SK SK

Mestský park v Košiciach

1 hodnotenie
Mestským park v Košiciach je najväčším parkom v meste. V minulosti počas socializmu mal názov Park gen. Petrova, počas Uhorska a Maďarského kráľovstva mal názov Szechenyi liget a počas prvej ČSR mal názov Sokolský sad.

Mestský park v Košiciach

Mestským park v Košiciach je najväčším parkom v meste. V minulosti počas socializmu mal názov Park gen. Petrova, počas Uhorska a Maďarského kráľovstva mal názov Szechenyi liget a počas prvej ČSR mal názov Sokolský sad.

Park bol založený v 60.rokoch 19. storočia medzi Mlynským jarkom a Hornádom (dnes železničnou stanicou a centrom mesta).
Koncom 18.storočia sa tu nachádzali mestské lúky a kúpele s prameňom minerálnej železitej vody, ktoré tu fungovali až do konca 19.storočia.

Kúpele boli nahradené novými parnými a vaňovými kúpeľmi na Drevnom trhu.
V 70.rokoch 20. storočia bol mierne redukovaný v prospech nových komunikačných spojení hlavne v predstaničnom priestore.
Hlavná parková promenáda, ktorá spája historické centrum mesta Košice so železničnou stanicou bola postavená tiež v 60. rokoch 19. storočia.
V parku sa nachádza aj elegantný pavilón švajčiarskeho štýlu, ktorý bol postavený v roku 1857 pre cisársky pár Františeka Jozefa I (18.8.1830-21.11.1916) a jeho manželu Alžbetu Bavorskú (24.12.1837-10.9.1898), ktorú rodičia a súrodenci prezývali Sissi.

V roku 1909 tu bola postavená budova Korčuliarskeho a tenisového pavilónu v secesnom slohu podľa projektu prešovského rodáka Júliusa Sandyho pre Košický korčuliarsky a tenisový spolok (Kassai korcsolyázó és tenisz egyesület).
V medzivojnovom období sa v parku nachádzala Nádražná reštaurácia, stredisko Slovenskej rady pre cudzinecký ruch s turistickou kanceláriou a ubytovaním.
V roku 1937 tu vzniklo Mestské kúpalisko a v roku 1962 sa tu podľa plánov architekta Ladislava Greča bola postavená krytá plaváreň.
V 90.rokoch 20. storočia tu bolo zriadené jazierko s umelým potôčikom a obnovený hudobný altánok, ktorý bol postavený v roku 1885 podľa plánu mestského staviteľa Júliusa Poschla.

Železnú konštrukciu zhotovil umelecký kováč majster Kozzig.
Posledná rekonštrukcia a revitalizácii v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry prebehla v roku 2013.
Počas tejto rekonštrukcie parku tu pribudli nové lampy, workoutové ihrisko, lanovka, kamery, ihriská, informačné kiosky, vynovili aj historické jazierko pri kúpalisku, altánok, fontány, mostíky a ďalšie objekty.
Historické jazierko má rozlohu 650 metrov štvorcových a jeho maximálna hĺbka je 3,6 m.
Rekonštrukciou prešla aj budova bývalého Korčuliarskeho a tenisového pavilónu.

Pri železničnej stanici sa v Mestskom parku nachádza majestátny a výše 150 rokov starý Topoľ biely, ktorý je chránený podľa rozhodnutia úradu životného prostredia Košice, pre vedecko-výskumný, náučný a kultúrno-výchovný význam.
V druhej polovici 20.storočia tu boli odhalené pamätníky – PAMÄTNÍK MJR. ĽUDOVÍTOVI KUKORELLIMU a PAMÄTNÍK GENERÁLA PETROVA.
V rokoch 2012 až 2015 sa začala rekonštrukcia starej schátranej budovy bývalej košickej krytej plavárne, ktorú premenili na halu umenia Kunsthalle.
Vznikol tak polyfunkčný priestor, ktorý je určený súčasnému umeniu, na organizovanie medzinárodných výstav a workshopov.
Veľká časť Mestského parku je ohradená elegantným a kovaným plotom.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Vlakom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí, Platené parkovanie v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 17.3.2020

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené


Kontakt

Mestský park v Košiciach
Mestský park
040 01  Košice
Kraj: Košický
Okres: Košice I
Región: Abov
 48.723753, 21.264043

Mestský park
040 01  Košice

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia