HU HU

Szűz Mária nevének temploma

0 hodnotenia
A kanonikus szerint az ún "Baťániovskej", látogatás 1782-től, az új templom egy emelt helyre épült, házak és szilárd anyagok (kő és égett tégla) sorozatán kívül, csempével borítva, így védve a tűzveszélytől.

Szűz Mária nevének temploma

A kanonikus szerint az ún "Baťániovskej", látogatás 1782-től, az új templom egy emelt helyre épült, házak és szilárd anyagok (kő és égett tégla) sorozatán kívül, csempével borítva, így védve a tűzveszélytől.

Három oltára volt: a főoltárt Szentnek szentelték. Miklós püspök a szentély közepén található. Az oltár és a kasszaház előtt tizenhat művészileg kidolgozott tölgyfa zsámoly állt. A keresztségi vizet egy réz tartályba tették egy fadobozban. A szent vizet a sekrestye ezüst edényében tárolták. A sekrestye fölé oratóriumot építettek, amely a templom védőszentjét szolgálta.

A 19. század első felében, a plébániatemplom 1844-es szélesebb körű rekonstrukciója során a templom védnökségét újra, Szűz Mária Névre változtatták.

1847-ben a templom tornya még hiányzott. 1859-ben történt megépítése után Ján Scitovský bíboros, esztergomi érsek 1861-ben ünnepélyesen felszentelte a templomot.

A templom szószéke a 18. század második feléből származó rokokó, amelyet a szónoklaton és a lombkoronán rokokó díszek díszítenek.

A 19. és 20. század folyamán a templomot fokozatosan javították és befejezték.

1980-ban a templom festésénél a következő munkákat hajtották végre: a mennyezet freskóinak restaurálási munkálatai, egy új St. családok a mennyezeten, az egész templom mennyezetének és falainak festése, freskók - márványutánzatok a termek oszlopain, festmények restaurálása és aranyozása. 1992-ben új órát telepítettek a templom tornyára. 1998-ban két festmény is festhető volt - karácsonyi és húsvéti témákkal -, amelyeket az adott liturgikus időszakban kicseréltek Szűz Mária Nagyboldogasszony eredeti festményével a főoltáron.

A helyi krónikából

Annak ellenére, hogy a templom építésének költségeinek nagy részét Erdödy város földbirtokosai viselték, őseink is sokat áldoztak. Az egyház tulajdonában lévő négy szőlőből 510 aranyat nyertek az 1755 - 1760 években, és 102 aranyat kerestek a templom mezején eladott rozsért. A pénz egy részét a karitatív hívőktől és a Szent-alapítóktól is megkapták. tömeg.

A kézi munkát segíteni kellett egy ilyen igényes épület megépítésében. Például a rácsos fát egy asztalos mester rendelte meg a kereskedőktől a "bányászokon". Ezt a fát a Vág mentén Hlohovecbe kellett szállítani. Ismeretlen okokból azonban a tutajok állva maradtak Nové Mesto nad Váhomban. 44 furmán aztán kétszer is elment erre a fára.

Az építkezéshez 240 kőcsík tört el, ami kb. 880 m3 volt. Sok égetett téglára, homokra és más építőanyagra is szükségünk volt. Az építkezésben a környező falvakból származó Furmani is segített.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben


Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 25.12.2022

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szűz Mária nevének temploma
obec
Horné Orešany
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko
 48.466413, 17.438122

Tengerszint feletti magasság: 209 m

obec
Horné Orešany

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események