SK SK

Obec Veľké Blahovo

0 hodnotení
Búrlivé dni dejiny neušetrili ani obyvateľov našej obce. V stredoveku ich často decimovali nákazlivé epidémie, početná časť obyvateľov padla v národnooslobodzovacom boji, v prvej a v druhej svetovej vojne, a nevyhla sa nám ani smutná udalosť presídlenia.

Obec Veľké Blahovo

Búrlivé dni dejiny neušetrili ani obyvateľov našej obce. V stredoveku ich často decimovali nákazlivé epidémie, početná časť obyvateľov padla v národnooslobodzovacom boji, v prvej a v druhej svetovej vojne, a nevyhla sa nám ani smutná udalosť presídlenia.

Viac ako 90 percent našich obyvateľov má maďarskú národnosť. Obec Veľké Blahovo prešla najvýraznejším vývojom v poslednom storočí, čo samozrejme súviselo so spoločenskými zmenami, s technickým vývojom a všestranným nárastom vzdelania. Veru, zásadne sa zmenil aj výzor obce. Zmizli domčeky so strechami z trstiny a maličkými okienkami, vahadlové studne a hospodárske dvory, plné obilných skladov, so stodolami, maštaľami a vozovňami. Vozy, ťahané volmi a koňmi sa stali pamiatkou, takisto ako prašné cesty a bubnovanie obecného zriadenca. Namiesto domčekov s trstinovou strechou, sa postavili palácom podobné domy, s veľkými oknami, priestrannými izbami a kúpeľňami. Obyvateľstvo je zásobované pitnou vodou cez vodovodné potrubie, v celej obci je zavedený plynovod, ulice sú bezprašné, a premávajú na nich moderné motorové vozidlá. Namiesto bubna sa prihovárajú obyvateľom zvukové amplióny. Bohužiaľ, asi v polovici minulého storočia došlo k zbúraniu barónskeho kaštieľa, ktorý bol ozdobou obce, na jeho mieste stojí dnes kultúrny dom. V strede dediny sa nachádzal dom chudobných. V ňom bývali najchudobnejší občania dediny, ktorým nič iné nezostávalo, než sa uživiť žobraním. V polovici minulého storočia bola zbúraná aj táto budova, namiesto nej bol postavený obelisk, pamätník na tých, ktorí utrpeli martýrsku smrť počas fašizmu.

V poslednom storočí sa značne rozrástla aj naša dedina. Došlo k vybudovaniu viacerých nových ulíc, z ktorých treba spomenúť Železničnú (Túlátú) ulicu, v ktorej pred niekoľkými desaťročiami stálo len pár domov. Došlo k vyrovnaniu jám, z ktorých niekedy ťažili materiál pre domy, budované z nepálenej hliny, na ich mieste došlo k vybudovaniu nového radu domov. K obrovskej zmene došlo aj na úseku vzdelávania. Kým v prvej polovici storočia nebola ani jedna osoba, ktorá by mala maturitu, alebo by skončila strednú školu, v druhej polovici storočia sotva bolo možné nájsť v obci takú osobu, ktorá by nemala stredoškolské vzdelanie. Veľa obyvateľov získalo vysokoškolský, alebo univerzitný diplom. V tridsiatych rokoch bola postavená trojtriedna škola, a o niekoľko rokov neskôr aj materská škola. Poštu, postavenú začiatkom storočia, vystriedala moderná budova pošty a telekomunikácií. V poľnohospodárskej oblasti došlo takisto k veľkým zmenám. Nezmenilo sa len vlastnícke právo, ale aj výsledky výnosov. Kým pred sto rokmi prebiehala poľnohospodárska výroba ručne a pomocou zvieracej sily, od polovice storočia ich vystriedali stroje.

V 830-ročných dejinách našej obce majú svoju úlohu aj naši občania Rómskej národnosti, ktorí žijú medzi nami už storočia. Je faktom, že naša obec sa stala známou na svete vďaka Cigánom. Naši vynikajúci hudobníci a cigánske kapely boli známe aj ďaleko za hranicami našej obce. Z nich najvýznamnejšou osobnosťou bol János Bihari, hudobný skladateľ, znamenitý činiteľ verbunku, ktorý sa narodil v našej obci dňa 21. októbra 1764.

Doplňujúce informácie

Možnosti dopravy: Pešo, Bicyklom, Autom, Autobusom
Možnosti parkovania: Parkovanie zdarma v okolí

Akceptované platby: Hotovosť
Dohovoríte sa: Slovensky

Vhodné pre: Deti, Rodiny s deťmi, Seniorov, Hendikepovaných, Cyklistov, Mládež, Dospelých
Sezóna: Jar, Leto, Jeseň, Zima
Aktualizované dňa: 2.4.2020

Otváracie hodiny

Počasie

Neuvedené

Kontakt

Telefón: +421 31 552 2093
Webová stránka: velkeblahovo.sk
Obec Veľké Blahovo
Obec Veľké Blahovo - obecný úrad
Veľké Blahovo 72
930 01  Veľké Blahovo
Kraj: Trnavský
Okres: Dunajská Streda
Región: Podunajsko
 48.010192, 17.575827

Lokalita Veľké Blahovo

Obec Veľké Blahovo - obecný úrad
Veľké Blahovo 72
930 01  Veľké Blahovo

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia