HU HU
0 hodnotenia
A Jalová falu feletti lejtőn 1792-ben épült egy kis görögkatolikus templom, amely elegendő volt az akkori lakosság számára. Szentté avatta. Juraj nagy vértanúnak.

Görög katolikus fatemplom Szent György

A Jalová falu feletti lejtőn 1792-ben épült egy kis görögkatolikus templom, amely elegendő volt az akkori lakosság számára. Szentté avatta. Juraj nagy vértanúnak.

Nagyobb mértékben 1831-ben javították meg. Ez a templom is az ún "bundás templom", vakolták és meszelték. 2002-ben a templomban alapos javításokat végeztek, teljesen felújították, de már nem tapasztották. Ez egy egyszerű rönkházas templom, amely kőalapra épült. Építési szempontból klasszikus háromszobás, háromrészes, kéttornyú templom, két fémkereszttel. A főtorony oszlopos szerkezetű és hagymával van befejezve, amelyre háromkarú keresztet szerelnek. A szentély fölötti kis torony tetején szintén háromkarú kereszt található. A tornyokat és a tetőt is zsindely borítja. A bejárat csak egy a nyugati oldalon. A harangban két harang található. Az egyik 1908-ból való, a másik 2001-ben ömlött.

Az ikonosztáz ötszintű felépítésű, öt emeleten elhelyezkedő ikonokkal. A 17. századból származik. Az első sor négy fő ikonból áll, a St. Miklós püspök, Hodigitria, Krisztus és Anya Isten Anyja Juraj nagy vértanú. Az ikonosztázis érdekessége, hogy a szentek ikonjai a fő sorban térbeli okokból merőlegesek az ikonosztázra. A partíciók fő sora alatt találhatók a Szent ikonjai. Péter és Pál, a Boldogságos Szűz oltalma, St. Miklós és Krisztus főpap (?). A diakónus ajtaja szárny nélküli. A császári ajtó kétszárnyú, hat medalionnal (négy evangélista és két az Angyali üdvözlet medalionja a tetején). A második az ünnepek, a harmadik az apostolok sora. A harmadik sor közepén Krisztus főpap ikonja látható. A negyedik sor négy medaliont tartalmaz a próféták alakjaival, amelyek azonban helyhiány miatt a mennyezetre terülnek. Az ikonosztázist kereszt és Szűz és Szent alakjai fejezik be. János evangélista.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 6.4.2020
Forrás: drevenechramy.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 57 767 4154
Görög katolikus fatemplom Szent György
067 61  Jalová
Vidék: Prešovský
Időszak: Snina
Vidék: Horný Zemplín
 49.039991, 22.236322

067 61  Jalová

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események