SK SK

BROZMAN RANČ

(ds)

0 hodnotení
Dobrý deň! Volám sa Zsolt Brozman. Desať rokov som žil v Anglicku. Veľmi sa mi páčili malé anglické farmy, kde ovce boli celý rok vonka, a pásli sa na najzelenejších pastvinách čo som kedy videl. Už od malička som bol oboznámený ako chovať ovce, keďže môj starý otec ich choval. Po návrate sme si postavili dom na krásnom mieste vedľa obce Ratka, neďaleko mojho rodného mesta Fiľakovo. Po nasťahovaní som začal plánovať chov oviec. Mojim cielom je rozšíriť anglické plemeno Clun Forest na slovensku. A kvôli kval

ILE DE FRANCE: Ovce tohto plemena boli vyšľachtené zošľachtovacím krížením v rokoch 1883 - 1890. Bahnice plemena rambouillet boli priparované baranmi leicaster a lincoln. Plemenná kniha sa datuje od roku 1922. Do roku 1921 sa ovce tohoto plemena nazývali dishley - merino. Plemeno možno charakterizovať ako vlnovomäsové, pričom ide o jemnú vlnu sortimentu A/B - B/C. Je to ranné plemeno s veľmi harmonickým utváraním stavby tela vhodné aj pre maštalne podmienky. Mäso je jemné s minimálnym podielom tuku. Skladba jatočného tela je veľmi priaznivá. Jatočná výťažnosť je 48 - 50 %. Hlava je ťažšia, u baranov i oviec bezrohá, obrastenejšia ako u plemena berrichonne, krk je krátky a silný. Živá hmotnosť bahníc je 60 - 80 kg, baranov 100 - 120 kg. Plodnosť 130 - 160 %. Denný prírastok jahniat 350 g.

CLUN FOREST: Anglické mäsové plemeno vyšľachtené v oblasti clun shropshire z plemien radnor, shropshire a kerry hill. Plemenná kniha vedená od roku 1925. V súčasnosti je pomerne veľa rozšírené vo Francúzsku. Plemeno je bezrohé stredného až väčšieho telesného rámca, rané, plodné( 150-170 %) a odolné voči nepriaznivému počasiu. Farba hlavy a nôh je tmavohnedá, vlna biela sortimentu B-C. Zvláštnosťou plemena sú kolmo postavené tmavé kratšie ušnice. Bahnice sa vyznačujú dobrou mliekovosťou a silným materským pudom. Pôrody sú, vzhľadom na malé hlavy jahniat, ľahké. Plemeno je temperamentné, pevnej konštitúcie, dlhoveké, telo je valcovité, rovný chrbát, mierne zrazený zadok. Paznechty sú odolné voči nákazlivej krívačke. Živá hmotnosť bahníc70-80 kg, baranov 110-120 kg, Prírastky jahniat 300-350 g. Pre toto plemeno je najvhodnejší oplôtkový systém chovu. Využíva sa aj na kríženie na zlepšenie mäsovej úžitkovosti iných plemien.

zdieľaj na
Spracoval: (ds)
Aktualizované dňa: 16.6.2021
Zdroj: brozmanranc


Mohlo by ťa zaujať