SK SK

Farma Východná

(ds)

1 hodnotenie
Farma Východná je najvyššie položené ekologické hospodárstvo v Liptove (930 m.n.m.). „Šetrné k prírode, prospešné pre nás.“ Zameriavame sa predovšetkým na bio-chov hovädzieho dobytka a oviec za účelom produkcie mlieka. Vďaka výnimočnej kvalite mlieka z horskej oblasti Vysokých Tatier ponúkame exkluzívne syrové delikatesy a lahodné prírodné syry pod značkou Farma Východná, ktoré získavajú popredné ocenenia na slovenských aj českých súťažiach.

FARMA VÝCHODNÁ BOLA ZALOŽENÁ 13.3.1958

Farma bola založená v rámci združstevňovania v obci Východná ako Jednotné Roľnícke družstvo a za socializmu fungovala vďaka značným dotáciám od štátu. Produkovali sa tu rôzne plodiny (zemiaky, obilniny, kŕmna repa, ľan, objemové krmoviny), bola tu aj pekáreň chleba a zemiakáreň. JRD fungovalo aj vďaka pridruženej výrobe, ako napríklad výroba učebných pomôcok, máp, hračiek, divadielok, záhradného nábytku, stolárskych výrobkov, náhradných dielov pre automobilku Tatra, pre Zetor Brno. Družstvo malo vlastnú stavebnú skupinu a betonárku (výstavba budov na PD , bytovky PD), ťažil sa tu piesok. Väčšina z týchto projektov bohužiaľ nemala jasnú víziu, ako by mali projekty vo finále vyzerať a preto väčšina z nich nebola ekonomická.

Po nežnej revolúcii bolo družstvo vystavené trhovému systému, v ktorom pre nedostatok investícií nebolo konkurencieschopná (poľnohospodárstvo vyžaduje obrovské investície, každých 15-20 rokov totiž treba kompletne obnoviť všetky stroje) a preto sa blížilo k bankrotu.

V roku 2008 družstvo objavil zahraničný investor. Majiteľom sa stala britská rodina, ktorá do Farmy priniesla tak veľmi potrebné investície. Všetok manažment na Farme ostal slovenský. Naši zamestnanci pravidelne chodia na návštevy fariem v zahraničí, absolvujú rôzne kurzy a školenia na to, aby sa starostlivosť o naše zvieratá, ako aj pestovanie plodín dostalo na čo najvyššiu úroveň.

zdieľaj na
Spracoval: (ds)
Aktualizované dňa: 16.6.2021
Zdroj: farmavychodna


Mohlo by ťa zaujať