HU HU
0 hodnotenia
A budapesti levéltárban tárolt akták azt bizonyítják, hogy községünket 1252-ben már a pozsonyi várnál szolgáló bíróságok telepeként ismerték. 1356 óta a falu arisztokratikus településként jelenik meg a dokumentumokban jelenlegi neve ODUOR (DVOR).

Malé Dvorníky falu

A budapesti levéltárban tárolt akták azt bizonyítják, hogy községünket 1252-ben már a pozsonyi várnál szolgáló bíróságok telepeként ismerték. 1356 óta a falu arisztokratikus településként jelenik meg a dokumentumokban jelenlegi neve ODUOR (DVOR).

Állítólag a falu nem a 6. században, az avarok idején, hanem a Dunajská Stredán átvezető akkori főúton volt a 6. században. A falu határai mentén húzódó földdomb, a Ring maradványai ma is léteznek. Ezen a hegygerincen jelenleg egy önkormányzati temető és egy kápolnával ellátott templom található, amely után ezt a gerincet "Kápolnadomb" -nak hívják. Az 1946-os ásatások során a régészek számos értékes leletet találtak a kelták és avarok korából. Néhányuk még mindig a Žitnoostrov Múzeumban látható.
A falu legrégebbi kulturális emléke egy kis kápolna és a már említett gerincen épült templom. A kápolnát 1735-ben a Szentháromság tiszteletére Bakó István akkori pozsonyi püspök szentelte fel. A Szentháromság továbbra is a templom és a falu védőszentje, ezért minden évben a turíci ünnepet követő vasárnapon lakomákat tartanak a faluban. A kápolnában található eredeti oltárból a mai napig csak a Szentháromság barokk képét őrizték meg.
A templom belső terét 1972-ben érdekes freskók díszítették. A freskó alján 4 betű AMDG található, ami latinul azt jelenti: AD MAIOREM DEI GLORIAM, szlovákul "Nagy dicsőség Istennek". Érdemes még megemlíteni az 1830 körül épült faluban található házat és az 1890 körül épült kastélyt, amely akkoriban Dr. Wippern János, az akkori monarchia konzuljához tartozott.

A templom völgyében, közvetlenül a városi temető mellett található egy "Lourdes" barlang.
A főként termékeny föld mellett, amely a közelmúltig volt a helyi lakosság nagy részének létezésének alapja, a falu katasztere főként számos mocsár és vizes élőhely. A falu legszélsőségesebb területe "Mocsola" néven ismert, a Kis-Duna folyóhoz legközelebb egy "Rét" nevű vadászat található. A 750. születésnapját ünneplő falu saját címerrel és zászlóval rendelkezik, amelyre minden lakó joggal büszke, mert nemcsak a múlt tükröződése, hanem a jövő modellje is. A vörös háttérrel ellátott, ezüstkardos páncélos kezet ábrázoló címert 1910-ben községünk címereként ismerte el az akkori királyi belügyminisztérium.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 1.4.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 31 552 3096
Malé Dvorníky falu
Obecný úrad
Dunajskostredská ulica 153/1
929 01  Malé Dvorníky
Vidék: Trnavský
Időszak: Dunajská Streda
Vidék: Podunajsko
 48.010219, 17.643258

Elhelyezkedés Malé Dvorníky

Obecný úrad
Dunajskostredská ulica 153/1
929 01  Malé Dvorníky

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események