eper termett, az Eperjes (eper = eper) nevet.
A település eredetileg a Kis-Duna jobb partján volt. Az első írásos említés a falu létezéséről 1552-ből származik. Az 1553-ból származó portálösszeírás szerint Báthory Andrásnak és a Vörös Kő urainak akkor 5 kikötője volt a faluban. A dokumentum azt is kimondja, hogy a faluban 10 lakott, 6 lakatlan és 3 vasföld volt. A 17. század elején a falu Thurz Mihály özvegyének birtoka volt, 1640-ben az Esterházy család tulajdonába került. Valószínűleg ekkor kezdett a település a bal part felé terjeszkedni, mert az udvarház egy szomszéd faluban állt - Tomášikovban.

Az Esterházy család barokk stílusú római katolikus templomot építtetett 1747-ben a faluban. A templomot, amely a falu legrégebbi középülete, Szent apostolokról nevezték el. Péter és Pál 1750-ben történt felszentelésének napja szerint. 1877-ben hatalmas tűz borította fel a falut. Nem csak a templom tetejét, hanem a tornyot és az orgonát is elpusztította, ugyanakkor a harangok megrongálódtak. A templomot jelenlegi formájában 1882-ben újjáépítették, és ma is a falu dísze.
1825 májusában egyosztályos római katolikus iskola nyílt a faluban. A népesség azonban növekedett, ezért az iskolát bővíteni kellett. 1896-ban a falu gróf Esterházy Mihálytól vásárolt egy régebbi épületet, a templommal szemben, amelyben addig egy kocsma és egy kivágás landolt. Az épületet kétosztályos iskolává és két tanárok számára kialakított lakássá alakították át, és 1900-tól 1961-ig tanították, amikor új kilenc osztályú iskolát építettek. Az épület egy része akkor egy ideig iskolai menzaként működött, ma egészségügyi központ működik, és egészen a közelmúltig posta is volt az oldalsó szárnyban.

A halászat fontos élelmiszer- és jövedelemforrás volt a falu lakossága számára. Jelkától Kolárovig a Kis-Dunán való horgászat kiváltsága az Esterházy családé volt, a helyi halászok bérleti díjat fizettek horgászatukért. A Kis-Dunán történő közlekedést évszázadok óta biztosítja a társaság. Hosszú ideig az Esterházy család tulajdonában volt, amíg 1792-ben a helyi városi közösség megvásárolta. A Kompa 1940-ig működött, amikor hidat építettek a folyón. 1945. március 31-én azonban a visszavonuló német csapatok megsemmisítették, és 1992-ig, amikor az új híd elkészült, a folyón átmenő forgalom rendeződött.

A falu egykor főleg tévedéséről volt ismert. A tizenegy malom közül, amelyben széles terület gabonáját őrölték, sajnos csak kettő maradt fenn. Takács Béla utolsó helyi molnár azonban 1972-ben eladta malmát a Martin Szlovák Nemzeti Múzeumnak, és a faluban csak egy malmot őriztek műszaki műemlékként. A 19. század végén Renczés Boldizsár építtette, de amikor a malom 1920-ban leégett, Nagy István uradalmi erdész vásárolta meg. 1931-ben vízfűrésszé alakította. Vágóeszközök segítségével villamos energiát termelt a malomban, amely nemcsak jelentősen felgyorsította a fűrészelést, hanem lehetővé tette a falu középületeinek megvilágítását is. Halála után a malom a Žitnoostrov Múzeum igazgatása alá került.

Forrás: Obec Jahodná

A Jahodná gazdag mennyiségű kikapcsolódási és vízi sportot kínál, ennek köszönhetően az 1950-es évek vége óta egyre több látogató keresi. A Kis-Duna környezete a vízi turisták paradicsoma, a halászok és az úszók jól érzik magukat. Különösen a Kis-Duna vízimalmok alatti része, ahol az 1970-es években házikótelep épült. A faluban van egy gyönyörű park ritka fákkal, sporttelep, kikötő és hajókölcsönző.

Minden évben a "Katica" bábfesztiválra kerül sor Jahodnában. A bábklub, a vegyeskar, a modern táncok csoportja és más érdekcsoportok hozzájárulnak a falu kulturális életének felelevenítéséhez, az önkéntes tűzoltók pedig felélesztették a farsangi ünnepek hagyományát. A falu hagyományosan évente tömeges hajókirándulásoknak ad otthont, pl. húsvét vasárnap vagy május 1-jén; január utolsó vasárnapján a falut a szívós medvék "Jegesmedvék" ismert csoportja keresi fel. 1997 óta május utolsó szombatját vagy június első vasárnapját a falunapra tartják fenn. A látogatók kiváló ételeket, italokat, tánczenét és ami a legfontosabb, jó szórakozást várhatnak. A gazdag egész napos program csúcspontja egy ismert, általában magyarországi művész vagy csoport fellépése.

Forrás: Obec Jahodná

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 6.12.2021
Forrás: Obec Jahodná

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 31 559 1159
honlap: obecjahodna.sk
Jahodná falu
Obecný úrad Jahodná
Námestie sv. Trojice 294/3
930 21  Jahodná
Vidék: Trnavský
Időszak: Dunajská Streda
Vidék: Podunajsko
 48.052222, 17.705129

Elhelyezkedés Jahodná

Obecný úrad Jahodná
Námestie sv. Trojice 294/3
930 21  Jahodná

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események