HU HU
0 hodnotenia
Pihenjen Kultúra Történelem Cyclo Idegenforgalom A családnak
A Katarínka kolostor, egy történelmi kolostor a Kis-Kárpátokban, Dechtice és Naháč falvak közelében található, amelyet a 17. században a ferences rend épített. Az oktatás és a vallási élet fontos központja, amelyet később tűz pusztított el, és a XVIII. században elhagyott. Ma már csak romok, népszerűek a turisták és a történelem kedvelői körében.

Katarínka (zarándokhely) ****

A Katarínka kolostor, egy történelmi kolostor a Kis-Kárpátokban, Dechtice és Naháč falvak közelében található, amelyet a 17. században a ferences rend épített. Az oktatás és a vallási élet fontos központja, amelyet később tűz pusztított el, és a XVIII. században elhagyott. Ma már csak romok, népszerűek a turisták és a történelem kedvelői körében.

A Szent Kolostor története Katarina

15. század első harmada – egy kőből készült gótikus kápolna a Kis-Kárpátok erdeiben a Dubovský potok feletti sziklás dombon, régészeti kutatások dokumentálták

század végén - állítólagos jelenések Szentpétervárról. Kataríny egy bizonyos pásztornak, aki ezen a helyen egy kis kápolnát - barlangot - teremtett a sziklában

1617 – St. Katarína megjelent a dechticei Ján Mancnak, aki itt szántott.

A fiatal Apponyi Ján, egy gazdag jablonicai gróf fia remete életet él egy barlangban ezen a szent helyen. Miután szülei erőszakkal hazahurcolták, másnap meghal. Ma is a szentség jelöltjeként tisztelik.

1618 – december 21. – az uradalom tulajdonosa, gróf Erdődy Krištof kiadja a ferences kolostor oklevelét

A templom és a kolostor hipotetikus rajza (Szerző: Petra Gojdičová)

1619 – az első tizenkét szerzetes már a kolostorban él

1645 – a kolostort és a templomot a birtokfelkelés során kifosztották és felgyújtották I. Rákoci Juraj csapatai

1646 – az alapító fia, Erdődy Gabriel és felesége, Judith Amade az épületek restaurálása és átépítése. A templom egy nagyobb templommá bővült, amely valószínűleg eredetileg innen származik 1618-ban szentélyként szolgált

fél 1 körül 17. század – a kolostor közelében megalakult sztriptíztáncosok (chordigerek) laikus Testvérisége, melynek tagjai a vallási tevékenység mellett főként a betegek és a szegények gondozásával foglalkoztak. A búcsúkkal és kegyelmekkel való állítólagos visszaélés miatt Jozef II. rendelettel felszámolta ezt a közösséget 1782.

1663 – a kolostort megszállták a törökök, majd kiűzésük után császári katonák kifosztották, meggyilkolták az itt bujkáló nemeseket

1683 – Tőkoly Imrich katonái megrongálták a kolostort

1697 - egy nagy zarándoklat során - a liechtensteini katonák megpróbálják erőszakkal toborozni az újoncokat - a nép betuszkolja őket a templomba, ahol az egyik katonát megölték

1701 – január 9. – ismét felszentelik a gyilkosság által megfertőzött templomot. Juraj és II.Erdődy Kristóf okirattal megerősítik, hogy 500 rajnai dukátot adnak a kolostornak karbantartásra.

1710 – szeptember 9. – Benignus Smrtník (szül. 1650), a "Kunšt dobre umríti" mű szerzője, a "Kunšt dobre umríti" mű szerzője kolerában hal meg a Szent Katalin kolostorban, amelynek több ferences is behódolt.

század folyamán – számos jótevő – főként a gazdag nemesség, de a környék egyszerű emberei is – nagylelkűen adakoznak a Szent Katalin-kolostornak, sőt néhány család megengedi, hogy itt temessék el magát (Erdődyovci, Apponyiovci, Labšanský)

1782 – Juraj Fándly naháči plébános panasza, miszerint híveinek többsége szívesebben keresi fel a kolostorhoz közeli Szent Katalin templomot, mint a saját naháči plébániatemplomot. Felháborodását egy jól ismert 1789-es műben is kifejezte: Dúwerná szmluva szerzetes és ördög között (az első Bernolák szlovák nyelvű irodalmi mű)

1786 – július 22. – II. József császár rendeletével. – Szent Kolostor Megszüntették Katarinyt, mint sok mást, akik nem folytattak karitatív vagy pedagógiai tevékenységet (összesen 738 kolostor)

1787 – január 22. – a kolostort az államigazgatás átvette, az ingatlan leltárt és felmérést végeztek, az értékes tárgyakat és a gazdag leltárt fokozatosan átszállították a környező plébániatemplomokba, de sokat elloptak és örökre elvesztek. .

1788 – 1792 – az elhagyott kolostort hét nagyszombati katonai rokkant lakja

1793 – három tolvaj kirabolta a templom alatti családi sírokat

1797 – Erdődy József gróf ősei maradványai iránti tiszteletből megvásárolta az elhagyatott épületeket, de nem akadályozta meg azok fokozatos pusztulását és rommá alakulását

1811 – Kálvária szobrot a templom előtt Erdődyék Dechticére szállítanak

1835 – utoljára említik a „Szent őrző” funkciót. Kataríny" (Tarról Kollár Jozef)

1869, 1891 – a történészek érdeklődni kezdenek a Szent István-kolostor iránt. Kataríny (Odoricus Balázsovits: "Brevis Historia...", Jedlicska Pál "Malokarpatské emlékművek"...)

1905 – négy ferences szent szobra – eredetileg a templomtorony sarkain – átkerült a smolenicei Pálffy család sírjába

1930-as évek – cserkésztáborok Katarínkán, ferences novíciusok kirándulásai

2. fele 20. század - a kolostor feledésbe merül az állam érdekén kívül, Hadrián Radváni és főleg Jozef Šimončič történészek próbálják feltámasztani történetét

1995 – július 3. – a festői romok újra életre kelnek fiatal önkénteseknek és új „Catherine rendjüknek” – a kolostor megmentőinek köszönhetően.

Fontos személyiségek

Apponyi Ján életrajza, akinek Szent Katalin megjelent a kolostor helyén

Sv. Alexandriai Katalin – állítólag megjelent Apponyus Jánosnak, és a templomot és a kolostort neki szentelték

Benignus Smrtník - Benignus Smrtník prédikátor és regényíró (1650 - 1710), cikk a katolikus újságból

Juraj Fándly – ​​Naháč falu plébánosa, aki bírálta a katarínkai vallásosokat

Forrás: https://www.katarinka.sk/ (10.8.2022)

A Katarínka kolostor nemcsak történelmi emlékmű, hanem olyan hely is, ahol a világ minden tájáról érkező önkéntesek találkoznak. A Katarínkánál végzett önkéntesség olyan élményeket hoz, amelyek megváltoztatják az életet.

Önkéntesek jönnek ide, hogy segítsenek helyreállítani ezt a csodálatos történelmi romot, és ezáltal megőrizzék szépségét a jövő generációi számára.

A Katarínka helyreállítási munkái mellett önkéntesek kulturális rendezvényeket, koncerteket és oktatási tevékenységeket is szerveznek, amelyek újjáélesztik ezt a helyet. Ezzel nemcsak a történelem védelméhez, hanem egy élő kulturális és oktatási központ kialakításához is hozzájárulnak.

Ez egy történet, amely Katarínka jövőjének nevében összeköti a múltat ​​és a jelent.

Forrás: https://www.katarinka.sk/ (10.10.2017)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 15.11.2023
Forrás: https://www.katarinka.sk/klastor-katarinka/
|

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - vasárnap:
Megállás nélküli


Kapcsolatba lépni

Telefon: 0908 811 033
honlap: katarinka.sk/
Facebook: Katarínka
Katarínka (zarándokhely) ****
Malé Karpaty
Kostol a Kláštor sv. Kataríny, 919 53 Dechtice
91953  Dechtice
Vidék: Trnavský
Időszak: Trnava
Vidék: Trnavsko
 48.5544269, 17.5488567

Tengerszint feletti magasság: 371 m

Malé Karpaty
Kostol a Kláštor sv. Kataríny, 919 53 Dechtice
91953  Dechtice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események