DE DE

Noc literatúry 2019 - Modra

0 hodnotenia
Kultur
Milovníkov literatúry čaká v Modre päť rozmanitých čitateľských zastávok na dolnom predmestí mesta, všetky v blízkosti cintorína a Kostola sv. Jána Krstiteľa, ktorý v minulosti vymedzoval južný okraj stredovekého sídla.

Noc literatúry 2019

Milovníkov literatúry čaká v Modre päť rozmanitých čitateľských zastávok na dolnom predmestí mesta, všetky v blízkosti cintorína a Kostola sv. Jána Krstiteľa, ktorý v minulosti vymedzoval južný okraj stredovekého sídla.

Podarilo sa nám nájsť päť zaujímavých miest a medzi nimi aj také, ktoré nie sú bežne otvorené. Pozývame vás na večernú literárnu prechádzku, na ktorej vám na zaujímavých miestach v Modre prečíta päť hostí ukážky z piatich rôznych kníh.

Návštevníci budú 15 minút počúvať čítanie a 15 minút budú mať čas na presun na ďalšie miesto. Čítania sa na každom mieste zopakujú päťkrát, diváci si podľa mapy a bulletinu vyberajú sami postupnosť s akou čítania navštívia. Na každom mieste čítania dostanú poslucháči do letáku pečiatku. Ak prejdú všetkých päť miest a opečiatkovaný leták vhodia do pripravenej schránky, budú zaradení do žrebovania o knižné ceny a modranské vína. Žrebovanie víťaza prebehne po ukončení čítaní v priestoroch Slovenskej ľudovej majoliky. Knihy do súťaže venovalo vydavateľstvo Literárna bašta a pezinské kníhkupectvo Artforum, ktoré je partnerom podujatia.

PROGRAM

18:30 h otvorenie, Slovenská ľudová majolika
19:00 h čítania na všetkých miestach naraz, 15 min čítanie + 15 min presun
21:30 h žrebovanie cien, spoločný pohár vína, Slovenská ľudová majolika


číta: Zuzana Kyzeková
kniha: Eva, Carry van Bruggen, Holandsko, 2018
miesto: Slovenská ľudová majolika
Jednu z ukážok si môžete vypočuť pri peci, ktorá vypiekla tisíce tradičných keramických predmetov. Literárna púť nás zavedie aj do výrobných priestorov Slovenskej ľudovej majoliky, do ktorej sa koncom roka 2017 vrátil život, kde sa opäť rozpálili pece a vrátili majstri keramikári, aby vdýchli hline život v podobe keramickej krásy.

číta: Eva Oslíková
kniha: Cesta tieňmi, Mariateresa Di Lascia, Taliansko, 2018
miesto: Reštaurácia Mlyn 108
Reštaurácia sa nachádza v budove zrekonštruovaného vodného mlyna zo 16. storočia, ktorá je situovaná v zástavbe na Dolnej ulici. Z vonku nenápadný žltý dom pozýva veľkou drevenou bránou do zelenej oázy, veľkej harmonickej záhrady a do citlivo zrekonštruovaného starobylého mlyna so zachovaným mlynským mechanizmom.

číta: Zuzana Polonská
kniha: Priemerný index šťastia, David Machado, Portugalsko, 2019
miesto: Zvonica na cintoríne
Nenápadná ale mimoriadne vzácna zvonica v severnej časti areálu cintorína je súčasťou jeho obvodového múru a tvorí jeho severovýchodné nárožie. Nahliadnite do tejto jednoduchej ale nádhernej renesančnej zvonice s výraznou bosážou na nárožiach, s polkruhovými oknami na poschodí vo funkcii zvukových otvorov. Bim-bam-bom, takto bije zvon!

číta: Martin Meľo
kniha: Klamárka, Ajelet Gundar Gošen, Izrael, 2019
miesto: Kaplnka Najsvätejšej Trojice
Čítať budeme aj pred nenápadnou rímskokatolíckou kaplnkou z polovice 18. storočia na juhovýchodnom konci mesta, neďaleko rybníka, ktorá je ako iné prícestné pútnické kaplnky postavená mimo mesta. Ukážku si vypočujete na lavičke pod šumiacimi brezami s výhľadom na drobný ale krásny barokový štít priečelia.

Zusätzliche Information

Transportmöglichkeiten: Zu Fuß, Mit dem Fahrrad, Autom, Mit dem Bus
Parkmöglichkeiten: Kostenlose Parkplätze in der Nähe

Akzeptierte Zahlungen: Kasse

Passend für: Jugend, Erwachsene
Aktualisiert am: 23.4.2019
Quelle: KC Modra

Datum der Veranstaltung

Die Veranstaltung ist vorbei.

Dürfen 2019

Po Aus St Nein. Pi Damit Geboren
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2

Klicken Sie auf den entsprechenden Tag der Veranstaltung, um die Uhrzeit der Veranstaltung anzuzeigen


Eintrittspreis

Nicht festgelegt.


Kontakt

Noc literatúry 2019
Slovenská ľudová majolika
Dolná 138
900 01  Modra
Region: Bratislavský
Zeitraum: Pezinok
Region: Trnavsko
 48.326634, 17.31618

Slovenská ľudová majolika
Dolná 138
900 01  Modra

Sichtkontakt

tipps für erlebnisse in der umgebung Veranstaltungen