HU HU

Kežmaroki Kiállítóterem (bárónő)

1 hodnotenie
A ház eredetileg gótikus-reneszánsz. Mielőtt r. 1669-ben a habánoké volt (valószínűleg Szepességben az egyetlen), in 1669-ben Štefan Thököly várúr adományozta II. szolgájának Badányi Ádámnak. E család utolsó utódja, báró Hedwig Mária von Szirmay itt élt haláláig. A Badányi család az épület második felében újjáépítette az épületet. 18. század késő barokk stílusban, egy palota típusú házban.

Kežmaroki Kiállítóterem (bárónő)

A ház eredetileg gótikus-reneszánsz. Mielőtt r. 1669-ben a habánoké volt (valószínűleg Szepességben az egyetlen), in 1669-ben Štefan Thököly várúr adományozta II. szolgájának Badányi Ádámnak. E család utolsó utódja, báró Hedwig Mária von Szirmay itt élt haláláig. A Badányi család az épület második felében újjáépítette az épületet. 18. század késő barokk stílusban, egy palota típusú házban.

A homlokzatot XVI. Lajos stílusában díszítik. Az erkélyen az MB kezdőbetű (Mathias Badányi - élt 1825 - 1899-ben). A Badányi családban gyakori vendég volt a közeli Farkašovce (ma Vlková) faluból származó fiatal bárónő, Babetta von Wieland, akibe beleszeretett. 1818 - 1824 professzor és a kežmaroki líceum rektora, Ján Chalupka (1791 - 1871), később szlovák író és dramaturg. Ez a boldogtalan szeretet az irodalomba is bekerült. Az épület hosszú felújítása után a város irányításával, ben Az első emeleten 1993-ban megnyílt a városi galéria. Mivel 1996 A Kežmarok Információs Ügynökség (KIA) az épületben van.

A BAROK valóban él

Ház a Fő téren sz. 46-ot Kežmarokok "bárónőnek" hívják. Valójában a bárónő valóban ott lakott. Az öreg kežmarokok még emlékeznek Hedwig Maria Szirmayra (1895. január 17. Nyiregyháza - 1973. február 8. Kežmarok), egy öltözött idősebb hölgyre, talán kissé festettebbre és púderesebbre, nagy brossú sapkával. Méltósággal mozgott a város utcáin, kiterjedt ismeretekkel rendelkezett főleg a képzőművészet és a történelem területén, beszélt nyelveket (német, magyar, francia, szlovák, esetleg mások), és nem engedélyezett látogatást, csak kedden, 11 óra (fogadás napja). Lakása egy nemesi társadalom életének képe volt - a szobákat gyönyörű bútorok, festmények és gazdag könyvtár töltötte meg.

A Badányi család egyesült a vezető arisztokratikus szepesi Görgey, Mariássy, Doleviczény stb. Családokkal. Elágazott Slovenská Ves, Podhorian és Holumnice. A Badányi család azóta Kežmarokon él 1669 - a város házát Štefan Thököly várúr adományozta II. Később ennek a családnak is volt egy háza. 48 - mindkét ház újra összekapcsolódott és összekapcsolódik. A 19. században ebben a házban találkozott a szepesi értelmiség - itt a líceum rektora, Ján Chalupka, később a szlovák dráma megalapítója, egész életen át tartó, de meg nem valósult szeretetével találkozott Babetta von Wieland bárónővel. Az MB - Mathias Badányi (a bárónő régi apja) kezdőbetűket a mai napig megőrizték az erkélyen.

A bárónő életéről nem sokat tudunk - ismert volt, hogy sokat utazott Európában (mivel nem volt sok pénze, nyilvánvalóan valaki fizetett az utazásaiért), volt egy emberei kör - az ún felsőbb társadalom, hanem az idegen nyelveket beszélő régi szepesek is. Barátságba került Strážky Czóbelová bárónővel és a Bornemisza család leszármazottaival is. Sokan azt gondolták, hogy Kežmarok bárónője egyedülálló nő életét vezette, mert még soha egyetlen férfival sem látták. Itt kezdődik élete titka. Feleségül vette (?) Eperjesi Stipsith bárót. Az egyik verzió szerint felmondta a házasságot állítólag azért, mert nem volt autója, ami nem valószínű. A második változat szerint egy órával az esküvői aktus után hagyta el, állítólag azért, mert egész életében szerelmes volt Ernest Bethlenfalvy, huncovieci földbirtokos, természettudós és a Magas-Tátra szeretője. Nem tudni, mi igaz, de tény, hogy a bárónőt örök nyugalomra helyezték Goldberger - Bethlenfalvy családi sírjában, és a birtokán ennek az úrnak a fényképét nyomtatták betűkkel.

A legnehezebb időszakot a bárónő a második világháború után élte meg. Világháború - nemesi családból származott, nem szlovák volt, az ún kényszerű és alantas munka, amelyet könnyen gyűlölt, mert soha nem dolgozott - de furcsa módon házát és vagyonát soha nem államosították. Megpróbálták házát bútormúzeumká alakítani, de a Kežmarok Nemzeti Bizottság nem értett egyet a helyi múzeum igazgatójának ezzel a javaslatával. Amikor a bárónőnek hiányzott a pénze, eladta vagyonának egy részét - családját azonban nem.

A bárónőt legalább egy héttel halála után holtan találták. Kezeletlen tüdőgyulladásban halt meg. Sajnos a halála után több értéket "kaptak a lábukra", pl. nagyméretű dekoratív függő ezüstlemezek, ékszerek (egyetlen darabot sem találtak), kisebb bútorok részei, levelezés (ismert volt, hogy a bárónő sokakkal írt - alapvetően minden eltűnt), még egy nagyon értékes numizmatikai gyűjtemény is, amelyre rámutattak. a múzeum munkatársai Kežmarok egykori lakói Németországban (pl. Peter Wagner). Nem ismert, hogy ki gazdagodott meg ezekkel a dolgokkal. Annyit lehet tudni, hogy a járási és városi hivatal alkalmazottai, akik még tárgyakat is leltároztak, először jutottak be a lakásba. A múzeum munkatársait, akiknek volt mondanivalójuk a tárgyak értékeléséről, mindenek után hívták ... De mégis kaptak valamit. Mivel a bárónőnek nem voltak örökösei, a múzeum a könyvtár egy részével számos bútorot és lakberendezési tárgyat szerzett be. A dolgokat a polgári lakhatási kultúra kiállításán mutatják be a Fő tér 55. számú házában.

A poprádi művészklub művészeti szalonja

Az új összetételű és koncepciójú Poprádi művészek klubja 2008 áprilisában jött létre. Egyesíti azokat az embereket, akik érdeklődnek művészi képességeik és ötleteik fejlesztése iránt. Heti 1-2 alkalommal alkotnak egy közös stúdióban, amelyet František Žoldák művész vezet. A klub különféle művészeti műfajokra, technikákra és stílusokra összpontosít. Ez a sorozatban a negyedik közös kiállítás, és a művészek dekoratív, stilizált és absztrakt alkotásokat mutatnak be az elmúlt két évben.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 16.3.2020
Forrás: mskskezmarok.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - péntek:
09:00 - 12:00
13:00 - 17:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 52 452 3170
Kežmaroki Kiállítóterem (bárónő)
Hlavné námestie 46
060 01  Kežmarok
Vidék: Prešovský
Időszak: Kežmarok
Vidék: Alvás, Tátra
 49.135086, 20.430606

Hlavné námestie 46
060 01  Kežmarok

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események