HU HU
1 hodnotenie
Agroturizmus Történelem A családnak Pihenjen
A délnyugat-szlovákiai Kolárovoban található hajómalom az úszómalom utolsó példája és Szlovákia egyetlen hajómalomja. A malomban található a Vízimalom Múzeum.

Hajómalom Kolárovóban

A délnyugat-szlovákiai Kolárovoban található hajómalom az úszómalom utolsó példája és Szlovákia egyetlen hajómalomja. A malomban található a Vízimalom Múzeum.

A vízimalom a Duna holtágán található. Két párhuzamos csónakra épült, és a folyóparthoz van rögzítve. A csónakok nagyobbak, mint az eredeti úszómalmok voltak. A komáromi szlovák hajógyárban 1982-ben, az egykori radvan nad dunajomi hajómalom mintájára készült rekonstruált forma.

Ma a malom elméletileg működőképes, de a valóságban nem működik, ez az oka a kar pangó vizének. Az épület több elemet tartalmaz az eredeti malomból, és kis történelmi kiállításként szolgál. Érdekesség például a 19. és 20. század fordulójáról származó, kismozdonyra emlékeztető benzinmotor, amely állítólag a világon az első mechanizmusok között volt, ennek köszönhetően készültek halászhálók.

A malom szilárd felépítésű, hogy ellenálljon a tavaszi jég és az évszázados víz támadásának. 86 m hosszú híd vezet hozzá, amelyet Európa leghosszabb faszerkezetes hídjának tartanak. A malom a Kis-Duna mentén népszerű csónakázási útvonalon található. A Kis-Duna ága azonban mindkét oldalról el van torlaszolva, így a malom nem érhető el vízzel.

A terület bejáratánál egy kis műszaki múzeum várja a látogatókat. A kiállított tárgyak ékköve a hálógyártáshoz alkalmas kötőgépekhez való fogaskerekes erőátviteli meghajtó gép.

Közel 50 év után sikerült ismét működőképessé tenni a gépet, amelyet egyes ünnepi alkalmakkor is használnak.

A malom a terület része, ahol számos műszaki műemlék található, pihenésre és felfrissülésre a hagyományos "Mlyna taverna"-ban van lehetőség, amely többek között egyedülálló gyógynövénylikőr-kínálatával is felhívja magára a figyelmet. A teljes nyári szezonban számos kulturális és gasztronómiai rendezvény zajlik a környéken, és itt szerveznek ökotáborokat is az iskolák számára.

Forrás: DAJAMABOOKS (24.7.2023)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: V objekte

Elfogadott fizetések: Készpénz, Hitelkártyás fizetés
beszélni fogsz: Slovensky, cseh, Magyar, angol, német
Szállás: V objekte
Beszállás: V objekte

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
10:00 - 17:00
Zimná sezóna: 13.00 - 17.00 hod. Vstupné: dospelí 3 eur, deti, študenti a dôchodcovia, ZŤP, - 2 eur


Kapcsolatba lépni

Telefon: 0908781146
honlap: vodnymlyn.sk/
Hajómalom Kolárovóban
Komárno
Petőfiho rad 1021/4, 946 03 Kolárovo
Kolárovo
Vidék: Nitriansky
Időszak: Komárno
Vidék: Podunajsko
 47.920516, 18.0017048

Tengerszint feletti magasság: 113 m

Komárno
Petőfiho rad 1021/4, 946 03 Kolárovo
Kolárovo

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események