SK SK

Komentovaná prehliadka výstavy Martin Benka - Bratislava-Staré Mesto

0 hodnotení
Kultúra
Kto bol Martin Benka, ako tvoril a ako sa jeho tvorba vyvíjala? Komentovaná prehliadka výstavou v podaní kurátorky Moniky Válekovej.

Komentovaná prehliadka výstavy Martin Benka

Kto bol Martin Benka, ako tvoril a ako sa jeho tvorba vyvíjala? Komentovaná prehliadka výstavou v podaní kurátorky Moniky Válekovej.

Sprevádza: kurátorka výstavy Monika Váleková

Registrácia cez hradpodujatia@gmail.com

Výstava vznikla pri príležitosti 130 rokov od narodenia významného slovenského maliara, predstaviteľa slovenskej výtvarnej moderny, ktorý vo svojej maliarskej tvorbe koncipoval dôležité východiská pre moderné slovenské výtvarné umenie. Bol prvým maliarom, ktorý hľadal farby a tvary typické pre Slovensko.

Martin Benka (1888 - 1971) svojím dielom položil základné piliere slovenskej výtvarnej kultúry. Bol zaujímavým „renesančným" človekom so všestrannými umeleckými záujmami, výtvarnými, hudobnými a literárnymi. Umelec pôvodom zo Záhoria precestoval Európu, no najviac mu prirástla k srdcu severoslovenská horská krajina. V rámci svojej tvorby si vytvoril neopakovateľný rukopis, ktorým citlivo reflektoval obraz slovenskej prírody. Ako on sám povedal: „Záľubu som našiel v oblých, živo sa vlniacich holiach, na úbočiach, v dolinách a všade tam, kde sa krása prírody snúbila so životom. Vysoké majestátne vrchy v čarovných líniách pohybu mi hovorili, že nie sú ani príliš plošné, ani príliš plastické, ale také ako som si želal."

Okrem maľby a kresby sa venoval aj grafike a hudbe. Vo svojom ateliéri zakladal s priateľmi sláčikové kvartetá a organizoval komorné koncerty. Zaujímavosťou v jeho dizajnérskom diele sú hranaté „kubistické" husle evokujúce voľné inšpirácie slovenskou ľudovou ornamentikou. Navrhoval knižné ilustrácie, známky, exlibrisy, sgrafitá, bankovky, v neposlednom rade vyhotovil niekoľko návrhov fontov. V typografii kombinoval prvky z ľudovej tvorby, ornamentov a samozrejme jeho obľúbenej prírody. Benkovmu autorskému písmu je až v posledných rokoch venovaná patričná pozornosť.

V marci 1960 Benka daroval podstatnú časť svojej zbierky – okolo 5200 výtvarných diel, korešpondenciu a knižnicu československému štátu, následne sa dostala do správy Slovenského národného múzea. Vo svojom testamente odkázal štátu aj zvyšok svojej pozostalosti, okrem umeleckých artefaktov i zariadenie svojho domu, resp. ateliéru v Martine. Práve tu bolo v roku 1972 otvorené SNM-Múzeá v Martine, Múzeum Martina Benku.

Martin Benka zasvätil svoj život estetike a kultivovaniu slovenského prostredia. Bol milovníkom Mozarta a Beethovena, zručným maliarom, grafikom a dizajnérom. Výstava predstaví mnoho stránok z jeho osobnosti a rozmanitej tvorby.

Aktualizované dňa: 23.8.2019
Zdroj: City life

Dátum konania

Podujatie sa už skončilo.

Október 2019

Po Ut St Št Pi So Ne
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3

Kliknutím na príslušný deň podujatia zobrazíte čas konania


Vstupné

Nie je uvedené.


Kontakt

Komentovaná prehliadka výstavy Martin Benka
Historické múzeum SNM
Vajanského nábrežie 2
810 06  Bratislava-Staré Mesto
Kraj: Bratislavský
Okres: Bratislava I
Región: Bratislava
 48.142248, 17.0996481

Historické múzeum SNM
Vajanského nábrežie 2
810 06  Bratislava-Staré Mesto

Zobraziť kontakt

tipy na zážitok v okolí Podujatia