HU HU

Szenvedély Szent képével II. János Pál - Križovany nad Dudváhom

0 hodnotenia
Szenvedély II. János Pál pápa képével, aki 2003-ban személyesen látogatott el Nagyszombatba

Szenvedély Szent képével II. János Pál - Križovany nad Dudváhom

Szenvedély II. János Pál pápa képével, aki 2003-ban személyesen látogatott el Nagyszombatba

* 1920. május 18. Wadowice, Lengyelország

† 2005. április 2. Róma, Olaszország

Pápaság: 1978-2005

János név jelentése: Isten irgalmas (héber); Pál: kis alak (latin); Karol: erős, férfias, egyedülálló (német); Joseph: Isten hozzátette, kibővítette (héber)

Karol Józef Wojtyła a szlovák hegyimentők védőszentje 1920. május 18-án született Wadowicében (Lengyelország), Karol Wojtyła és Emilie második fiaként, született Kaczorowska néven. A keresztség szentségét június 20-án vette át a wadowicei plébániatemplomban.

A gyermekkor örömét és békéjét nagyon hamar megrendítette egy anya idő előtti távozása, aki Karol kilencéves korában halt meg. Három évvel később (1932) meghalt az idősebb testvére, Edmund is, 1941-ben, huszonegy éves korában Karol elvesztette apját.

Egészséges hazafias és vallásos légkörben nevelkedett. Apjától, egy mélyen keresztény embertől, együttérzést és szeretetet tanult felebarátainak iránt, akiket kitartó imádság és szentségi élet révén táplált.

A szellemiség vonásai, amelyekhez holtig hű maradt, a Szentlélek iránti őszinte odaadás és Szűz Mária iránti szeretet voltak. Az Isten Anyjával való kapcsolata különösen mély és élő volt. Édesanyja karjaira bízott gyermek gyengédségével és egyúttal egy lovag férfiasságával élte át, amely mindig hallgatni készült Lady -jének parancsával: „Tedd, amit csak mond neked!” A Mária iránti teljes odaadás kifejeződik püspökként a "Totus tuus" mottóval, miszerint a világot Isten Anyjának szemével kell szemlélni.

Az ifjú Károly személyisége értelmi, erkölcsi és szellemi ajándékainak gazdagsága, valamint a szülőföld és Európa történetét meghatározó korabeli események kapcsán is érlelődött.

Középiskolai tanulmányai során felkeltette lelkesedése a színház és a költészet iránt, amelyet a Jagelló Egyetem Filológiai Karán működő színházi kör tevékenysége révén alakított ki, ahova az 1938-as tanévben iratkozott be.

Lengyelország náci megszállása alatt titokban folytatta tanulmányait, és négy évig (1940. október - 1944. augusztus) dolgozott a Solvay gyár munkásaként. Így személyesen és szorosan átélhette a munkakörülményekhez kapcsolódó társadalmi problémákat, és értékes tapasztalatokat szerezhetett, amelyeket később társadalmi bírói székében használt fel, először krakkói érsekként, majd főpapként.

Ezekben az években érlelődött benne a papság iránti vágy, és ezért 1942-től kezdett titkos teológiai előadásokon részt venni egy nagy krakkói szemináriumban. Egy laikus, Jan Tyranovsky úr, az ifjúság igazi apostola sokat segített neki hivatásának megkülönböztetésében. Már akkor a fiatal Károly tisztában volt minden keresztény szentség iránti egyetemes elhívásával és a laikusok pótolhatatlan szerepével az egyház küldetésében.

A papság szentelését 1946. november 1-jén kapta meg. Másnap a sztriptíz szuggesztív légkörében. Leonard a waweli székesegyházban ünnepelte az elsődleges szentmisét.

Később Rómába küldték, hogy befejezze teológiai tanulmányait. A Angelicumi Pápai Dominikai Egyetem Hittudományi Karának hallgatója lett. Itt merített a szilárd keresztény tan forrásából, és az egyetemes egyház élénkségével és gazdagságával való első találkozását is megtapasztalta bizonyos kiváltságos helyzetben, amelyet az élet a "vasfüggöny" mögött kínál. Ez az időszak magában foglalja Karol Wojtyła találkozását Pio atyával. of Pietrelčina.

1948 júniusában megvédte doktori disszertációját és visszatért Krakkóba, hogy lelkészi munkáját káplánként kezdje. Papi szolgálatában lelkesedéssel és nagylelkűen adta magát. Miután docens lett, tanítani kezdett a Jagelló Egyetem Hittudományi Karán, megszüntetését követően pedig a krakkói papi szeminárium karán és a lublini katolikus egyetemen.

A fiatalok között eltöltött évek lehetővé tették számára, hogy mélyen megismerje szívük nyugtalanságát, és papként számukra nemcsak tanár, hanem lelki vezető és barát is lett.

38 éves korában a krakkói egyházmegye segédpüspökévé nevezték ki. A püspöki ordinációt 1958. szeptember 28-án kapta meg Eugeniusz Baziak érsektől. 1964-ben Krakkó érsekévé nevezték ki és VI. bíborossá hozták létre 1967. június 26-án.

Forrás: životopisy svätých (24.7.2021)

A krakkói egyházmegye pásztoraként azonnal tiszteletre tett szert, mint rendíthetetlen és bátor hitű ember, aki közel áll az emberekhez és problémáikhoz.

A megbeszélések során olyan emberként nyilvánult meg, aki képes hallgatni és párbeszédet folytatni. Soha nem került kompromisszumokra, hanem Isten és Krisztus minden elsőbbsége előtt, mint az igazi humanizmus alapja és az emberi személy elidegeníthetetlen jogainak forrása volt. Szerelmet ébresztett egyházmegyei hívõinek szívében, élvezte a rendtársak tiszteletét a püspöki szolgálatban, és aggályokat vetett fel azok között, akik ellenfelet láttak benne.

1978. október 16-án pápává és római püspökké választották, és II. János Pál nevet vette fel. Pásztorszívével, teljes mértékben figyelembe véve Isten országának dolgait, magáévá tette az egész világot. Krisztus szeretete arra késztette, hogy felkeresse a római egyházközségeket, és minden környezetben hirdesse az evangéliumot. Ő volt a mozgatórugója annak a számtalan apostoli útjának, amelyet különböző kontinenseken folytattak, és amelyeken vállalta, hogy megerősíti a hívők Krisztusba vetett hitét, hogy örömet szerezzen a bánatosaknak és a depressziósoknak, valamint hogy a keresztény egyházak közötti megbékélés üzenetét közvetítse és hidakat építsen. barátság az egy Istenben hívők között.jó akaratú emberek.

Sugárzó tanári hivatalának nem volt más célja, mint mindig és mindenhol Krisztust, az ember egyetlen Megváltóját hirdetni.

Rendkívüli misszionáriusi buzgalmában nagy szeretettel töltötte el a fiatalokat. Bevezette az ifjúsági világnapok meghívásának hagyományát, amelyek célja az volt, hogy prédikáljon Jézus Krisztus és az evangélium új generációinak, és hogy a fiatalokat saját jövőjének főszereplőivé és munkatársaivá tegye a jobb világ létrehozásában.

Az egész egyház lelkészeként végzett gondozása a püspöki szinódus számos ülésének összehívásában, új egyházmegyék és egyházi igazgatási területek létrehozásában, a latin rítus kánonjogi kódexének és a kánonok kódexének kihirdetésében nyilvánult meg. a keleti egyházakról enciklikák és apostoli buzdítások közzététele. Annak érdekében, hogy Isten népe túlélhesse az intenzívebb szellemi élet pillanatait, a megváltás jubileumi évét, a Marian-évet, az Eucharisztia és a 2000-es nagy jubileumot nyilvánította.

Az Isten gondviselésébe vetett bizalomon alapuló lebilincselő optimizmust II. János Pál vezérelte, aki túlélte két diktatúra tragikus tapasztalatait, az 1981. május 13-i merényletet, és akit az élet utolsó éveiben alig fizikailag teszteltek a betegség előrehaladtával, mindig a remény horizontjára néz. Felszólította az embereket, hogy tépjék le a megosztottság falait, ne lemondjanak, hanem mozogjanak a szellemi, erkölcsi és anyagi megújulás felé.

Hosszú és eredményes földi életét a Vatikán Apostoli Palotájában, 2005. április 2-án, szombaton fejezte be az "Albis" virrasztási vasárnapdal, amelyet ő maga Isten irgalmasságának vasárnapjának nevezett. Az ünnepi temetési szertartásokra a Szent téren került sor. Petra 2005. április 8-án.

Az általa végzett jó megható bizonyságát megerősítette a világ minden tájáról érkező küldöttségek és férfiak és nők, hívők és hitetlenek millióinak részvétele, akik felismerték benne Isten emberszeretetének egyértelmű jelét. XXIII. János pápával együtt szentté nyilvánították. 2014. április 27-én a Námestí sv. Péter Rómában. Ferenc pápa szentté avatta őket XVI Benedek pápa jelenlétében.

Forrás: životopisy svätých (24.7.2021)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel


Alkalmas: Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 25.11.2021

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szenvedély Szent képével II. János Pál - Križovany nad Dudváhom
Za vinohradským
Križovany nad Dudváhom
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.3263823, 17.6574066

Za vinohradským
Križovany nad Dudváhom

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események