HU HU
0 hodnotenia
Ábrahám oktatásáról a legrégebbi írásos dokumentumot 1848-ban őrzik. Abban az évben látogatást tettek Majcichov közjegyzői körzetében. A kanonikus vizitáció dokumentuma szerint az Ábrahámban működő iskolát 1842 óta az önkormányzat fenntartja. A község 762 lakosú, ebből 751 római katolikus és 11 zsidó vallású.

Michal Tarek Általános Iskola Ábrahám

Ábrahám oktatásáról a legrégebbi írásos dokumentumot 1848-ban őrzik. Abban az évben látogatást tettek Majcichov közjegyzői körzetében. A kanonikus vizitáció dokumentuma szerint az Ábrahámban működő iskolát 1842 óta az önkormányzat fenntartja. A község 762 lakosú, ebből 751 római katolikus és 11 zsidó vallású.

Az iskola története

A Majcichov és Abraham iskolák tanára József Zacsko (a továbbiakban Jozef Žačko), született 1917, Morvaország szülötte. Magyarul és németül beszélt, kézművességet is tanított. Az iskolának 6 évfolyama volt, amelyeket 8 csoportba osztottak. 30 fiú és 22 lány iskolába járt. Csak a téli hónapokban jártak iskolába. Tavasztól őszig a gyerekeknek segíteniük kellett szüleiket a szántóföldön vagy a tanyán való munkában. A kisebb gyermekek libákat, teheneket, kecskéket legeltettek, vagy kisebb testvéreket gondoztak. Most is a legidősebb polgárok szokták mondani, hogy 6 tél járt iskolába.

Žačko tanárnő orgonaművész és főjegyző is volt. Két segédtanára is volt, hogy mindkét iskolában kezelje a kihívást. A dobozban szereplő dokumentum, melyik nyelven beszélnek a gyerekek, kimondja, hogy a szlovák. Ez azt jelenti, hogy a köznép még a monarchiában is keményen megőrizte anyanyelvét a kemény magyarosítás idején.

A kanonikus látogatás dokumentuma tartalmazza a tanárok javadalmazásának kiszámítását is, amely pénzből és anyagi juttatásokból állt - természetben. Jozef Žačko az első ismert tanár Ábrahámban, aki testvére, Michal Žaček Majcichovba (1856-1870) érkezése után állandóan Ábrahámban telepedett le. Hivatalos írásos említést tettünk róla, hogy az 1882-ben megismételt választásokon Ábrahám körzetbe választották Pozsony megye Városi Bizottságába, a jegyzőkönyv szerint: Jozef Žačko nem Ábrahámból származik (házi törvény), hanem egy hosszú ideje 13 hold földje van., a falu felső végén él, és nincs tartozása. Ábrahámban tanít.

Ábrahámban tanárként és a Városi Bizottság tagjaként kezdeményezésére Abrahamben kibővítették az iskolát, amely a jelenlegi Városi Hivatal épületében volt. Számú önkormányzati bizottság jegyzőkönyve. 369 / 215-216 a 74-75. Oldalon, ahol a Városi Bizottság jóváhagyja az Ábrahámi Városi Tanács kérelmét az általános iskola bővítésének pénzügyi támogatására és egy másik segédtanár kinevezésére. Az ingyenes magyar nyelvű fordítás így hangzik: Az abrahám iskolából egyosztályos tanítással érkezett kérés az iskola bővítésére. Abbeli európai parlamenti képviselő úgy döntött, hogy a megtakarított 335 forintot felhasználja az iskola építéséhez, és a területekről és szerepekből származó bevételt az iskola fenntartására és a tanár éves fizetésére fordítják. A városi rák kérelmét elfogadták és visszaküldték az önkormányzatnak. A fentiekből következik, hogy az első ismert Ábrahámban tanító tanár, Jozef Žačko is felelős a földvásárlásért a jelenlegi Városi Hivatal helyén, ahol az eredeti épület rekonstrukcióját és a második osztály bővítését hajtották végre. . Egy másik osztály felvétele megteremtette a feltételeket a jóváhagyott segédtanári posztra, amely A. Lendel lett. Községünk oktatásfejlesztésének területén Jozef Žačko tanár összehasonlíthatatlanul többet tett, mint amennyit eddig tiszteletet és hálát kapott a lakosoktól és a falutól. Században úttörő szerepet játszott községünk lakói körében az oktatás területén. Abban az időben szinte senki sem tudott írni és olvasni.

Az ezen időszakból rendelkezésünkre álló dokumentumokon az egész önkormányzati tanácsot, a polgármestert is beleértve, keresztjel írták alá. Ez megnehezítette tanári munkáját, mert még a szülei sem tudtak segíteni a gyerekeknek a tanulásban, és az egész teher csak rá hárult.

Jozef Žačko valószínűleg 1890-1892-ig tanított, mert az emlékműre rá van írva, hogy 53 évig tanított. 1902-ben halt meg, feleségével, Františka (Fani) családjával együtt temették el. Boldog az Ábrahámi temetőben. Legalábbis az, amit generációnk tesz vele emlékének megőrzése érdekében, és amellyel a hála kifejezése adhatja neki, a sírjának gondozása egy még mindig álló síremlékkel.

1895-ben rendeletet adtak ki, amely szerint az összes szlovák iskolának magyarul kellett megtanulnia. Gyermekeink nem értették ezt a nyelvet, és a tanulók fele hat év kötelező iskoláztatás után elhagyta az írástudatlanok iskoláját. Az iskolát az egyház működtette, de az állam már az iskola irányításában állt. Minden iskolai ügyet az iskola elnöke intézett, amelynek tagjait megbecsült polgárok közül választották meg. Az iskolaszék élén a paplak adminisztrátora állt. Az iskola széke gondoskodott az iskola épületének, a tanárok lakásának fenntartásáról, csődeljárás útján választotta ki az iskola és a tanárok adminisztrációját, meghatározta a tanárok fizetését és felügyelte, hogy a lakók természetbeni fizetést adjanak át a tanároknak, például gabonát fa és hasonló saját gyártású termékek.

A 19. század végén František Holásek lett az iskola adminisztrátora. 1910-ben az iskola 3 osztályra bővült. A jelenlegi Városi Hivatalnál volt. További tanár Anton Belan és Ľudovít Gálfy volt. 1918-ban a jelenlegi iskola helyén új iskola épült, amelyet 6 éve látogat. Ez egy épület volt 2 tanteremmel és egy lakás az iskola adminisztrátorának. A falu polgárai egyedül építették. A másik 2 osztály a jelenlegi Food Horník épületében, egy osztály pedig a Városi Hivatal jelenlegi épületében volt. A Csehszlovák Köztársaság megalakulása után az iskola csak szlovákul kezdett tanulni.

František Holásek 1929-ben fejezte be tanári pályafutását az iskola adminisztrátoraként, amikor nyugdíjba vonult és Nové Zámky-ba költözött, ahol szintén meghalt és eltemették. 9 gyermeke született, közülük Júlia lánya feleségül vette a helyi hentest, Michal Banášot. Az 1920-as években Janeček tanár is tanított az iskolában. És 1928 - 1929-ben Ján Pullman is. Ľudevít Gálfy tanár Ábrahámban tanított 1926-ig, amikor a szomszéd Hoste faluba indult, ahol az iskola adminisztrátora lett. Anton Belan tanárt 1922-ben Emília Riegelová tanárnő, Ábrahám szülöttje váltotta fel. Ez a tanár egész aktív életét a társadalmi tevékenységeknek szentelte. Különböző egyesületekben dolgozott az akkori Hitelszövetkezetnél, ahol évekig könyvelői posztot töltött be, később az Állami Takarékpénztárban. Jegyzője volt az iskola elnökének, az önkormányzat krónikása, a jednotai felügyelőbizottság elnöke, folklór és érdekcsoportokat vezetett, és számos más, az önkormányzat számára hasznos tevékenységben vett részt. 1926-ban Mária Porubčanová tanítani kezdte az iskolát, de 1929-ben szeptember 1-jén Šintavába ment tanítani. 1928. december 27-én Ján Pullman tanárnő elment tanítani Hrončiarovce városába, Alojz Poppy-t pedig a Malacky melletti Rarkokban született, a Pöstyén melletti Horná Streda volt tanárát és orgonistáját 1929. július 7-én az iskola elnöke jóváhagyta. 4 egyeztetéssel. 1929-ben új lelkész is érkezett a faluba. Michal Tarek, akkor már nagyon ismert személyiség és új jegyző, Michal Šimko.

Ezekben az években, a Csehszlovák Köztársaság megalakulása, az állampolgárok nemzeti tudata után, egyre nagyobb az erőfeszítés az Ábrahámok fiatal nemzedékének oktatása és fejlesztése érdekében. A családok hajlandók közzétenni az utolsókat, csak azért, hogy gyermekeik tanulhassanak. A faluban látják, hogy az egykori iskola már nem elegendő hely vagy tárgyi felszerelés, vagy a tanárok száma. A falu képviselőinek triója Dr. Tarek, Poppy és Šimko gyorsan megértik a polgárok helyzetét és az oktatás iránti vágyát, és dr. A Tarekom azonnal megkezdi egy új, modern iskola felépítését buzgalommal. Ugyanakkor megtalálják az iskolaszék tagjainak bizalmát és támogatását, amely a faluban az egyházi bizottságot is képviselte. Tagjaik erős csoportot alkottak Ábrahám önkormányzati tanácsában is. A paplak adminisztrátora Dr. Tarek lesz az iskola elnöke, Emília Riegelová pedig jegyző. Az iskola elnöke az első ülésen dr. Vezetésével. Tareka közvetlen döntést hozott új iskola építéséről 1929. május 5-én.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 2.12.2021

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 31 785 7239
Michal Tarek Általános Iskola Ábrahám
obec
Školská 4
925 45  Abrahám
Vidék: Trnavský
Időszak: Galanta
Vidék: Podunajsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.248182, 17.620979

Tengerszint feletti magasság: 124 m

obec
Školská 4
925 45  Abrahám

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események