HU HU
0 hodnotenia
Assisi Klára, eredetileg Chiara Offreduccio néven, a klarisszák és a szentek ferences nőrendjének alapítója volt. 1210-ben találkozott St. Assisi Ferenc és befolyása alatt 1212. március 20-án, vasárnap hagyta el arisztokrata családját, levágta a haját, és életét Krisztus radikális szegénységben való követésének szentelte. Először egy közeli bencés kolostorban kapott menedéket. Később együtt St. Ferenc és nővére Assisi kapujában alapították San Damiano női közösségét.

Szent kápolna Kláry- Voderady

Assisi Klára, eredetileg Chiara Offreduccio néven, a klarisszák és a szentek ferences nőrendjének alapítója volt. 1210-ben találkozott St. Assisi Ferenc és befolyása alatt 1212. március 20-án, vasárnap hagyta el arisztokrata családját, levágta a haját, és életét Krisztus radikális szegénységben való követésének szentelte. Először egy közeli bencés kolostorban kapott menedéket. Később együtt St. Ferenc és nővére Assisi kapujában alapították San Damiano női közösségét.

Szent kápolna Klára a neogótikus építészet tankönyvpéldája. Míg maga a kápolna szigorú és egyszerű, szinte középkori, a szobor egyértelműen utánozza a középkort, amelynek romantikus értelmezései a 19. század második felére jellemzőek Magyarországra.

Forrás: životopisy svätých (22.7.2021)

Tulajdonságok: liliom, vendégek, kereszt, szabálykönyv

Mosógépek, hímzések, üvegkészítők, ötvösök, vakok védőnője; táviratok, televízió- és telefonkezelők; láztól és szembetegségektől

Assisi híres szentje, St. Klára 1193-ban látta meg a napvilágot Assisi városában, Umbria hegyvidéki régiójában. Ő volt a harmadik gyermek a családban. Az anya, a nemes Hortolana lelkiismeretesen gondoskodott gyermekei vallásos neveléséről, és így már kisgyermekkorától kezdve egy kis keresztény erényt is beoltott Klárába. Klára nagy vonzalmat szerzett a szorításhoz, a szegények iránti szeretethez, a szemlélődéshez. Drága ruhája alatt kemény bűnbánó köntös volt rajta. Amikor tizenhat éves lett, ami megfelelő kor volt a publikálásra, nem is gondolt rá. Abban az időben Assisiben szinte semmi másról nem esett szó, mint Szent. Assisi Ferenc, aki apja minden vagyonát elhagyta, és szegénységben és alázatban kezdett élni. Klára úgy döntött, hogy megkeresi és beszélget vele a szakmájáról. Megbízta benne, hogy szeretné követni. František sokat tanított neki, Klára pedig végül úgy döntött, hogy csak Istennek szenteli magát. 1212. március 18-án, május vasárnap megegyeztek Ferenccel erről. A püspök is tudott erről a szándékról, de a szülei nem tudtak róla. Klára éjjel elhagyta a házat, és két barátjával a ferences kolostorba sietett. A szerzetesek már várták őket. František Klárát az oltár elé hozta, ahol levágta a haját, és a drága felső köntös helyett durva szerzetesruhát adott neki. Dicsérő himnuszt énekeltek neked, Istenem; Mivel a františeki kolostort még nem hozták létre, Klárát a bencések az Insula Romana (ma Badia) kolostorába vitték. Ezt a napot a szegény klarisszák megalakulásának tekintik.

Forrás: životopisy svätých (22.7.2021)

A család azonban dühös maradt. Féltek a szégyentől. Apja el akarta kényszeríteni. Clara azonban a templomba ment, átölelte az oltárt és így kiáltott fel: - Tudod, hogy Jézuson kívül nem akarok vőlegényt. Én őt választottam, és nem hagyom el. ”Bár a rokonok dühösek voltak, nem merték megközelíteni. Ezután Ferenc a Szent kolostorba vezette. Angela Panzában, ahol ők is bencések voltak. Alig két hét múlva húga, Agnesa bejelentette, hogy kolostorba akar menni. Végül is a szüleim nem akarták beismerni. A legenda szerint tizenkét férfi jött, hogy kivigye a kolostorból, annyira fel volt háborodva, hogy nem tudták megmozdítani. Amikor a nagybátyja meg akarta ütni, a keze megmérettette. Ezután Klára maga ment a szüleihez, hogy megnyugtassa őket. Ágnes tehát Istennek is szentelte magát. Assisi püspök kiadta Ferenc házát a Szent templom mellett. Damian. Ott František elhelyezte Klárát és a többi lányt, akik időközben csatlakoztak hozzá. 1215-ben Klárát választották felettesüknek, bár az ellenállt. Szegény életet éltek, szigorúan a szabályok szerint. Az első években „szegény úrnőnek hívták őket, akiket St. Damian "vagy" a közösségi völgyből "vagy" Damian ". Csak Klára halála után hívták a klarisszákat.

Bár az első szabályokat František Klára kérésére írták, később Hugolín bíborossal, később IX. Gregor pápával dolgozta át azokat. Ezt a második szabályt IV. Innocent pápa hagyta jóvá, bár túl szigorúan tekintettek rájuk. Gergelyből IX. valójában korábban megkapta a "szegénység kiváltságát", vagyis azt a jogot, hogy semmilyen tárgyi tulajdonhoz ne kössék. A szegénység mellett a tökéletességre törekedett más társadalmakban is. Kidolgozta a megölés különféle módjait - tövise volt a zubbonyában, a végén csomós ostorral ostorozták, cipőt nem viselt, csak heti háromszor evett böjtöléssel, még kenyérrel és vízzel is. Sokáig a csupasz földön aludt, párna helyett egy fadarabbal. Az éjszaka nagy részét imában töltötte. Bár ő volt a felsőbbrendű, az utolsó munkát elvégezte: felébresztette a nővéreket, harangot csengetett, meggyújtotta a lámpákat, elsöpörte a kolostort és megmosta az ápolónők lábát, amikor visszatértek a városból.

Amikor vezetővé vált, nagyon elbizonytalanodott. Ezért engedelmességet ígért Ferencnek, Assisi bíborosának és püspökének. Teljes szegénységben élt, föld nélkül, állandó jövedelem nélkül, egy házban. Különleges szeretetet tanúsított a megfeszített Jézus iránt. Éjjel-nappal elmélkedett a Megváltó fájdalmain. Betegségeiben türelmes és boldog volt, hogy Krisztussal szenvedett. Betegsége mellett legalább kézimunkát végzett, hogy ne tétlenkedjen. Állítólag a kereszt erejével űzte ki az ördögöket és gyógyította meg a betegeket.

Forrás: životopisy svätých (22.7.2021)

Sok fiatal nő úgy döntött, hogy követi őt. Köztük voltak hercegnők, pl. sv. Anežka Česká, bl. Isabella francia, bl. Salome lengyel. Elhagyták a királyi udvart, és a klarisszák kolostorába menekültek. Sv. Klára négy levelet intézett Anežka Českához, amelyben bizalmasan "lelke felének" nevezte.

Klára negyvenegy évig élt a kolostorban. Szinte az elmúlt néhány évet ágyban töltötte, mivel betegsége huszonnyolc évig súlyosbodott. De soha nem panaszkodott. Maga IV. Ártatlan pápa. Perugiából Assisibe jött, hogy meglátogassa. Könnyekig meghatódva apostoli áldást adott neki. Szülőhúga, Agnesa könyörgött, hogy ne hagyja békén. De Klára örült neki és a többi nővérnek. Olvasott az Úr Jézus kínzásáról, megáldotta a nővéreket és intette őket, hogy szigorúan tartsák be a rend szabályait. Végül megcsókolta a keresztet és csendesen meghalt 1253. augusztus 11-én. Hatvan éves volt. Innocent pápa is részt vett temetésén. Temették el a kolostor Szent. Juraj, ahol később egy bazilikát építettek a tiszteletére. Még mindig ott nyugszik egy üvegládában. IV. Sándor pápa 1255-ben nyilvánította szentté.

Forrás: životopisy svätých (22.7.2021)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben


Alkalmas: Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 2.5.2023
Forrás: publikácia Voderady kniha o obci

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szent kápolna Kláry- Voderady
park
Voderady
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.2791304, 17.5561416

park
Voderady

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események