HU HU
0 hodnotenia
A járás nyugati részén, a Komáromtól alig harminc kilométerre fekvő Žitný ostrov településen található faluban a 13. század második feléből származó református templom uralkodik.

Sokolce falu

A járás nyugati részén, a Komáromtól alig harminc kilométerre fekvő Žitný ostrov településen található faluban a 13. század második feléből származó református templom uralkodik.

Sokolcét 1332-ben említik először Laak településként, amely Mikuláš Zemurfi földbirtokos tulajdonát képezte. Eladta a Laki családnak, akik a nevükből származtatták a nevüket. A falu területe termékeny síkságból áll, régi folyóágakkal, folyami sáncokkal és vízelvezető csatornákkal. Első írásos említése óta a Sokolce mezőgazdasági jellegű, amelyet a mai napig megőriztek. A falu modern története szorosan kapcsolódik a helyi mezőgazdasági szövetkezet fejlődéséhez, amelyet 1957-ben itt alapítottak, és ma a térség egyik legnagyobb. A gabonafélék, a kukorica termesztése, valamint a szarvasmarha- és sertéstenyésztés a helyi lakosság nagy része számára munkalehetőséget teremt. A szövetkezetnek saját malomja is van, és 1995-ben boltot nyitott a faluban hússal és húskészítményekkel. A református keresztény egyház temploma Sokoliec egyik legnagyobb kulturális emléke. Az eredeti templom a falu közepén épült egyhajós épületként, valószínűleg a 13. század második felében. Ezt támasztja alá a Béla IV alapokmány is. 1268-tól, amely megemlíti a Zakalus falu templomát. Később átfogó gótikus rekonstrukción esett át, és a 18. században, a törökök kiűzése és a birtokfelkelések befejezése után, barokk stílusban állították helyre.

A templom mai formáját 1936-ban adták meg, a nyugati homlokzathoz magas tornyot adva. A több mint 1200 lakosú Sokolce jelenleg gazdag társadalmi életű falu. A modern művelődési ház tanúja a hazai és vendég együttesek rendszeres fellépésének. Hagyománnyá váltak az olyan rendezvények, mint a falunap, a gyermeknap vagy a Lakikatlan Gulyásfőző Verseny, valamint a Mozgatlak Futóverseny. Ezenkívül az önkormányzat egyéb sporteseményeket, gyermektáborokat és programokat készít az időseknek.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - péntek:
08:00 - 12:00
13:00 - 16:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 35 778 0104
honlap: obecsokolce.sk
Sokolce falu
Obec Sokolce
Hlavná 63
946 17  Sokolce
Vidék: Nitriansky
Időszak: Komárno
Vidék: Podunajsko
 47.8526679, 17.8292407

Elhelyezkedés Sokolce

Obec Sokolce
Hlavná 63
946 17  Sokolce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események