HU HU
1 hodnotenie
Kultúra
Az első nyitrai színház 1883-ban épült, 360 férőhelyes. A kilenc méter széles színpadot petróleumlámpák világították meg. Nyitrának akkoriban mintegy kilencezer lakosa volt.

Andrej Bagar Színház

Az első nyitrai színház 1883-ban épült, 360 férőhelyes. A kilenc méter széles színpadot petróleumlámpák világították meg. Nyitrának akkoriban mintegy kilencezer lakosa volt.

Az épület a jelenlegi színház helyén állt, és a nyitrai közönséget szolgálta, amíg a második világháborúban egy légibomba el nem rombolta. Ezzel azonban nem fejeződött be a város színházi színterének helyreállítására irányuló erőfeszítés. A Nemzeti Ház épületében és egyben a TJ Sokol tornatermében jött létre. A színházi célokra adaptált teret 1949 decembere óta használják - teljes 43 évig.

1992-ben az Andrej Bagar Színház elköltözött régi épületéből, és azóta Szlovákia egyik legnagyobb és legmodernebb színházi épületében működik. Két játszótér - az 577 férőhelyes nagyterem és a 120–150 változó elrendezésű stúdió - előfeltétele a multifunkcionális színházi állvány zavartalan működésének, és ideális feltételeket teremtenek a modernek létrehozásához, bemutatásához és megértéséhez. színpadi munka.

A nyitrai Andrej Bagar Színház dramaturgiája mind a hazai, mind a külföldi közönséget kielégíti, és figyelembe veszi annak sokszínűségét. A tematikus és műfaji sokszínűség összefonódik a színpadi mű magas igényeivel és vonzerejével. A konkrét produkciók a rendező személyiségek eredetiségét, jellegzetes kézírását, esztétikai stílusát, poétikáját és a művek saját értelmezését tükrözik.

A repertoár tartalmazza a 20. századi világklasszikus és modern dráma alaposzlopait. A színház rendszeresen mutat be műveket gyermekek és fiatal nézők számára. Természetes kötelességnek tartja szlovák szerzők, kortársak és klasszikusok műveinek bemutatását.

A színház csodálatos zenei és drámai projektjei a közelmúltban nagyon népszerűvé váltak. Az erős közönségválasz, valamint a hazai és külföldi kritikusok pozitív értékelése megerősíti a magas szakmai minőséget, összehasonlítva az adott műfaj műveivel európai kontextusban. A belső rendezők híres korszakait (Pavol Haspra, Karol Spišák és Jozef Bednárik) követően a színház nemrégiben új és jellegzetes művészi kifejezést próbált találni. Együttműködik a hazai és külföldi színházi szcéna jeles személyiségeinek felkeresésével. Ez a kreatív stagnálás megelőzésének egyik módja. Az állandó művészi konfrontáció és a kreatív párbeszéd az együttes művészi fejlődését, fejlődését és a néző számára a csúcsminőségű színházi produkció élvezetét nyújtja.

Az Andrej Bagar Színház exkluzív belső terekkel rendelkező épülete ideális teret jelent különböző kulturális és társadalmi események számára: zenei együttesek, különféle műfajú táncegyüttesek fellépése, akadémiák, televíziós felvételek vagy szórakoztató programok élő közvetítése stb. Van egy színházi étterem és egy kávézó változatos étel- és italmenüvel, amelyek alkalmasak az ünnepi fogadások megszervezésére.

A nyitrai regionális színház, később a nyitrai regionális színház 1949/50-es fordulóján jött létre. 1979 óta egy fontos szlovák színészről, rendezőről, pedagógusról és a színházi élet szervezőjéről - Andrej Bagarról - kapta a nevét.

Tevékenységének 60 éve alatt az együttes túllépett az úgynevezett regionális túraszínház keretein, és elismert állandóvá vált a szlovák professzionális drámaszínház építésében. Közönségre tett szert itthon és külföldön. A nézők számára vonzó és formailag vonzó produkciók. Létrehozása intellektuálisan és esztétikailag igényes. Soha nem állt ellen az új színházi nyelv kreatív keresésének töretlen útjainak. Gyakran kísérletezett, teret engedett a fiatal ambiciózus alkotóknak, egészséges művészi kockázatot vállalt és meglepett művészi eredményeivel.

A színházi fesztiválok nagyszerű színházi ünnepek a szlovákiai és külföldi látogatók és színházlátogatók számára. 1973 óta május utolsó hetében Májová divadelná Nitra néven tartják a szlovák dráma szakmai színházak találkozóját. 1992 óta a Nyitrai Színház minden évben szeptember utolsó hetében a DIVADELNÁ NITRA Nemzetközi Színházi Fesztivál helyszíne. Európában a legfontosabb együttesek vesznek részt. Az Andrej Bagar Színház a fesztivál egyik fő társszervezője. Ugyanakkor rendszeresen részt vesz benne saját színházi produkciójával. A jövőben a színház az európai színház legfrissebb és progresszív trendjeit kívánja követni a 20. század végén. Nemcsak azért, hogy beépüljön bele a maga és pótolhatatlan formájába, hanem mindenekelőtt gazdagítsa. Saját múltadra építve és egy új jövő perspektívájában cselekedve. Fedezze fel újra a néző és maga a színház számára az alapvető etikai és esztétikai posztulátumokat.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz, Hitelkártyás fizetés
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 30.5.2018

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 37 776 4711
Email: dabnr@dab.sk
honlap: dab.sk
Facebook: facebook.com…
Andrej Bagar Színház
Svätoplukovo námestie 4
950 53  Nitra
Vidék: Nitriansky
Időszak: Nitra
Vidék: Ponitrie
 48.314156, 18.088953

Svätoplukovo námestie 4
950 53  Nitra

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események