HU HU
0 hodnotenia
Történelem Kultúra Pihenjen
Az udvarház mögötti park eredetileg francia stílusban épült. 1794-ben František Ziči gróf megbízta Bernhard Petri tájépítészt és agronógust, hogy építtesse át az angol park stílusába. Ez a 24 éves németországi Zweibrϋcken szülöttje igazi remekművet készített a Zičiov-kastély mögött, amelyet akkoriban egész Európában használtak.

Park - Voderady

Az udvarház mögötti park eredetileg francia stílusban épült. 1794-ben František Ziči gróf megbízta Bernhard Petri tájépítészt és agronógust, hogy építtesse át az angol park stílusába. Ez a 24 éves németországi Zweibrϋcken szülöttje igazi remekművet készített a Zičiov-kastély mögött, amelyet akkoriban egész Európában használtak.

Bernhard Petri cikket írt a park sikeres rekonstrukciójáról, amely 1797-ben jelent meg a lipcsei Taschenbuch für Garten - Freunde antológiában. Ennek az újjáépítésnek a tiszteletére gróf František Ziči 12 méteres obeliszket építtetett a parkban latin szöveggel: NATURAM PINXISSE PARUM EST, NISI PICTA VENUSTE RIDEAT, ET LAETOS OSTENDAT SPLENDIDA VULTUS. VETUSTAS AVORUM SEDES SUO RESTITUIT NITORI 1794. CFZ

A Voderady park volt az első természetes-szentimentális park a mai Szlovákia területén. A szakértők a természetes-szentimentális parkot parkosítóknak nevezik, abból az időszakból, amikor a felvilágosodás gondolkodása befolyásolta az emberi tevékenység minden ágát (a 18. század utolsó harmada). A merev geometriai vonalakat szabad tereprendezés váltotta fel. Szlovákiában a legnépszerűbb típus a 18. század utolsó harmadának klasszicista szentimentális parkja lett, amelyet a csökkentett francia kert és az angol tereprendezés kombinálásával hoztak létre, ahol megjelentek az első külföldi fás szárú növények. Bár az alkotók megpróbáltak alkalmazkodni a természethez való visszatéréshez, nem tudtak lemondani a szokásos "barokk" dísztárgyakról, ezért virágágyásokat és reprezentatív kilátást hagytak a kastély körüli francia parkokról.

Forrás: Voderady info

Lombhullató és tűlevelű fák nőttek a tó két szigetén. Az egyik szigetet japán módon díszítették egy könnyű kilátó pavilonnal. Keleti stílusú híd vezetett a partról. A rácsos keresztek között a remete háza belülről hasonlított a remete gyenge belső terére, de egy másik ajtó egy gyönyörűen berendezett szobába vezetett, ahol finom bútorok és kínai porcelán találhatók, és minden kényelem egy igényes vendég számára. Innen nem messze, egy keskeny téglahíddal ellátott kis patak mögött egy régi vár romjai tornyosultak. Az oda vezető út egy tégla és felvonóhíd felett vezetett, amelyek átjárták az árkot. A kastély hátsó részét a vadász szállására rendezték be.

A park olyan ritka erdőket tartalmazott, mint a japán saphora, catalpa, ginko - a buddhisták szent fája (az egyik nőgyógyászat 207 cm volt a törzs kerületében, és Szlovákiában a faj minden egyedéhez tartozik a főemlősökhöz), tulipánliliom, szil , gymnokladus, vejmutovka, kanadai dió, juhar, platán, ezüst luc és még sok más. A látogatók legnagyobb figyelmét azonban mindig a park mögötti erdőben szétszórt évszázados tölgyek keltették fel. Egyszer hollócsaládok százainak nyújtottak menedéket. Közülük a legnagyobb Jánošíkov dub. Mellmagasságban kerülete 527 cm.

A parkot egyszer nemcsak a látogatók, hanem a szakértők is megcsodálták. Ez Pozsony teljes fővárosának leghíresebb és legcsodáltabb parkja volt. Neki köszönhetően Voderady is bekerült az akkori kézikönyvekbe és enciklopédiákba.

Forrás: Voderady info

Andrej Kubina kijelentette, hogy az ókori rómaiaknak megvan a Tusculum-ja, a bécsiek Hietzingben keresték a keresztséget, a nagyszombati nép pedig a Voderady-t.

A legnagyobb dicsőség idején több tucat kocsi és szekér érkezett Voderadyba húsvét és pünkösd hétfőn. Közel ötvenet számláltak 1874. április 6-án. „A gigantikus kertben csak jókedvű kirándulók voltak, akik kisebb-nagyobb társaságokban, részben önállóan jártak az összegekkel, hangos beszélgetéssel és nevetéssel beszélgették jóakaratukat. De az üvegházak egy szép tavaszi napon méhészetekre hasonlítottak; a be- és kilépés alig volt elég ahhoz, hogy elkerülje őket. "

1945 után a ritka park hanyatlása és fokozatos pusztulása következett be. Sok dísz teljesen eltűnt benne. Egyes épületelemeket szándékosan lebontottak, sokukat könyörtelenül elpusztítottak vagy építőanyaggá szétszerelték.

A 2006 és 2014 közötti időszakban az önkormányzat vezetése az elhanyagolt parkot többször megtisztította a benőtt fák eltávolítása érdekében. Néhány eredeti, egészséges fás szárú növényt és minden évben a park változatos növényzetét szakszerűtlen beavatkozásokkal fokozatosan eltávolították. Ebben az időszakban az udvarház mögötti park egy részét szétválasztották és személyes tulajdonba adták, beleértve a kastély romjait - egy 19. századi parkromot. Az akkori falu vezetésének egyetlen gyenge foltja több új fa telepítése volt.

Forrás: Voderady info

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekes családok, Idősek, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 2.5.2023

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 915 725 840
Park - Voderady
Park
Voderady
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.279311, 17.557835

Tengerszint feletti magasság: 135 m

Park
Voderady

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események