HU HU
0 hodnotenia
Hollosa Mária restaurált sírköve. Megáldott 2021. szeptember 25-én Cífer község első írásos említésének 730. évfordulója alkalmából

Maria Hollosa sírja

Hollosa Mária restaurált sírköve. Megáldott 2021. szeptember 25-én Cífer község első írásos említésének 730. évfordulója alkalmából

1888-ban az opojái születésű Mária Hollósyová (1858. 01. 02. – 1945. 04. 15.) a keresztúri postán dolgozott, ahol kosztümös babáira Majláthová grófnő és Šarlota Zichyová grófnő is felfigyelt. Annyira megtetszettek nekik a babák, hogy Zichyová grófnő Erzsébet királynőnek kérte őket. Nem sokkal később a pesti kiállításon hívták fel magukra a figyelmet, ahol nagy sikert arattak, és felkeltették Baroš gróf kereskedelmi miniszter figyelmét is. Elmondhatjuk, hogy ezek a babák indították el az érdeklődést a tehetséges keresztúri postásnő iránt. Mária Hollósyová lett a cíferi hímzőiskola vezetője, a ciferhímzések egyszerre nyertek hazai és európai kiállítások díjait, és jutottak el Ausztria-Magyarország, Spanyolország, Franciaország és Belgium nemesi udvaraiba.

A monarchia 1918-as összeomlása után a cíferi hímzőiskola is megszűnt. Frajlenka Hološka és legközelebbi munkatársai főként egyesületi megrendeléseken dolgoztak. Emellett a vajnori asszonyokkal közösen gérvágókat hímeztek az első szlovákiai püspököknek, akiket 1921-ben Nyitrán szenteltek fel. Mária Hollósyová utolsó ismert alkotása a Velehrad bazilika zászlaja 1927-ből. Éveinek hátralevő részét szerényen, a környezettől elzárva élte le. 1945. április 15-én halt meg Cíferben, és a helyi temetőben nyugszik.

2013-ban in memoriam Hollósyová Mária, Cífer község díszpolgára születésének 155. évfordulójáról emlékeztünk meg. Ebből az alkalomból az önkormányzati képviselő-testület 2013-at Cíferben Mária Hollósyová évének nyilvánította.

Forrás: Fara Cífer

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben


Alkalmas: Gyermekes családok, Idősek, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 3.11.2022
Forrás: GoSlovakia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Maria Hollosa sírja
starý cintorín
Cífer
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.3152499, 17.4919403

starý cintorín
Cífer

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események